Çocuklara matematiği sevdirmenin yolları

 

10 Mayıs 2015 12:01
Çocuklara matematiği sevdirmenin yolları




Çocuklara matematik dersini sevdirebilmek için şekillerin kullanılması, problemlerin hikayeleştirilmesi, başardığında takdir edilmesi gibi yöntemler büyük önem taşıyor.


  Çocuklar bazı dersleri öğrenme konusunda isteksiz olduğu gibi, matematik birçok çocuğun ön yargı ile yaklaştığı ve sıkıcı bulduğu derslerin başında geliyor. Matematik derslerinin rakam, tablo ve işaretlerden oluşması çocukların matematiği zor ve eğlencesiz bulmasına yol açabiliyor. Ancak çocuklara matematik dersini sevdirmek ve matematiği eğlenceli hale getirmenin birçok yolu bulunuyor.Birlikte sayı sayınÇocukların matematik ile ilk tanışmaları genellikle sayı saymayı öğrenme süreci oluyor. Çocuklarla birlikte sayı saymak, çocuğun öğrenmesine yardımcı olduğu gibi sıkılmalarını da engelliyor.Gruplara ayırmayı öğretinÇocukların temel matematik işlemlerini kavrayabilmesi için eşyaları ya da nesneleri gruplara ayırın. Çocuğun oyuncaklarını arabalar, bebekler, toplar gibi kümelere ayırarak, bunların farkını ya da ortak özelliklerini anlatın.Geometrik cisimleri anlatınÇocukların kare, dikdörtgen, çember gibi terimleri öğrenebilmesi için eşyalardan yararlanır. Halı, masa, cep telefonu ya da oyuncakları kullanarak, geometrik cisimlere örnekler verin.Nesneleri nicelik olarak kıyaslayınÇocukların küçük-büyük, uzun-kısa gibi kavramları öğrenebilmesi için günlük hayattan örnekler verin. Özellikle çocuklara matematik öğretme sürecinde, günlük hayatınızda kullandığınız dilde matematiksel kavramlara ya da işlemlere sıklıkla yer verin. Öğretirken, sevdiği eşyaları ya da yiyecekleri kullanın. Ancak ilgisini dağıtabilecek etkenlerden uzak durmaya çalışın. Çocukların anlama sürecinde özgüven büyük önem taşıdığından, doğru cevap vermediği durumlarda dahi, çocuğa kızmadan doğrusunu anlatmaya çalışın.  



Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.