Seyahat etmek zamanımızda çok kolaylaştı. Hem yolların, hem de araçların kalitesinin artması insanların her mevsim ve birkaç gün de olsa kısa seyahatlere çıkmalarını mümkün kılıyor. Fakat her yiğidin yoğurt yiyişi farklı olduğu gibi, yolculuklar da farklı farklı oluyor...
Seyahat etmek zamanımızda çok kolaylaştı. Hem yolların, hem de araçların kalitesinin artması insanların her mevsim ve birkaç gün de olsa kısa seyahatlere çıkmalarını mümkün kılıyor.
İş hayatı, koşturmacalar derken insanlar seyahati bir dinlenme ve yenilenme fırsatı olarak görüyorlar. Gerçekten de seyahatler, yenilenme adına güzel bir adımdır. “Harekette bereket vardır,” sözü de seyahat için fazlasıyla doğrudur. Yolculuklar görünürde yorgunluk olsa da, aslında ruhu dinginleştirir, gönlü ferahlatır, stresi azaltır, yaşama heyecanını artırır, hayata ve olaylara olumlu bir bakış açısı kazandırır.
Her yiğidin yoğurt yiyişi farklı olduğu gibi, yolculuklar da farklı farklı olur. Kimisi yalnızca varacağı yere odaklanır ve yolculuğu sıkıcı bulur, çabucak bitmesini ister. Bazıları ise yolculukta sürprizleri, farklılıkları ve zenginlikleri keşfetmeye çalışır. İşin gerçeği bu ikinciler başka başka güzellikler görme imkânı yakalarlar ve seyahatin yol kısmını da değerlendirmiş olurlar. Çünkü güzel gören güzel düşünür; güzel düşünen hayatından memnun olur, lezzet alır.
Seyahat etmek neler kazandırır?
Dünya ve ahiret yolculuğumuzda rehberimiz olan Peygamberimizin (asm), “Seyahat edin, sıhhat bulun” sözüyle tavsiye ettiği gibi yolculuk, insan sağlığına hem bedenen hem de ruhen faydalıdır.
1. Yolculuk yeni hedefler demektir
Seyahatler, rutin hayatın koşuşturmasından kurtulamayanlar için, şahsi ve ailevi hayatını, çevresindeki insanlar ve diğer varlıklarla, hatta kâinatla ilişkilerini düşünmek, değerlendirmek, farklı bakış açıları geliştirmek ve geleceği planlamak için çok değerli birer fırsattır. Yeni hayaller, orijinal fikirler, ideallerimizin yenilenmesini, hedeflerimizin netleşmesini sağlar. Bu sayede hayatımız tazelenir, renklenir ve anlam kazanır.
2. Harekette pek çok bereket vardır
Yolculuk, özellikle yolcular için bir düşünme fırsatı sunar. Çünkü günümüz insanı, neredeyse tüm vaktini dolduran meşguliyetlerden kurtulup, kendisini, kendi hayatını düşünmeye fırsat bulamıyor. Hatta düşünmek zor bir iş halini alıp, düşünmekten kaçmak için kolay işler buluyor kendisine. Fakat bu, ömür sermayesinin sürekli tükendiği gerçeğini değiştirmiyor.
İşte yolculuk yapmak meşguliyetleri kısıtlar. Bu sebeple de yolculuk birçok insana sıkıcı gelebilir; ancak bu, kitap okumak ve hayata dair uzun soluklu düşünebilmek, yeni planlar yapmak, olumsuz giden şeyler için çözümler bulabilmek için bir fırsat olarak görülmelidir.
3. Yetenekleri ve insani değerleri geliştirir
Seyahat, sürprizlere açıktır. İlginç olaylara şahit oluruz, normalde yapmadığımız işleri ilk kez yapabilir; mesela tekerimiz patlar ve iş başa düşer… Hiç tanımadığımız insanlarla, tanışır, konuşuruz ve hatta yardımlaşırız. Çok samimi dostluklar var ki, böyle bir yolculuk hatırasıyla başlamıştır. Bütün bunlar, insanlara, olaylara ve hayata bakışımızı değiştirir. Problem çözme, girişimcilik, sabretme, yardımlaşma, paylaşma, fedakârlık, tefekkür gibi duygularımızı kuvvetlendirir. Kendi yeteneklerimizi, sınırlarımızı keşfetmeye ve geliştirmeye vesile olur.
4. İnsanları tanımaya ve ilişkileri geliştirmeye yardımcı olur
Bir insanı tanımanın üç kriteri vardır: onunla yolculuk yapmak; alış veriş yapmak; birlikte yemek yemek.
Birlikte yolculuk yapanlar birbirini dinleme fırsatı bulurlar. Bu sayede birbirini daha iyi tanır, daha çok yakınlaşır, empati kurar ve paylaşımlarını artırırlar. Arkadaşlıklar, dostluklar gelişir, eşler arasındaki muhabbet artar, aile fertlerinde aidiyet duygusu pekişir ve sevgi hâkim olur. Beraber yolculuk yapmak, geçmişteki kırgınlıkları da tamir etme fırsatı sunar. Elbette bunları yapabilmek için, yolculuk sırasında sabırlı, hoşgörülü ve uyumlu olmalı, empati ile bakmalı ve kırıcı olmaktan özenle kaçınmalıdır. Yoksa tam tersi sonuçlar da ortaya çıkabilir.
Verimli bir seyahat için tavsiyeler
- Olumlu yönden bakın. Yolculuğun külfetine değil, kazanımlarına bakın. Unutmayın ki, değerli kazanımların da bedeli vardır.
- Planlı, programlı hareket etmeli, fakat sürprizlere ve belirsizliklere de açık olmalı.
- Kendi aracımızla gidiyorsak sık sık mola vermeli.
- Beğenmediğimiz, bize uymayan ve mantıksız gelen şeylere tepki göstermek ve eleştirmek yerine, öncelikle tanımaya ve anlamaya çalışmalı. Bu tutum, farklı bakış açıları ve zenginlik katacaktır.
- Yediğine içtiğine dikkat etmeli, hafif yiyecekler yemeli ve aç karnına yola çıkılmamalı.
- Mümkün olduğunca yolculuğu renklendirecek, güzel anılar bırakacak etkinlikler yapılmalı.
- Fırsat buldukça okumak için yanımıza, ufuk açacak, farklı bakış açıları kazandıracak kitaplar almalı.
- Telefonla resim çekmek de güzel fakat gördüklerimizi, duyduklarımızı ve hissettiklerimizi not almak için bir defter almak daha da güzel.
Prof. Dr. Sefa Saygılı