14 milyon kişi diyabet olabilir
Şifa Bahçesi, 15 Kasım 2014 16:21
14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla Manisa Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Manisa SGK önünde kurulan stantta vatandaşlara ücretsiz kan şekeri ölçümü yapıldı. Yapılan etkinlikte riskli çıkan vatandaşlar diyabet konusunda bilgilendirilirken aile hekimlerine başvurmaları istendi.
Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, diyabetin hem ülkemizde hem de dünyada çok önemli bir halk sağlığı problemi olduğuna işaret etti. Etkinliğe katılan Tay, yaptığı açıklamada, “Ülkemizde ve dünyamızda giderek büyük bir halk sağlığı problemi olan şeker hastalığı yani diyabet konusunda vatandaşların dikkatini çekmek ve bu konuda bilgilendirmek, duyarlılık oluşturabilmek amacıyla bütün dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de 14 Kasım’da Dünya Diyabet Günü olarak kutlanıyor. Bu çerçevede duyarlılığı artırmak için çeşitli etkinlikler düzenleniyor” dedi.
Ülkemizde bugün 6,5 milyon insanın diyabet hastası olduğunu anlatan Dr. Tay, şöyle konuştu: “Yaklaşık 3 milyondan fazla kişi diyabet hastası olduğu halde bunun farkında olmayan bir nüfusumuz var. Her an diyabet olabilecek nüfusumuzun 14 milyon olduğu tahmin ediliyor. Ülkemizde son 10 yılda diyabet hastası sayısı iki katına çıkmıştır. 7,5 civarında olan diyabetli hasta oranı 14’leri geçmiştir. Bu da bu konuda halkımızın daha duyarlı hale getirilmesi için ciddi çalışmaların yapılmasını öngörmekte.”
Diyabette en büyük sıkıntının yüksek kan şekerinin birçok organlar ve dokularda verdiği hasar olduğunu anlatan Dr. Tay, şunları söyledi:
“Başta kalp damarlar olmak üzere böbreklerde yine körlüğe kadar giden göz hastalıklarında, kol ve bacaklarda duyu kayıpları his kaybı şeklinde seyreden birçok rahatsızlıklarda yüksek kan şekerinin etkisi vardır. Kan şekerinin yüksekliği kadar düşüklüğü de çok büyük bir risk oluşturmaktadır. Bu diyabetin tedavisinde önemli olan bu hasarların oluşmaması için kan şekerinin sabit bir noktada tutulması. Bunun için diyabet hastalarının bir kısmı insülin ilacı kullanıyor veya diğer diyabet ilaçlarını kullanıyor. Ancak, diyabetin tedavisinde ilaç tedavisinden daha önemli olan, olmazsa olmaz en az onlar kadar etkisi olan iki konuya dikkat çekmek istiyoruz. Birincisi hastaların bu konuda bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve hastalığını tanıması. Yine sağlıklı beslenme. Yani kan şekerini ani yükseltebilecek enerjisi yüksek besinler yerine protein değeri yüksek besinler tüketilmesi. Sağlıklı beslenmede diyabetli hastalara günde 3 öğün ana, 3 öğün de ara öğün olmak üzere 6 öğün beslenmelerini öneriyoruz. Bu 6 öğün beslenmede ara öğünlerde meyve sebze yanında süt, yumurta gibi besinleri de almalarını öneriyoruz. Diyabetten korunmak için bir diğer yapılması gereken egzersizdir. Bu nedenle hareketli yaşamı teşvik ediyoruz. Sağlık Bakanlığımız bildiğiniz gibi 2014 yılını ‘Sağlıklı beslenme ve hareket yılı’ ilan etmişti. Bu çerçevede her hafta sonu her cumartesi günü yürüyüş etkinliği düzenliyoruz. Bu haftaki etkinliğimizde de diyabete dikkat çeken, şeker hastalarına dikkat çeken bir yürüyüş etkinliği olacak.”
Şeker hastalığının birçok bulgusu olduğuna dikkat çeken Tay, sözlerini şöyle tamamladı: “Şeker hastalığının en belirgin bulguları çok su içmek, çok idrara çıkmak. Bununla ilgili özellikle gece idrarlarına sık çıkmak gibi bulguları olan kişilerin başta aile hekimlikleri olmak üzere kan tahlillerini yaptırarak kan şekerlerine baktırabilir. Ancak, herhangi bir bulgusu olmayan vatandaşlarımızın da sadece tedbir ve tetkik amacıyla bir aile hekimine giderek kan şekerini ölçtürebilir.”
Şifa Bahçesi, 15 Kasım 2014 16:21
Yorumlar (0)

Zemheri ne demek Ne zaman başlar

Karanfilin faydaları ve kullanım şekli

Dengesiz ve Kararsız Anne-Baba Tutumunun olumsuz etkileri

Kaygıyı yok eden en basit yol: 4-7-8 tekniği zihni rahatlatıyor - 5

Boğazdaki asit reflüsünden kurtulmanın doğal yolları

Sinüzit Nedir Belirtileri Nelerdir?

Yaşlılar, susadıklarını hissettiklerinde aslında uzun bir süre susuz kalmış oluyorlar!

Sirkenin bilmediğimiz faydaları

Neden bazıları daha sık ve kolay hastalanır

Hangi yaşa geldiğimizde kendimizi artık genç hissetmiyoruz

Evinin odasında üretiyor, 5 ülkeye gönderiyor

Kış aylarında açık havada spor yaparken dikkat

Düşünceler insanı hasta eder mi?

Osmanlı saray mutfağından günümüze miras, İmaret Çorbası

Gübreye alternatif ürün Antalya'da geliştirildi! Bitki gelişimini üst seviyeye çıkarıyor

Çocuklarınıza Göstereceğiniz İlginin Önemi

Akıllı saatlerdeki gizli tehlike

Negatif düşüncenin gücü: Nosebo etkisi nedir?

stres ve stres yönetimi

çocuklarda parmak emme ve yapılması gerekenler

Vücutta karıncalanma neden olur?

Kadın mimar eli değmiş yenilikçi bir cami: Zebun Nessa

Hangi pekmez neye iyi gelir?

Uykuya dalarken ani sıçrama hissi neden olur?

Konya yöresel yemeklerinden nefis papara yemeği

Oyun Oynarken İşitme Duyusunu Kaybetti, Şimdi Herkese Örnek Oluyor

Düdüklü tencere neden patlar

Hurma ceviz ikilisinin inanılmaz faydaları

0-3 yaş çocuklarda sağlıklı bir uyku düzeni için 11 öneri

İlik nakline enzim tedavisi alternatif olabilir mi?

Ne balık ne ceviz! Beyin sağlığı için bilim insanları bunu öneriyor

Türkiye obezitede kaçıncı sırada

Tetanoz aşısı hangi durumlarda yapılır?

Neden Çok Yorgunuz

Huzursuz bağırsak sendromunun nedeni stres olabilir

Seyahat Edin Sağlıklı Kalın

Bebeklerde Oluşan Pişiklere Çözümler

Sıcak havalarda kalp sağlığını korumak için 5 yöntem

Çocuklar Neden Sınırlara İhtiyaç Duyarlar?
