Göz tembelliğine erken çözüm
Şifa Bahçesi, 15 Kasım 2014 04:47
Prof. Dr. Acun Gezer ‘’ Özellikle 7 yaşından sonra bu sorunu yenmek giderek zorlaşmakta, yaklaşık 10-12 yaşından sonra ise neredeyse imkansız. Göz tembelliği, temelde beyindeki görmeyi sağlayan bölgedeki hücrelerin gelişim eksikliğinden kaynaklandığı için beynin gelişmesini tamamladığı erken yaşlardan sonra tedavisi mümkün olamamaktadır. Bu nedenle göz tembelliğinin çok erken yaşlarda tespit edilmesi ve tedavi edilmesi çok önemlidir’’dedi.
Göz tembelliğinin sebebi kalıtsal olabilir
Göz tembelliği, gözlerin net ve kaliteli bir görüntü algılamasını engelleyen her türlü durumda ortaya çıkabilir. Bazı vakalarda göz tembelliğine yol açan sorunlar kalıtsal da olabilmektedir. Özellikle ailesinde göz tembelliği olan çocuklar göz doktoru tarafından mutlaka erken yaşlarda muayene edilmelidir.
2 yaşına kadar göz kontrolü şart!
Görünüşte herhangi bir sorunu ve şikayeti olmayan sağlıklı ve normal tüm çocuklar da en geç 2 yaşına kadar bir göz kontrolundan geçmelidir. Görmede şüpheli bir durumun bulunduğunun tespit edilmesi halinde ek tetkikler ve konuda uzman bir göz hekiminin değerlendirmesine başvurmak gerekebilir. Zira göz tembelliğine neden olan kimi göz sorunları ileri yaşlara kadar bir belirti vermeyebilir ve erişkin yaşlara ulaşan bir kimsede teşhis konsa bile tedavi için çok geç kalınmış olabilir.
10-12 yaşından sonraki tedavi fayda etmiyor
Şaşılık: İki göz ayrı yönlere bakıyorsa beyne iki ayrı görüntü gider ve çift görme meydana gelir. Organizma bu çok rahatsız edici durumu gidermek için beyinde gözlerden birinden gelen görüntüyü baskılar. Böylece tek gözle görme sağlanırken diğer gözün görüntüsü kullanılmamaya başlanır. Bu arada görüntüsü baskılanan gözde tembellik gelişmeye başlar. Şaşılık, tespiti en kolay olan göz tembelliği nedenlerindendir. Gerçek bir şaşılığın, hiçbir yaşta “olağan” veya “geçici” olmayacağı bilinerek şaşılıktan şüphelenilen bir çocukta yaşı ne olursa olsun tedaviye hemen başlanması gerektiği gibi, ayrıca yaş ne kadar küçükse tedavideki gecikmenin maliyetinin o derece ağır olacağı da unutulmamalıdır.
Kırılma kusurları: Mevcut olan yüksek kırılma kusuru nedeni ile bir göz diğerinden çok bulanık görüyorsa, bu göz tembel hale gelir. Görünüşte bariz herhangi bir problem olmadığı için çocuk bu durumu kendi fark edip ifade edebilecek yaşa gelene kadar saptanması zordur.
Diğer göz hastalıkları: Bu grupta görme eksenini kapatarak gözün görüntü almasını engelleyen tüm hastalıklar sayılabilir. Bunlar başlıca kornea, iris, lens ve vitreus gibi gözün kırıcı ortamlarının kesiflik veya anormal pozisyonda olmaları ile ilgili hastalıklardır. Bunların en bilineni doğumsal kataraktlardır. Bu grup, en ağır göz tembelliğine maruz kalan gruptur. Tedavi için görüntüyü engelleyen asıl problemin çözümü öncelik taşır ve şarttır. Bu engel kaldırılmadığı takdirde göz tembelliğini gidermek de mümkün olamaz. Bu nedenle örneğin bir doğumsal katarakt söz konusu ise bu durumun çocuk doğar doğmaz farkedilip mümkün olan en kısa zamanda ameliyatla giderilmesi sonrasında göz tembelliğinin tedavisi etkili olur. Eğer ameliyatta gecikilirse yerleşecek tembelliği sonradan gidermek de zor olacaktır. Yani sebebi ortadan kaldırmak ve göz tembelliğinin tedavisine başlamak için en uygun yaş, en erken yaştır. 10-12 yaşından sonraki tedavilerden ise kayda değer bir fayda beklememek gerekir.
Şifa Bahçesi, 15 Kasım 2014 04:47
Yorumlar (0)

Zemheri ne demek Ne zaman başlar

Karanfilin faydaları ve kullanım şekli

Dengesiz ve Kararsız Anne-Baba Tutumunun olumsuz etkileri

Kaygıyı yok eden en basit yol: 4-7-8 tekniği zihni rahatlatıyor - 5

Boğazdaki asit reflüsünden kurtulmanın doğal yolları

Sinüzit Nedir Belirtileri Nelerdir?

Yaşlılar, susadıklarını hissettiklerinde aslında uzun bir süre susuz kalmış oluyorlar!

Sirkenin bilmediğimiz faydaları

Neden bazıları daha sık ve kolay hastalanır

Hangi yaşa geldiğimizde kendimizi artık genç hissetmiyoruz

Evinin odasında üretiyor, 5 ülkeye gönderiyor

Kış aylarında açık havada spor yaparken dikkat

Düşünceler insanı hasta eder mi?

Osmanlı saray mutfağından günümüze miras, İmaret Çorbası

Gübreye alternatif ürün Antalya'da geliştirildi! Bitki gelişimini üst seviyeye çıkarıyor

Çocuklarınıza Göstereceğiniz İlginin Önemi

Akıllı saatlerdeki gizli tehlike

Negatif düşüncenin gücü: Nosebo etkisi nedir?

stres ve stres yönetimi

çocuklarda parmak emme ve yapılması gerekenler

Vücutta karıncalanma neden olur?

Kadın mimar eli değmiş yenilikçi bir cami: Zebun Nessa

Hangi pekmez neye iyi gelir?

Uykuya dalarken ani sıçrama hissi neden olur?

Konya yöresel yemeklerinden nefis papara yemeği

Oyun Oynarken İşitme Duyusunu Kaybetti, Şimdi Herkese Örnek Oluyor

Düdüklü tencere neden patlar

Hurma ceviz ikilisinin inanılmaz faydaları

0-3 yaş çocuklarda sağlıklı bir uyku düzeni için 11 öneri

İlik nakline enzim tedavisi alternatif olabilir mi?

Ne balık ne ceviz! Beyin sağlığı için bilim insanları bunu öneriyor

Türkiye obezitede kaçıncı sırada

Tetanoz aşısı hangi durumlarda yapılır?

Neden Çok Yorgunuz

Huzursuz bağırsak sendromunun nedeni stres olabilir

Seyahat Edin Sağlıklı Kalın

Bebeklerde Oluşan Pişiklere Çözümler

Sıcak havalarda kalp sağlığını korumak için 5 yöntem

Çocuklar Neden Sınırlara İhtiyaç Duyarlar?
