Dünya milyonlarca kişinin ölümüne sebep olan HBV virüsününden habersiz
Halis Bilgi, 29 Kasım 2014 16:30
HBV infeksiyonunun varlığının HBsAg pozitifliği ile anlaşıldığını belirten Prof. Dr. Birol Özer, “Geç belirti veren hastalık tedavi edilmediği takdirde karaciğer sirozu ve kanserine yol açabiliyor” dedi. Bir kişide HBsAg’nin 6 aydan daha uzun süre pozitif olması halinde kronik hepatit B infeksiyonundan söz edilebileceğini belirten Prof. Dr. Birol Özer; ülkemizde HBsAg pozitif birey oranı yüzde 4 olup, yaklaşık 3 milyon kişinin bu virüsle enfekte olduğunu söyledi.
RİSK GRUBUNA TARAMA UYGULANMALI
Bunların yüzde 10’unun tedavi ihtiyacı olan kronik hepatit hastaları olduğunun tahmin edildiğini belirten Prof. Dr. Birol Özer, “ Ancak ülkemizde bugün itibariyle tedavi alan hasta sayısı 58 bindir. Yaklaşık 300 bin hasta bireyin yüzde 20’si hastalığının farkında ve tedavi alabilmekte iken yüzde 80 bu durumun farkında değil. Hastalık erken dönemlerinde belirgin bir şikayete neden olmadığı için çoğunlukla geç dönemde teşhis edilmektedir. Tedavisiz kalan bu hastalar hem karaciğer sirozu, yetmezliği ve kanseri riski ile karşı karşıya, hem de bu virüsü başkalarına bulaştırma potansiyeline sahiplerdir. Bu nedenle riskli bireylere yönelik tarama testleri uygulanmalı ve tespit edilen hastalar tedavi edilmelidirler” diye konuştu.
Hastalığın, doğum sırasında, kan ve kan ürünleri ile temas ve cinsel yolla bulaştığı bilgisini veren Prof.Dr.Özer, toplumdaki riskli bireyleri; “Cerrahi müdahale geçirenler, diş tedavisi olanlar, kan ve kan ürünü alanlar, sağlıksız koşullarda dövme yaptıranlar, şüpheli cinsel teması olanlar” şeklinde tanımladı.
HER 3 KİŞİDEN BİRİSİ VİRÜSLE TANIŞIYOR
Dünya nüfusunun 3’te 1’inin bu virüsle karşılaştığını ve 300-400 milyon kişinin de virüsle enfekte bir yaşam sürdüğünü kaydeden Prof. Dr. Birol Özer, ”Hastalığın doğal seyri çok değişken olup aktif olmayan taşıyıcılıktan, kronik hepatit, siroz ve karaciğer kanserine kadar değişen etkilere neden olabilir. Dünya genelinde her yıl HBV’ye bağlı son dönem karaciğer hastalığı ve karaciğer kanseri nedeniyle 0.5-1 milyon ölüm gerçekleşmektedir” dedi.
BEŞ YILDA SİROZ, SONRASINDA KANSER
Kronik hepatit B infeksiyonu hastalarının tedavi edilmediği takdirde 5 yılda yüzde 8-20 oranında siroza ilerlediğini ve sirozu olanların da tedavi edilmezlerse 5 yılda yüzde 20’sinde karaciğer yetmezliği geliştiğini vurgulayan Prof.Dr.Özer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Karaciğer yetmezliği gelişmiş sirotik hastalar tedavi almazlar ise 5 yıllık yaşam şansı yüzde 14-35 gibi oldukça düşük oranlara iner. Sirozu olan HBV’li hastaların her yıl yüzde 2-5’inde karaciğer kanseri gelişir. Kronikleşme yenidoğanlarda yüzde 90, bebek ve çocuklarda yüzde 25-30, erişkinlerde ise yüzde 5 dolayındadır. Güncel tedavilerle virüsun çoğalması önlenerek hastalığın KC de yaptığı hasar düzeltilebilmektedir. Tedavide ideal hedef HBsAg kaybıdır. Ancak günümüzdeki tedavi seçenekleri ile bu hedefe ulaşmadaki başarı oranları yüzde 10 dolayındadır. Bu nedenle, taşıyıcı, hasta ve bağışık bireylerin bilinmesi tedavi ve hasta takibi açısından önemlidir. “
HEPATİT C TEDAVİSİ GÖREN 5 BİN KİŞİ
Prof.Dr. Birol Özel, Hepati C virüsünün (HCV) ise, vakaların yüzde 85’inde kronik hepatite neden olduğunu, dünya genelinde 170 milyon, ülkemizde ise 1 milyon bireyin bu virüsle enfekte olduğunu kaydetti. Özer, Hepatit B gibi aynı yollardan bulaşan HCV ile ilgili ülkemizde tedavi gören kişi sayısının ise yılda 5 bin olduğunu bildirdi. Son iki yılda kullanıma giren sofosbuvir ve daclatasvir gibi antiviral tedavi seçenekleri ile bu hasta grubunda yüzde 90 tedavi başarısı elde edildiğini söyledi.
Halis Bilgi, 29 Kasım 2014 16:30
Yorumlar (0)

Zemheri ne demek Ne zaman başlar

Karanfilin faydaları ve kullanım şekli

Dengesiz ve Kararsız Anne-Baba Tutumunun olumsuz etkileri

Kaygıyı yok eden en basit yol: 4-7-8 tekniği zihni rahatlatıyor - 5

Boğazdaki asit reflüsünden kurtulmanın doğal yolları

Sinüzit Nedir Belirtileri Nelerdir?

Yaşlılar, susadıklarını hissettiklerinde aslında uzun bir süre susuz kalmış oluyorlar!

Sirkenin bilmediğimiz faydaları

Neden bazıları daha sık ve kolay hastalanır

Hangi yaşa geldiğimizde kendimizi artık genç hissetmiyoruz

Evinin odasında üretiyor, 5 ülkeye gönderiyor

Kış aylarında açık havada spor yaparken dikkat

Düşünceler insanı hasta eder mi?

Osmanlı saray mutfağından günümüze miras, İmaret Çorbası

Gübreye alternatif ürün Antalya'da geliştirildi! Bitki gelişimini üst seviyeye çıkarıyor

Çocuklarınıza Göstereceğiniz İlginin Önemi

Akıllı saatlerdeki gizli tehlike

Negatif düşüncenin gücü: Nosebo etkisi nedir?

stres ve stres yönetimi

çocuklarda parmak emme ve yapılması gerekenler

Vücutta karıncalanma neden olur?

Kadın mimar eli değmiş yenilikçi bir cami: Zebun Nessa

Hangi pekmez neye iyi gelir?

Uykuya dalarken ani sıçrama hissi neden olur?

Konya yöresel yemeklerinden nefis papara yemeği

Oyun Oynarken İşitme Duyusunu Kaybetti, Şimdi Herkese Örnek Oluyor

Düdüklü tencere neden patlar

Hurma ceviz ikilisinin inanılmaz faydaları

0-3 yaş çocuklarda sağlıklı bir uyku düzeni için 11 öneri

İlik nakline enzim tedavisi alternatif olabilir mi?

Ne balık ne ceviz! Beyin sağlığı için bilim insanları bunu öneriyor

Türkiye obezitede kaçıncı sırada

Tetanoz aşısı hangi durumlarda yapılır?

Neden Çok Yorgunuz

Huzursuz bağırsak sendromunun nedeni stres olabilir

Seyahat Edin Sağlıklı Kalın

Bebeklerde Oluşan Pişiklere Çözümler

Sıcak havalarda kalp sağlığını korumak için 5 yöntem

Çocuklar Neden Sınırlara İhtiyaç Duyarlar?
