Göz iltihabında bilmeniz gereken 10 şey
Halis Sağlık, 01 Aralık 2014 14:17
Çocuğunuz, göz kapakları kabuk bağlamış, çapaklanmış halde ya da kıpkırmızı bir gözle uyanırsa bu yazıyı okumalısınız!
Göz iltihabı hakkında bilmediğiniz 10 şey:
- Göz iltihabı tıpta konjunktivit olarak bilinir. Konjunktivit basitçe göz küresini çevreleyen dokunun tahrişi demektir.
- Aslında 4 tür göz iltihabı vardır ve bunlardan sadece ikisi bulaşıcıdır.
- Alerjiler gözün kızarmasına ve sulanmasına neden olabilir. Buna alerjik konjunktivit denir. Tedavisiyse reçetesiz alabileceğiniz antihistaminlerle ya da reçeteyle alınabilen ve alerji için kullanılan göz damlalarıyla yapılır.
- Kimyasallara (kuvvetli buhar/solüsyon) maruz kalınması da bulaşıcı olmayan konjunktivite neden olabilir. Tahriş eden şeylerden uzak durarak ve sıcak bir kompres uygulayarak göz rahatlatılabilir.
- Bulaşıcı olan göz iltihabı türleri ya virüslerin ya da bakterilerin neden olduğu türlerdir.
- Göz iltihabına neden olan şey bir virüsse (genelde adenovirüs), tek tedavi yolu zamana bırakmaktır! Ve evet, çocuğunuz tamamen iyileşene kadar ÇOK bulaşıcıdır. (Maalesef!)
- Göz iltihabı bir bakteriden dolayı meydana geldiyse, ya antibiyotikli göz damlaları ya da ağızdan alınan antibiyotiklerle (göz iltihabına eşlik eden bir kulak ya da sinüzit iltihabı varsa) tedavi edilir. Çocuğunuz antibiyotikli göz damlalarına ya da ağızdan alınan antibiyotiklere başladıktan 24 saat boyunca bulaşıcılığını korur.
- Çocuğunuz iki yaşın üstündeyse, söz konusu olan göz iltihabı büyük ihtimalle virütiktir. Virütik göz iltihabı genelde gözden gelen sulu bir akıntıya ve gözde batan bir şey varmış hissine neden olur. Bu duruma aynı zamanda boğaz ağrısı da eşlik edebilir (aynı virüsün neden olduğu ve dolayısıyla antibiyotiğin fayda etmediği bir durum).
- Çocuğunuz iki yaşından küçükse büyük ihtimalle bakteriyel göz iltihabı var demektir. Bakteriyel göz iltihabı genelde silindikten sonra tekrar dolan, daha çapaklı bir göz akıntısına neden olur. İki yaşının altındaki çocukların %30’undaki sinüzit ya da kulak enfeksiyonuna bakteriyel göz iltihabı eşlik eder. Bu da kontrol ettirmek için her zaman çocuğunuzu doktora götürmeniz gerektiği anlamına gelir.
- Göz iltihabı öksürme ve burun damlacıklarıyla, göz akıntısıyla doğrudan temasla ve birinin mikropları bıraktığı (havlu, kapı kolu ya da bilgisayar klavyesi gibi) bir yere dokunarak bulaşır.
Yani çocuğunuza göz iltihabı teşhisi konulursa, tüm eve bulaşmasını engellemek için yapmanız gereken şey nedir? Çocuğunuz laf dinleyecek yaştaysa ona gözlerine dokunmamasını tembih edin. Gözleri çok kaşınıyor ve kaşımak istiyorsa, tek kullanımlık yüz bezi kullanın ve sonrasında ellerini yıkayın. Tabii sonrasında ellerini kurulamak için ayrı bir havlu ya da kullanılıp atılan bir kağıt havlu kullanın.
Evdeki diğer kişiler ağızlarına, gözlerine ve burunlarına dokunmaktan kaçınmalıdır (böyle bir alışkanlığı edinmek zaten genelde iyi bir şeydir). Ellerinizi sık sık yıkayın. Bir sonraki kişi etkilenene kadar geçen kuluçka dönemi 2 ile 14 gün arasında değiştiğinden iki haftadan uzun bir süre evinizdeki herhangi birinde göz iltihabı görülmediyse, kurtuldunuz demektir.
Halis Sağlık, 01 Aralık 2014 14:17
Yorumlar (0)