Kendi kendine konuşmak delilik değildir
Halis Sağlık, 27 Aralık 2014 04:32
Mitolojik çağlardan beri insanların kendi kendilerine konuşması tuhaf karşılanmış olsa da, aslında bu durum bireyin içindeki karmaşanın dışavurumudur. Kendi kendine konuşmak gibi bir alışkanlıkları olan bireylerin genel ruhsal tablolarına bakıldığında delilikten ziyade yalnızlık, mutsuzluk, kendini ifade edememe, insanlara güvenmeme ve sakladığı duyguları dışarıya vurmak istemesi gibi unsurlar görülmektedir.
Delilik nedir
Delilik denen kavram, tamamıyla bambaşka bir olaydır ve farklı bir şekilde incelenmesi gerekir. Çünkü dünya ruh sağlığı örgütünün sözlüğüne göre delilik; bir bireyin günlük işlerini yapamayacak kadar kendini soyutlaması, sanrılar görmesi, toplum düzenine ayak uyduramaması olarak geçmektedir.
Kendi kendine konuşma ne zaman delilik sayılır
Dünya çapında saygınlık kazanmış birçok psikiyatrisin bu konu ile ilgili ortak görüşü, bireyin kendi kendine konuşmasının ‘öz eleştiri yapma’ boyutunda kaldığı sürece herhangibi bir ruhsal sorun belirtisi olmadığıdır. Hayatınızda sizi alt üst edecek bir olay yaşadığınız zaman, bir uzman yardımıyla içinde bulunduğunuz durumdan çıkmak istediğinizde, sizden istenen ilk şey kendinizi anlatmanız olur. Kendinizi rahat bir şekilde ifade edebilmeniz için başvurduğunuz uzman öncelikle sizi rahatlatmaya ve güveninizi kazanmaya çalışır. Siz sonunda kabuğunuzu kırıp kendinizi anlatmaya başladığınızda karşınızdaki uzman, konuşmacı rolünden dinleyici rolüne geçer. Siz giderek onun varlığını unutmaya ve kendiniz ile konuşmaya başlarsınız. Çünkü bir şeyler anlatmak için en çok ihtiyaç duyduğunuz insan başkası değil, kendinizdir.
Karakteri güçlendiriyor
Dünya çapındaki birçok başarılı insana bakıldığında onların, kendilerini keşfetme süreçlerinden sonra yapabilecekleri konusunda hedefler koyup, istedikleri noktaya ulaştıkları görülür. Örneğin dünyanın en zengin adamlarından biri olan Bill Gates, iç dünyasına ulaşmak için oldukça fazla çaba göstermiş ve bu zorlu yolculuğun sonucunda hedeflerine ulaşmıştır. Sizce bir insan kendi ile konuşmaz, kendi düşüncelerini dinlemezse kim olduğunu öğrenebilir mi? Elbette ki hayır.
İnsanlık tarihi boyunca bilinen en büyük düşünürlerden biri olan Sokrates, ‘’cinleri’’ ile anılan biriydi. Felsefenin temel taşlarından biri olan Sokrates’in cinleri ile anılmasının nedeni, hiç umulmadık bir anda bağırarak ya da sessizce kendi kendine konuşmasıydı.
Birçok insan onu ‘’cinler’’ ile konuşuyor sanıyorken o aslında içinde barındırdığı karmaşık ve derin düşünceleri istem dışı olarak dile getiriyordu. Eğer Sokrates insanların baskısı yüzünden kendisini keşfetme yöntemi olan ‘’kendi kendine konuşmak’’tan vazgeçseydi, şu an ki modern felsefe olmaz ya da oluşum süreci sekteye uğrardı.
Kendinizi ifade edin
Farkında olmadan kendi kendinize konuştuğunuz için insanların size olan tutumlarından rahatsızsanız, bu konu ile ilgili yapabileceğiniz en pratik ve etkili yöntem yazmaktır. Yolda giderken, evde boş boş otururken ya da üzüntünüz ile boğuşurken elinizde olan herhangi bir materyal ile iç dünyanızda biriken her şeyi yazın. İyi bir yazar olmamanız ya da düzgün cümleler kuramamanız hiç önemli değil.
Önemli olan sizi kendi kendinize konuşmaya iten olayın sizde yarattığı duygu ve düşünceleri anlamak. Yazdıklarınızı birilerine okutmayacağınız için gerilmeniz ya da yazdığınız yazıdan sır saklamanıza gerek yok. Çünkü kimsenin sizi anlamayacağını ya da yargılayacağını düşünmenize rağmen, kelimelerin dünyası sizi kucaklayacak ve sizi asla yargılamayacaktır. Zaten sizin var ettiğiniz bir şey sizi nasıl yadırgayabilir ki?
Yüzleşin
Kendinizi ifade etmenizin en iyi taraflarından biri de, kendinizi görmenizdir. Bir türlü itiraf edemediğiniz ve kabullenemediğiniz (olay, kişi, durum, duygu, düşünce, özellik vb.) şeyleri görerek artık yavaş yavaş kendinizi tanımaya başlarsınız. Tanıdıkça kendinizde sevmediğiniz bütün kötü özellikleri yok eder ve asıl benliğinize kavuşursunuz. Dünyadaki insanların en azından yarısı bunu yapsaydı şu an dünyada açlık, savaş, suç, tecavüz, kin, nefret, ırkçılık, nüfus fazlalığı vb. şeyler olmazdı. Eğer dünyaya bir iyilik yapmak istiyorsanız, kendinizi tanıyın ve insanlara kendilerini tanımayı öğütleyin.
Halis Sağlık, 27 Aralık 2014 04:32
Yorumlar (0)

Zemheri ne demek Ne zaman başlar

Karanfilin faydaları ve kullanım şekli

Dengesiz ve Kararsız Anne-Baba Tutumunun olumsuz etkileri

Kaygıyı yok eden en basit yol: 4-7-8 tekniği zihni rahatlatıyor - 5

Boğazdaki asit reflüsünden kurtulmanın doğal yolları

Sinüzit Nedir Belirtileri Nelerdir?

Yaşlılar, susadıklarını hissettiklerinde aslında uzun bir süre susuz kalmış oluyorlar!

Sirkenin bilmediğimiz faydaları

Neden bazıları daha sık ve kolay hastalanır

Hangi yaşa geldiğimizde kendimizi artık genç hissetmiyoruz

Evinin odasında üretiyor, 5 ülkeye gönderiyor

Kış aylarında açık havada spor yaparken dikkat

Düşünceler insanı hasta eder mi?

Osmanlı saray mutfağından günümüze miras, İmaret Çorbası

Gübreye alternatif ürün Antalya'da geliştirildi! Bitki gelişimini üst seviyeye çıkarıyor

Çocuklarınıza Göstereceğiniz İlginin Önemi

Akıllı saatlerdeki gizli tehlike

Negatif düşüncenin gücü: Nosebo etkisi nedir?

stres ve stres yönetimi

çocuklarda parmak emme ve yapılması gerekenler

Vücutta karıncalanma neden olur?

Kadın mimar eli değmiş yenilikçi bir cami: Zebun Nessa

Hangi pekmez neye iyi gelir?

Uykuya dalarken ani sıçrama hissi neden olur?

Konya yöresel yemeklerinden nefis papara yemeği

Oyun Oynarken İşitme Duyusunu Kaybetti, Şimdi Herkese Örnek Oluyor

Düdüklü tencere neden patlar

Hurma ceviz ikilisinin inanılmaz faydaları

0-3 yaş çocuklarda sağlıklı bir uyku düzeni için 11 öneri

İlik nakline enzim tedavisi alternatif olabilir mi?

Ne balık ne ceviz! Beyin sağlığı için bilim insanları bunu öneriyor

Türkiye obezitede kaçıncı sırada

Tetanoz aşısı hangi durumlarda yapılır?

Neden Çok Yorgunuz

Huzursuz bağırsak sendromunun nedeni stres olabilir

Seyahat Edin Sağlıklı Kalın

Bebeklerde Oluşan Pişiklere Çözümler

Sıcak havalarda kalp sağlığını korumak için 5 yöntem

Çocuklar Neden Sınırlara İhtiyaç Duyarlar?
