Katkı maddeli ballar risk taşıyor
Şifa Bahçesi, 27 Ocak 2015 16:30
İstanbul Bal Üreticileri Birliği Başkanı Uzman Biyolog Yalçın Sezer, içerisinde katkı maddeleri olan balın hastalıklara neden olduğunu söyledi. Sezer, "Vatandaşlarımıza, kaliteli bir bala ulaşabilmek için mutlaka markalı, Tarım Bakanlığı'nın onayından geçmiş, kayıt numaraları almış balları almalarını öneriyoruz." dedi.
Feshane Kültür Merkezi'nde düzenlenecek olan İstanbul 4. Arıcılık ve Arı Ürünleri Festivali ile ilgili İstanbul Bal Üreticileri Birliği Başkanı Uzman Biyolog Yalçın Sezer basın açıklaması yaptı. Yalçın Sezer, festivale gelecek ziyaretçilerin Türkiye'nin dört bir yanından gelen doğal balların tadına varacaklarını söyledi. Sezer, "Feshane'de yapılacak etkinlikte balla ilgili bilinmeyenler gün yüzüne çıkacak. Dolmuş balın kaliteli bal olup olmadığıyla ilgili bilgiler anlatılacak. Aynı zaman da gerçek bal her yöreden Feshane'de tüketicilerle buluşacak." ifadelerini kullandı.
Festivalde bir çok ürünün tanıtılacağını vurgulayan Sezer, "Aynı zamanda Türkiye'de bir çok üretici birliğinin ve gerçek üreticilerin ballarını arı ürünlerini sergileyecek festivalimizi İstanbul Büyükşehir Belediyesi destekliyor. Balla ilgili gerçeklerin yanı sıra propolis, arı zehri, polen gibi, apilarnil gibi diğer arı ürünlerin de tanıtımı gerçekleşecek." diye konuştu.
Komşu ülkelerden de katılımcıların olacağını aktaran Sezer, "Feshane'de gerçekleştireceğimiz arıcılık ve arı ürünleri festivalimizde 102 tane standımız var. Bu stantlarda arıcılık ekipmanlarının yanında hobicilik yapan arıcıların bulabileceği malzemeler uluslararası bir çok yerden ziyaretçiler bulunuyor. Kıbrıs'tan, Irak'tan, İran'dan, Azerbaycan'dan, Yunanistan'dan, Bulgaristan'dan katılımcılar bulunuyor. Komşu ülkeler Yunanistan ve Bulgaristan'ın stant talepleri oldu. burada kendi ürettikleri arı ürünlerini sergileyecekler." şeklinde konuştu.
Balın gerçek olup olmadığını ancak laboratuvar araştırmaları sonucunda anlamanın mümkün olduğuna belirten Sezer, "Bir balın gerçek bir bal olup olmadığıyla ilgili, çektiğinizde uzuyor veya çakmakla çaktığınızda yanıyor. Ya da kalemle üzerine yazı yazdığınızda yazıyor yazmıyor gibi ilkel yöntemlerle onun gerçek bal olup olmadığını anlamak mümkün değil. Ancak laboratuvar araştırmaları sonucunda anlamak mümkündür. Vatandaşlarımız kaliteli bir bala ulaşabilmek için mutlaka markalı, Tarım Bakanlığı'nın onayından geçmiş kayıt numaralarını almış balları almalarını öneriyoruz. Bir de her tüketici damak tadına uygun garantili balı ancak kendisi üreterek buna ulaşa bilir." dedi.
Doğal olmayan balın kanser gibi hastalıklara yol açtığını belirten Sezer, "Bir balın gerçek bal olup olmadığını ya da o baldan faydalı unsurları vücudumuza alıp almayacağımızı sadece o balın doğal olup olmadığıyla özdeştir. Eğer ki doğal bir balı bulamıyorsak, içerisinde katkı maddeleri varsa, gıda boyaları varsa, aromatik katkı maddeleriyle bal kıvamı verilip kokulandırılmışsa elbette ki o ürünlerin başta kanser olmak üzere birçok hastalıklarla karşı karşıya kalması mümkün. O yüzden ya kendi ürettiğimiz balları ya da çok güvendiğimiz markalı ya da yakınlarımızın üretmiş oldukları balları tüketmekte ısrarcı olmalıyız." ifadelerini kullandı.
Şifa Bahçesi, 27 Ocak 2015 16:30
Yorumlar (0)

Zemheri ne demek Ne zaman başlar

Karanfilin faydaları ve kullanım şekli

Dengesiz ve Kararsız Anne-Baba Tutumunun olumsuz etkileri

Kaygıyı yok eden en basit yol: 4-7-8 tekniği zihni rahatlatıyor - 5

Boğazdaki asit reflüsünden kurtulmanın doğal yolları

Sinüzit Nedir Belirtileri Nelerdir?

Yaşlılar, susadıklarını hissettiklerinde aslında uzun bir süre susuz kalmış oluyorlar!

Sirkenin bilmediğimiz faydaları

Neden bazıları daha sık ve kolay hastalanır

Hangi yaşa geldiğimizde kendimizi artık genç hissetmiyoruz

Evinin odasında üretiyor, 5 ülkeye gönderiyor

Kış aylarında açık havada spor yaparken dikkat

Düşünceler insanı hasta eder mi?

Osmanlı saray mutfağından günümüze miras, İmaret Çorbası

Gübreye alternatif ürün Antalya'da geliştirildi! Bitki gelişimini üst seviyeye çıkarıyor

Çocuklarınıza Göstereceğiniz İlginin Önemi

Akıllı saatlerdeki gizli tehlike

Negatif düşüncenin gücü: Nosebo etkisi nedir?

stres ve stres yönetimi

çocuklarda parmak emme ve yapılması gerekenler

Vücutta karıncalanma neden olur?

Kadın mimar eli değmiş yenilikçi bir cami: Zebun Nessa

Hangi pekmez neye iyi gelir?

Uykuya dalarken ani sıçrama hissi neden olur?

Konya yöresel yemeklerinden nefis papara yemeği

Oyun Oynarken İşitme Duyusunu Kaybetti, Şimdi Herkese Örnek Oluyor

Düdüklü tencere neden patlar

Hurma ceviz ikilisinin inanılmaz faydaları

0-3 yaş çocuklarda sağlıklı bir uyku düzeni için 11 öneri

İlik nakline enzim tedavisi alternatif olabilir mi?

Ne balık ne ceviz! Beyin sağlığı için bilim insanları bunu öneriyor

Türkiye obezitede kaçıncı sırada

Tetanoz aşısı hangi durumlarda yapılır?

Neden Çok Yorgunuz

Huzursuz bağırsak sendromunun nedeni stres olabilir

Seyahat Edin Sağlıklı Kalın

Bebeklerde Oluşan Pişiklere Çözümler

Sıcak havalarda kalp sağlığını korumak için 5 yöntem

Çocuklar Neden Sınırlara İhtiyaç Duyarlar?
