Ailesini görmeyen çocuklarda uyku sorunu
Şifa Bahçesi, 29 Ocak 2015 13:34
Çocuklarda uyku sorunu ebeveynlerin hem ruhsal hem de fiziksel olarak zor zamanlar geçirmesine neden oluyor. Özellikle çocuklarına yeterli vakti ayıramayan ailelerin çocuklarında uyku sorunu oluşabileceğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi’nden Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ebru Gözer, “Anne ve babasını gün içinde yeterli süre göremeyen veya bir süre ayrı kalan bebekler ve küçük çocuklar ayrılık anksiyetesi nedeniyle uyku sorunları yaşayabilir” dedi.
Ebeveynlerin neredeyse tamamı çocuğunun uyku düzeni ile ilgili sorunlu bir dönem geçirse de bazı durumlarda uyku sorunu hem çocuk hem de aile için kâbusa dönüşebiliyor. Çocuğun sağlıklı gelişiminden annenin ruhsal durumuna kadar birçok noktayı etkileyen çocuklarda uyku sorunu ile ilgili açıklamalar yapan Anadolu Sağlık Merkezi’nden Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ebru Gözer, “Prematürite, zor mizaçlı olanlar (uyumsuzlar) ve gece beslenmeleri gibi faktörler bebeklerde ve çocuklarda uyku sorunlarına yol açabilir. Ancak reflü, kulak enfeksiyonu, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu ve diş çıkarma gibi nedenler mutlaka çocuk hekimi tarafından değerlendirilmelidir” dedi.
Tıbbi nedenler ortadan kaldırıldıktan sonra asıl nedenlerin araştırılması gerektiğine değinen Dr. Gözer, “Bir bebek uyumadan önce sallanmışsa veya bakım yapılıp emzirilmişse gece uyandığında da aynı davranışın tekrarlanmasını bekler ve yapılmadığında huzursuz olur. Özellikle anne ve babasını gün içinde yeterli süre göremeyen veya herhangi bir nedenden dolayı bir süre anne babadan ayrı kalan bebekler ve küçük çocuklar ayrılık anksiyetesi nedeniyle uyku sorunları yaşayabilir” diye konuştu.
Dr. Gözer, aile içi stres, annede depresyon ve buna benzer ruhsal sorunların sık uyanma sorunlarının nedeni olabileceğini belirtti.
6 aydan önce odasında yatmaya alıştırın
Bebeklerin uyku alışkanlıklarının geliştirilmesinde oda düzeninin de çok önemli olduğuna değinen Dr. Gözer, doğumdan itibaren ilk aylarda sık beslenen ve anne sütü alan bebeklerin anne ile aynı odada izlenebileceğini söyledi. Doğumdan itibaren de bebeklerin kendi odasında izlenmesinde sakınca olmadığını belirten Dr. Gözer, “Bebek 3 aydan sonra kendi odasına alınmalı, 6. aydan önce odasında yatmaya alıştırılmalıdır. Bundan sonraki dönemde gerek bebeğin gerek annenin bağlanması sonucu bu durum zorlaşmaktadır” dedi.
Uyku hijyeni için ortam önemli
Kaliteli bir uyku için uyku hijyeninin yani çocukların uyuduğu ortamın önemine vurgu yapan Dr. Gözer, “Uyku hijyeni için çocuk odası karanlık ve sakin olmalıdır. Karanlık bazı çocuklar için korkutucu olabildiği için düşük seviyede gece lambaları da kullanılabilir” dedi. Dekorasyonun da dinlendirici olması gerektiğini belirten Dr. Gözer, “Uyarıcı olmaması açısından parlak renkli objeler yatak çevresinde olmamalı, sevdiği tek bir oyuncak olmasına izin verilmelidir. Oda sıcaklığı da rahat bir uyku uyuması için uygun olmalıdır” diye konuştu.
Yanınızda yatmasına izin vermeyin
Çocukların anne-baba yanında uyumak ya da uyandıklarında yanlarına gelmek istediklerini söyleyen Dr. Gözer, bu durumda çocuğun kendi odasında uyuması için yatakta ilgilenebileceği obje ya da oyuncakların kullanılabileceğini dile getirdi. Birlikte uyku öncesi odasında sakin vakit geçirmenin odasında uyuma alışkanlığı geliştirmesine yardımcı olacağını anlatan Dr. Gözer, “Çocuğun başka bir sorununu çözmek için anne ve baba yanında yatmasına izin verilmesi geçici bir çözüm olabilir ancak uyku sorunlarına da yol açabileceği unutulmamalıdır” dedi.
Uykusunu yeterince almayan çocuğu ne gibi problemler bekler?
Çocuklarda yetersiz uykunun ruh durumu, davranış ve öğrenmeye olumsuz etkileri olduğuna değinen Dr. Gözer; uykusuzluğun dikkatsizlik, uyarılabilirliğin artması, öğrenme güçlüğü, sinirlilik hali yapabileceğini söyledi. Yeterli uyumamanın beslenme sorunlarına da neden olabileceğini belirten Dr. Gözer, “Yeme davranışı da etkilenir. Ayrıca ebeveynler de yeterli uyku uyumadıkları için gün boyu uykulu olma, yorgunluk ve ruh durumunda bozulmalar olabilir” dedi.
Şifa Bahçesi, 29 Ocak 2015 13:34
Yorumlar (0)