Faydaları saymakla bitmiyor
Halis Bilgi, 24 Mayıs 2014 18:56
Türkiye’de en iyi enginarların yetiştirildiği yerlerden biri olarak gösterilen Bursa Doğanköy’de yüzler gülüyor. Yağışların etkisiyle bu yılki rekolte yüzde 100 arttı. Tanesi toptan 1.5-2 liradan satılan enginar çiftçinin hem yüzünü hem cebini güldürdü. Her evde kurulan mini aile şirketleri, ürettikleri enginarı temizleyip vakumlu poşetlerde saklıyor. Yok satan enginarlardan kalanlar ise buzhanede ilk günkü tazeliğiyle muhafaza ediliyor.
Faydaları saymakla bitmeyen enginara en çok doktor ve profesörler rağbet ediyor. Karaciğer ve safra kesesi dostu olan enginar, vücuttan nikotin, alkol ve yağ atılmasını sağlamanın yanı sıra amonyak ve kolesterolü azaltıp cinsel gücü artırıyor. Ateş düşürücü, vücudu kuvvetlendirici ve iştah açıcı özelliği de bulunan enginarın romatizma, ishal, sarılık ve sinirlere iyi geldiği biliniyor.
Türkiye’de bir marka haline gelen Doğanköy’deki tecrübeli enginar üreticilerinden Mehmet Fidan, “Genelde enginar bir göbek, iki koltuk olmak üzere 3 kez verir. Bu seneki bahar yağmurları sebebiyle enginarlarda verim yüzde 100 arttı. Bu enginarın tek düşmanı var, onlar da köstebekler. Bu yıl ürünümüz çok iyi. Bereketli bir yıl. Yağmurların yağması iyi oldu. Doğanköy’ün enginarı organiktir. Biz bunlar için sadece hayvan gübresi kullanıyoruz. Mahsulümüz çok leziz” dedi.
“DOKTOR VE PROFESÖRLER EN AZ 200 TANE ALIP GİDİYOR”
Eşlerine her zaman yardım ettiklerini ifade eden Esma Alınca, "Doğanköy’ün enginarı diğer enginarlara benzemez, susuz yetişir. Biz eşlerimize yardım ediyoruz. Aile şirketi gibi olduk. Sabah erken kalkıp eşlerimizle yardıma gidiyoruz. Çok meşakkatli oluyor ama eşimiz ve çocuklarımızla hep beraber çalışıyoruz. Pazarlama sıkıntımız yok. Doktorlar, avukatlar geliyor. Lokantaların haricinde dışarıya da çok fazla veriyoruz. 20 bine yakın da dışarı satıyoruz. Özellikle doktorlar çok daha fazla alıyor. Fakülteden doktorlar, profesörler geliyor. En az alan 200 tane alıp gidiyorlar. Bizim Doğanköy enginarı bir marka” diye konuştu.
Sabah saatlerinde kestikleri enginarı kendi evlerinin avlusunda işlediklerini ifade eden Bahattin Fidan ise, ”Ürünlerimizi Bursa’nın en iyi lokantalarına veriyoruz. Kabukları hayvanlara yem oluyor. Göbeğini kurutup çay yapıyorlar. Bunun kolesterole ve şekere iyi geldiği biliniyor. Kabuklarını soyup temizliyoruz. Ardından vakumlanarak poşetleniyor. Buzhanede saklıyoruz. Köye gelen müşterilerimiz yılın her günü enginar bulabiliyorlar. Karaciğere iyi geliyor. ‘40 günde 40 tane yersen iyi geliyor’ diyorlar” şeklinde konuştu.
Enginar kesiminin güneş doğmadan sabah saat 06.00’da başladığını kaydeden Bahattin Fidan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tarlada ailece çalışıyoruz. Küfelerle günde yaklaşık 2 bin tane enginar kesiyoruz. Zaten hasat 25 gün sürüyor. Ondan sona çıkan enginarlar, kılçık yapmaya başlıyor. Tanesini 1.5, 2 liradan satıyoruz. Bizim toprağımız kuvvetlidir, sarı toprağa benzemez. Biz dünyaya açılmak istiyoruz. Tamamen organik olan enginarımızı dünya satmak istiyoruz. Burada yetiştirilen enginar hiçbir yerde yetişmez. Bu Allah vergisi, toprağımızın bir özelliği.”
Halis Bilgi, 24 Mayıs 2014 18:56
Yorumlar (0)