Kahvaltı yapan çocuklar okulda daha dikkatli
Halis Çocuk, 27 Eylul 2015 04:45
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (YBÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Türkiye Diyabet Programı Koordinatörü Prof. Dr. Bekir Çakır, okul çağındaki çocukların nasıl beslenmesi gerektiğine ilişkin bilgi verdi.
Obezite çok yaygın
Türkiye'de çocukluk çağında obezite sıklığının farklı çalışmalarda yüzde 1,6-9,1 arasında olduğunu anlatan Çakır, her 10 çocuktan 2-3'ünün obez veya fazla kilolu olduğunu söyledi.
"Okul çağı, çocukların fiziksel ve sosyal olarak büyüme ve gelişimlerinin hızlandığı ve bütün hayatlarını etkileyebilecek beslenme alışkanlıklarının belirlendiği bir dönemdir"diyen Çakır, özellikle bu dönemde sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıklarının kazandırılmasının önemini vurguladı.
Çakır, Sağlık Bakanlığı tavsiyesi ile Milli Eğitim Bakanlığınca çıkarılan genelgeyle, eğitim kurumlarında çocukların dengesiz beslenmesine ve obeziteye sebep olabileceğinden, enerji yoğunluğu yüksek, besin değeri düşük olan içecekler (enerji içecekleri, gazlı içecekler, aromalı içecekler) ile kızartma ve cipslerin satışlarının ve otomatik satış yapan makinelerde bulundurulmalarının yasaklandığını, bunların yerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan üretim veya ithalat izni bulunan süt, ayran, yoğurt, meyve suyu, taze sıkılmış meyve suyu ve tane ile satışı yapılabilen meyve bulundurulması gerektiğini anımsattı.
Yeterli ve dengeli beslenmeleri gerekiyor
Yakın zamanda yayımlanan bir başka genelgeyle de okul kantinlerinde bulundurulmaması gereken yiyeceklerin listesinin genişletildiği, çikolatalar, şeker ve şekerlemeler, kremalı, tatlandırıcılı gıdalar ve yüzde 100 meyve suları dışındaki alkolsüz tüm içeceklerin de bu kapsama alındığını hatırlatan Çakır, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hem aile hem de okul ortamında çocukların beslenmesinde göz önünde bulundurulması gereken temel ilkeler yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamak, gözetim dışında olduğu anlarda zararlı etkilerden ve alışkanlıklardan korumak ve caydırmak, iyi alışkanlıkları pekiştirmek ve yenilerini kazandırmak, beslenme konusunda bilinçlenmesine yardımcı olmaktır. Okul çağı çocuklarının süt, et, sebze meyve ve tahıl besin gruplarından yeterli miktarda ve dengeli tüketmeleri gerekiyor."
Okul çağındaki bir çocuğun günde 2-3 porsiyon (1 su bardağı süt, 1 dilim beyaz peynir, 1 kase yoğurt) süt grubundan alması gerektiğine işaret eden Çakır, "Et grubunda et, tavuk, balık, yumurta, kurubaklagiller bulunur ve bu gruptaki besinlerin her birinden veya birkaçından her gün 2-3 porsiyon (1 köfte büyüklüğünde et, tavuk, balık, 4 yemek kaşığı kurubaklagil, 1 haşlanmış yumurta) tüketilmeli. Sebze ve meyve grubundan her gün 3-5 porsiyon (1 adet küçük boy portakal, elma, armut, muz, kayısı, erik, çilek gibi meyvelerden 3-6 adet, orta büyüklükte 1 adet patates ya da havuç, 100 ml taze sıkılmış meyve suyu, 2-3 su bardağına denk gelen doğranmış yeşil sebzeler) önerilir. Tahıl grubuna ise ekmek, makarna, bulgur, irmik gibi tahıl ürünleri giriyor. Bu gruptan okul çağı çocukları vücut ağırlıklarına göre günde 3-6 porsiyon (1 ince dilim ekmek, 2-3 kaşık pişmiş pirinç, makarna veya bulgur,1 küçük dilim börek) almalı" ifadelerini kullandı.
Hazır gıdalardan uzak tutun
Velileri çocukların beslenme çantalarına koyacakları yiyeceklerle ilgili de uyaran Çakır, şunları kaydetti:
"Çocuğa okulda öğle yemeği tüketmesi için beslenme çantası hazırlanıyorsa haşlanmış, yumurta, peynir, iyi pişmiş köfte, tost, haşlanmış tavuk, mevsimine uygun sebze ve meyveler, içecek olarak süt veya ayran seçilmeli. Bunların yanında fındık, ceviz gibi kuru yemişlerin eklenmesi çocukların yeterli enerji ve proteini almasına yardımcı olacaktır. Obezitenin önlenmesi için öğle yemeğinde çocukların beslenme çantasına hamburger, patates kızartması, pizza gibi hazır yiyecekler, gazlı içecek, hazır meyve suları gibi içecekler konulmaması önemlidir." Prof. Dr. Çakır, bunların dışında okul çağı çocuklarının sağlıklı olması ve dengeli beslenmesi için yemek yemeden önce ellerini bol su ve sabunla yıkama alışkanlığının kazandırılması, sebze ve meyvelerin tüketilmeden önce bol suyla yıkanması ve çocuğun günlük hayatında spora yer verilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Halis Çocuk, 27 Eylul 2015 04:45
Yorumlar (0)

Zemheri ne demek Ne zaman başlar

Karanfilin faydaları ve kullanım şekli

Dengesiz ve Kararsız Anne-Baba Tutumunun olumsuz etkileri

Kaygıyı yok eden en basit yol: 4-7-8 tekniği zihni rahatlatıyor - 5

Boğazdaki asit reflüsünden kurtulmanın doğal yolları

Sinüzit Nedir Belirtileri Nelerdir?

Yaşlılar, susadıklarını hissettiklerinde aslında uzun bir süre susuz kalmış oluyorlar!

Sirkenin bilmediğimiz faydaları

Neden bazıları daha sık ve kolay hastalanır

Hangi yaşa geldiğimizde kendimizi artık genç hissetmiyoruz

Evinin odasında üretiyor, 5 ülkeye gönderiyor

Kış aylarında açık havada spor yaparken dikkat

Düşünceler insanı hasta eder mi?

Osmanlı saray mutfağından günümüze miras, İmaret Çorbası

Gübreye alternatif ürün Antalya'da geliştirildi! Bitki gelişimini üst seviyeye çıkarıyor

Çocuklarınıza Göstereceğiniz İlginin Önemi

Akıllı saatlerdeki gizli tehlike

Negatif düşüncenin gücü: Nosebo etkisi nedir?

stres ve stres yönetimi

çocuklarda parmak emme ve yapılması gerekenler

Vücutta karıncalanma neden olur?

Kadın mimar eli değmiş yenilikçi bir cami: Zebun Nessa

Hangi pekmez neye iyi gelir?

Uykuya dalarken ani sıçrama hissi neden olur?

Konya yöresel yemeklerinden nefis papara yemeği

Oyun Oynarken İşitme Duyusunu Kaybetti, Şimdi Herkese Örnek Oluyor

Düdüklü tencere neden patlar

Hurma ceviz ikilisinin inanılmaz faydaları

0-3 yaş çocuklarda sağlıklı bir uyku düzeni için 11 öneri

İlik nakline enzim tedavisi alternatif olabilir mi?

Ne balık ne ceviz! Beyin sağlığı için bilim insanları bunu öneriyor

Türkiye obezitede kaçıncı sırada

Tetanoz aşısı hangi durumlarda yapılır?

Neden Çok Yorgunuz

Huzursuz bağırsak sendromunun nedeni stres olabilir

Seyahat Edin Sağlıklı Kalın

Bebeklerde Oluşan Pişiklere Çözümler

Sıcak havalarda kalp sağlığını korumak için 5 yöntem

Çocuklar Neden Sınırlara İhtiyaç Duyarlar?
