Böbrek Yetmezliğinin Belirtileri
Halis Sağlık, 17 Ekim 2015 04:52
Toplumun yüzde 15’inde görülen böbrek hastalıkları, giderek yaygınlaşıyor. Anjiyo, tomografi ve MR öncesi içilen ilaçların akut böbrek yetmezliğine yol açabildiğine dikkat çeken uzmanlar, kansızlık ve kemikler-le ilgili rahatsızlığı olanların, bir uzmana görünmesini öneriyor.
Böbrek hastalıkları böbreklerin fonksiyonları ciddi oranda azalana kadar hiç belirti vermeden ilerleyebiliyor. Bu nedenle sıkı takip edilmeyen hastalar son aşamaya gelinceye kadar fark edilmeyebiliyor.
Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Gülay Yılmaz, “Böbrek yetmezliği böbreğin yarısı çalışmaz hale gelene kadar pek belirti vermez. O yüzden böbrek fonksiyonları yüzde 50 azalana kadar laboratuvar sonucuyla çok anlaşılamayabiliyor. Bu durum sıkı takip edilmeyen hastaların fark edilmeden böbrek hastalığının ilerlemesine sebep oluyor. Toplumumuzda kronik böbrek hastalığının görülme sıklığı yaklaşık yüzde 15’tir. Bu orana bakınca hastalığın oldukça yüksek bir grubu etkilediği anlaşılıyor.” dedi. Anjiyo, tomografi ve MR gibi işlemlerden önce verilen ilaçların da kişilerde akut böbrek yetmezliğine yol açabildiğini kaydeden uzman, “Hastalığın kronikleşmemesi için bu durumu başında fark edip müdahale etmek gerekiyor, aksi takdirde önce akut böbrek yetmezliği ve ardından kronik böbrek hastası olmak kaçınılmaz oluyor.” diyor.
Böbrek hastalıklarının takibinde böbrek koruyucu önlemlerin oldukça önemli olduğunu ifade eden Yılmaz, böbrek sağlığı için şu koruyucu önlemleri sıraladı: “Tuz azaltılmalı, ideal kiloda olmaya özen göstermeli, egzersizler ihmal edilmemeli, kan kolesterol ve trigliserid düzeyi ayarlanmalı, gereken durumlarda kan sulandırıcı kullanılmalı, tansiyon mutlaka düzenlenmeli.”
İdrarda Kan Bulgusunu Önemseyin!
Özellikle kistik böbrek hastalıklarında genetik geçiş olabildiği için ailesinde polikistik böbrek hastalığı olanların yılda bir kez kontrolden geçmelerini öneren nefroloji uzmanı Yılmaz, “Annede, babada olmasa da anneannede, halada ya da diğer yakınlarında bu hastalığın olması durumunda çocuklarda da risk artıyor. Yapılan araştırmalar idrarında kan görülen fakat incelemelerde hiçbir şey bulunamayan hastaların takip edildiğinde ileriki yıllarda yüzde 50’sinde böbrek hastalığı çıktığını gösteriyor. Bu nedenle idrarda kan görülmesi basit bir bulgu olarak değerlendirilmemeli. Önce böbrek ve idrar yoluna ait yapısal bir bozukluk veya taş, tümör, kist gibi bir durum olup olmadığı araştırılmalı, böyle bir durum tespit edilmezse infeksiyonlar ve böbrek hastalıkları (nefrit gibi) değerlendirilmeli ve bir teşhis konmasa dahi hasta takipte tutulmalı.” diye konuştu.
Kansızlık da Böbrek Hastalığı Belirtisi Olabilir
Böbrek hastalıklarının teşhisinde kan ve idrar tahlili ile böbrek ultrasonu sonuçlarının değerlendirildiğini belirten Yılmaz, tedavi ile ilgili şunları kaydediyor: “Böbrek hastalığı bulunanlarda kemik hastalığı, kansızlık çok sık gelişiyor. Bu nedenle kansızlık ve kemiklerle ilgili rahatsızlığı olan kişilerde böbrekler mutlaka kontrol edilmeli. Son dönemdeki hastalara nakil ve diyaliz dışında bir tedavi veremiyoruz. Fakat prediyaliz dediğimiz diyaliz öncesi dönemdeki hastalar böbrek koruyucu önlemler alınarak takip ediliyor. Bu dönemde kan şekeri kontrolü, diyetin düzenlenmesi, tansiyon kontrolü, infeksiyonlardan koruma, aşılama, böbreğe zarar verebilecek ilaçlar ve maddelerden kaçınılması ile hastaların diyalize giriş süreleri geciktirilmeye çalışılmaktadır. Böbrek hastalarında fosfor oranı yüksek oluyor bu da yumuşak dokuda birikip diğer organların gelişimini ya da damarda birikip damarın yapısını bozuyor. Fosfor düşürmek için öncelikli diyet düzenlemesi yapılıyor ve gereken hastalarda da fosfor düşürücü ilaçlar veriliyor. Potasyum kaslarını etkiliyor ve kalp ritim bozuklukları çıkabiliyor. Potasyumu yükselten ilaçları varsa kesiliyor, potasyumu yüksek olan hastalara potasyum düşürücü ilaçlar veriliyor.”
Halis Sağlık, 17 Ekim 2015 04:52
Yorumlar (0)

Zemheri ne demek Ne zaman başlar

Karanfilin faydaları ve kullanım şekli

Dengesiz ve Kararsız Anne-Baba Tutumunun olumsuz etkileri

Kaygıyı yok eden en basit yol: 4-7-8 tekniği zihni rahatlatıyor - 5

Boğazdaki asit reflüsünden kurtulmanın doğal yolları

Sinüzit Nedir Belirtileri Nelerdir?

Yaşlılar, susadıklarını hissettiklerinde aslında uzun bir süre susuz kalmış oluyorlar!

Sirkenin bilmediğimiz faydaları

Neden bazıları daha sık ve kolay hastalanır

Hangi yaşa geldiğimizde kendimizi artık genç hissetmiyoruz

Evinin odasında üretiyor, 5 ülkeye gönderiyor

Kış aylarında açık havada spor yaparken dikkat

Düşünceler insanı hasta eder mi?

Osmanlı saray mutfağından günümüze miras, İmaret Çorbası

Gübreye alternatif ürün Antalya'da geliştirildi! Bitki gelişimini üst seviyeye çıkarıyor

Çocuklarınıza Göstereceğiniz İlginin Önemi

Akıllı saatlerdeki gizli tehlike

Negatif düşüncenin gücü: Nosebo etkisi nedir?

stres ve stres yönetimi

çocuklarda parmak emme ve yapılması gerekenler

Vücutta karıncalanma neden olur?

Kadın mimar eli değmiş yenilikçi bir cami: Zebun Nessa

Hangi pekmez neye iyi gelir?

Uykuya dalarken ani sıçrama hissi neden olur?

Konya yöresel yemeklerinden nefis papara yemeği

Oyun Oynarken İşitme Duyusunu Kaybetti, Şimdi Herkese Örnek Oluyor

Düdüklü tencere neden patlar

Hurma ceviz ikilisinin inanılmaz faydaları

0-3 yaş çocuklarda sağlıklı bir uyku düzeni için 11 öneri

İlik nakline enzim tedavisi alternatif olabilir mi?

Ne balık ne ceviz! Beyin sağlığı için bilim insanları bunu öneriyor

Türkiye obezitede kaçıncı sırada

Tetanoz aşısı hangi durumlarda yapılır?

Neden Çok Yorgunuz

Huzursuz bağırsak sendromunun nedeni stres olabilir

Seyahat Edin Sağlıklı Kalın

Bebeklerde Oluşan Pişiklere Çözümler

Sıcak havalarda kalp sağlığını korumak için 5 yöntem

Çocuklar Neden Sınırlara İhtiyaç Duyarlar?
