Bozulan uyku düzeni için ne yapmalı
Halis Bilgi, 08 Şubat 2016 18:55
Tatilin sona ermesiyle aileleri bekleyen sıkıntılardan biri, çocukların değişen uyku düzenleri. Prof. Dr. Murat Aksu, çocuklar için birkaç gün düzenli uyuma ve uyanma saati belirlenirse sorunun çözüleceğini söylüyor.
Yarıyıl Tatili yarın sona eriyor. 15 günlük tatil boyunca geç yatan ve geç kalkan öğrenciler, okul sabahı erken kalkmakta zorlanacak. Türk uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Aksu, çocukların bozulan uyku düzenlerinin birkaç gün takip edilmesi halinde çözüleceğini söylüyor. Aksu, öğrencilerin uykularını düzenlemek için yapılması gerekenin uykunun standart hale getirilmesi olduğunu belirtti. Aksu, “Birkaç gün düzenli bir şekilde uyuma ve uyanma saati belirlenirse sorun kolayca çözülür. Uyku saati belirlendikten sonra otuz dakika öncesinden yatağa gidilmesi kuralına mümkün olduğu kadar uymak gerekiyor. Örneğin yatağa gitme saatini 22.00 olarak belirlemişsek, 21.30 ila 22.00 arasında çocuk yatmalı. Aynı şekilde sabah yataktan kalkma saatini de mümkün olduğunca sabit tutmak gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Uyku kaçıran gıdalardan uzak tutun
Çocukların kafein içeren gıdalardan uzak tutulması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Murat Aksu, bu kuralın çocuklar için her zaman uygulanması gerektiğini kaydetti. Sadece çay, kahve değil gazlı içeceklerden de uzak durulması gerektiğini ifade eden Aksu, “Özellikle öğleden sonraki saatlerde çocuklara bu gıdalar verilmemeli. Çünkü bu içeceklerin etkileri 12 saate kadar uzar.” dedi. İnsanların gündüz uyanık olması gece de uyuması gerektiğine de dikkat çeken Aksu, “İnsan biyolojisi buna uygun konumlandırılmıştır. Eğer bunu bozar, gündüz uyur, gece uyanık kalırsak; o uykuda yapılması gereken bazı işlevler yerine getirilemez. Uyku ve karanlık birbiriyle ilişkilendirilmelidir.” ifadelerini kullandı.
Sağlık ve başarının yolu iyi uykuda
Aksu, sağlığın ve başarılı olmanın en önemli göstergesinin iyi uykudan geçtiğini dile getirdi. Öğrencilerin uykularından feragat etmemeleri gerektiğini belirtti ve az uyuyarak ders çalışıldığında o çalışmanın veriminin düşük olduğunu söyledi. Aksu, şöyle konuştu: “Bizim kalıcı belleğimizin oluşabilmesi için, uykuya ve özellikle de uykunun bazı evrelerine ihtiyacımız vardır. Uykumuzu kısıtlayarak hiçbir zaman daha iyi öğrenemeyiz. ‘Yavaş dalga uykusu' ve ‘Rem uykusu' kalıcı belleğimizin oluştuğu dönemdir. Biz ne kadar öğrenirsek öğrenelim, bunun ertesi günlerde belleğimizde kalabilmesi için üstüne mutlaka yavaş dalga uykusunun ve Rem uykusunun uyunması gerekir.”
Halis Bilgi, 08 Şubat 2016 18:55
Yorumlar (0)