Türkiye’de Tüberküloz yok olma döneminde
Örnek, 25 Mart 2016 04:46
Türkiye’de son yıllarda sağlık alanında yapılan çalışmalara,
önemli başarıları da beraberinde getirmekte.Özellikle Veremle mücadelede
yürütülen çalışmalar tüberkülüz görülme riskini de neredeyse yok olma dönemine
getirdiği bildirildi.
İHA’nın bildirdiğine göre; Dünya Tüberküloz Günü münasebetiyle düzenlenen törende konuşan Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr.Mustafa Kasapoğlu konuya ilişkin olarak, “Dünyada birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de verem savaşı yürütülmüş ve 1970’lerde tüberküloz görülme sıklığı ülkemizde yüz binde 180 iken, yüz binde 17’lere kadar gerilemiştir. Ülkemiz artık eliminasyon yani hastalığı yok etme fazındadır. İlimizde de ülke ortalamasına yakın ve giderek azalan insidansta vaka görülmektedir. Dünya Sağlık Örgütü Küresel Tüberküloz raporundaki verilere göre dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon yeni verem hastasının ortaya çıktığı ve 1.5 milyon hastanın verem sebebiyle öldüğü bilinmektedir” diye konuştu
Dünya Sağlık Örgütü hastalığın kontrolü için Doğrudan Gözetimli Tedavi Stratejisi (DGTS=DOTS) adı verilen bir dizi önlemleri tüm gelişmişlik düzeyindeki ülkelere önermiş ve bu yaklaşımı uygulayan ülkelerde başarılı sonuçlar alınmıştır. Etkili tedavi için Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) gereklidir. DGT, tüberküloz hastalarının tüm tedavi süresince ilaçlarının her dozunu denetleyen bir sorumlu kişi veya görevli gözetiminde içmesi ve bu durumun kaydedilmesi esasına dayanan bir tedavi şeklidir. Ülkemizde de 2006 yılından itibaren DGT, tüberküloz tedavisinin stratejisi olmuştur. İlimizde ise DGT çalışmaları 2003 yılında birkaç pilot ilden biri olarak daha erken yıllarda başlamıştır” diye konuştu.
Veremin solunum yolu ile bulaşan bir hastalık olduğundan yayılımını önlemek amacıyla tüm vakaların bulunup tedavi edilmesinin çok önemli olduğunun altını çizen Kasapoğlu, “Ancak bazen tanı aşaması uzun olabilmekte ve hastalar sonuçlarını takip etmekten vazgeçmekte bu nedenle de erken tanı konamayıp tedavilerine başlamak gecikebilmektedir. Bu durumu da ortadan kaldırmak dolayısıyla kayıtsız ve tedavisiz hasta bırakmamak ve böylelikle hastalığın toplumumuzdan yok edilmesini sağlamak için ilimizde 2012 yılından beri Aktif Sürveyans uygulaması yapmaktayız.
Bu çalışmada sağlık kurumlarından kayıtlar taranarak tüberküloz tanısı almış hastaların Verem Savaş Dispanserlerimizde kaydı olup olmadığı kontrol edilmekte veya henüz tanı konmamış ama tetkiklerini tamamlamadan bırakan kişiler tespit edilmekte ve Verem Savaş Dispanserlerine yönlendirilerek tanılarının kesinleştirilmesi sağlanmaktadır. Verem hastalığının yayılımını önlemek amacıyla halkın eğitilmesi de çok önemlidir.
Topluma ulaşma konusunda sadece sağlık kuruluşlarının değil, basın ve yayın organlarının da bizlerle koordineli bir şekilde çalışması verem savaşında başarıya ulaşmada çok daha etkili olacaktır. İlkadım Toplum Sağlığı Merkezi’ne bağlı Çiftlik Verem Savaş Dispanserimiz önünde stant açılarak verem hastalığı ve bu konuda yapılan çalışmalar hakkında gün boyunca halkımıza bilgilendirme yapılacaktır” şeklinde konuştu.
134 yıldır 24 Mart tarihinde Dünya Tüberküloz Günü olarak kutlandığını belirten Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, “Bundan tam 134 yıl önce, 24 Mart 1882’de Robert Koch tüm dünyaya verem hastalığının (tüberkülozun) etkenini bulduğunu ilan etmiştir. Asırlar boyunca milyonlarca insanın ölümüne neden olan hastalığın bulaşıcı bir hastalık olduğu bu tarihte öğrenilmiştir. Bu nedenle 24 Mart günü Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından ‘Dünya Tüberküloz Günü’ olarak ilan edilmiştir. Her yıl bu tarihte dünyanın birçok ülkesinde bu konu ile ilgili bilgilendirme faaliyetleri yapılmaktadır” dedi.
Örnek, 25 Mart 2016 04:46
Yorumlar (0)

Zemheri ne demek Ne zaman başlar

Karanfilin faydaları ve kullanım şekli

Dengesiz ve Kararsız Anne-Baba Tutumunun olumsuz etkileri

Kaygıyı yok eden en basit yol: 4-7-8 tekniği zihni rahatlatıyor - 5

Boğazdaki asit reflüsünden kurtulmanın doğal yolları

Sinüzit Nedir Belirtileri Nelerdir?

Yaşlılar, susadıklarını hissettiklerinde aslında uzun bir süre susuz kalmış oluyorlar!

Sirkenin bilmediğimiz faydaları

Neden bazıları daha sık ve kolay hastalanır

Hangi yaşa geldiğimizde kendimizi artık genç hissetmiyoruz

Evinin odasında üretiyor, 5 ülkeye gönderiyor

Kış aylarında açık havada spor yaparken dikkat

Düşünceler insanı hasta eder mi?

Osmanlı saray mutfağından günümüze miras, İmaret Çorbası

Gübreye alternatif ürün Antalya'da geliştirildi! Bitki gelişimini üst seviyeye çıkarıyor

Çocuklarınıza Göstereceğiniz İlginin Önemi

Akıllı saatlerdeki gizli tehlike

Negatif düşüncenin gücü: Nosebo etkisi nedir?

stres ve stres yönetimi

çocuklarda parmak emme ve yapılması gerekenler

Vücutta karıncalanma neden olur?

Kadın mimar eli değmiş yenilikçi bir cami: Zebun Nessa

Hangi pekmez neye iyi gelir?

Uykuya dalarken ani sıçrama hissi neden olur?

Konya yöresel yemeklerinden nefis papara yemeği

Oyun Oynarken İşitme Duyusunu Kaybetti, Şimdi Herkese Örnek Oluyor

Düdüklü tencere neden patlar

Hurma ceviz ikilisinin inanılmaz faydaları

0-3 yaş çocuklarda sağlıklı bir uyku düzeni için 11 öneri

İlik nakline enzim tedavisi alternatif olabilir mi?

Ne balık ne ceviz! Beyin sağlığı için bilim insanları bunu öneriyor

Türkiye obezitede kaçıncı sırada

Tetanoz aşısı hangi durumlarda yapılır?

Neden Çok Yorgunuz

Huzursuz bağırsak sendromunun nedeni stres olabilir

Seyahat Edin Sağlıklı Kalın

Bebeklerde Oluşan Pişiklere Çözümler

Sıcak havalarda kalp sağlığını korumak için 5 yöntem

Çocuklar Neden Sınırlara İhtiyaç Duyarlar?
