Roza hastalığını hakkında ne biliyoruz
Halis Sağlık, 10 Nisan 2016 16:30
Bahar mevsimlerinde sık görülen kendi kendini sınırlayarak iyileşen, üzeri ince kepekli, kırmızı döküntülü bir hastalık olan “gül hastalığı” en sık 10-45 yaşları arasında görülmekle birlikte, nadir de olsa yeni doğanlarda ve yaşlılarda da görülebilir. Döküntü birkaç hafta veya yıl sürebilir. Genellikle hastalık kalıcı bir iz bırakmaz, fakat esmer kişilerde zaman içinde gerileyen kahve renkli lekeler kalabilir. Hastalığın geçiş süresi bünyeden bünyeye değişiklik gösterir.
Roza kimi zaman rosa, gül hastalığı veya gülleme gibi isimlerle de anılmaktadır. Roza stres, sıkıntı, menopoz, güneş gibi nedenlerle ortaya çıkan mide rahatsızlıklarıyla da paralellik gösteren bir cilt hastalığıdır. Başlangıcında öncelikle sivilceye benzeyen bir doku çıkar, sonra bu doku döküntü haline dönüşür ve kırmızı bir halka halini alır. İltihaplı ve iltihapsız kırmızı kabartılar ile yüzdeki yanma hissi en belirgin bulguları olmakla birlikte roza hastalığı, reflü ve mide ülseri ile eş zamanlı olarak ortaya çıkabilir. Roza; yüzde sıcaklık hissi, kızarıklık, damar genişlemesi ve iltihabi sivilcelerle kendini belli eden kronik bir cilt hastalığıdır. Kızarıklıklar başlangıçta çıkıp sonra kaybolma gösterir. Hastalık ilerlediğinde ise kalıcı bir görüntüye neden olur. İlk görüldüğü bölge yanakların yan kısımlarıdır. İlerlediğinde vücudun her yerinde görülebilir. Gül hastalığı orta yaşlı ve açık tenli kişilerde sık görülür.
Belirtileri:
İltihaplı sivilceler veya iltihaplı olmayan kırmızı kabartılar Yüzde yanma hissi Yüz bölgesinde, alında, yanak, burun ve göz çevrelerinde kaşıntı, kızarıklık, yanma hissi ve döküntülerdir. Kaşıntıların şiddeti bazen artabilir ve göz çevresinde de zamanzaman ağrılar hissedilir.
Nasıl tedavi edilir
Gül hastalığı herhangi bir kesin tedavisinin olmamasına rağmen, kontrol altına alınabilir. Bir dermatolog tarafından düzenlenecek tedavinin hedefleri durumunu kontrol altına almak ve hastanın cilt görünümünü iyileştirmek olacaktır. Deride bir iyileşmenin görülebilmesi için birkaç hafta veya ay süren tedavi gerekebilir.
Bazen doktorlar, doğrudan etkilenen cilde uygulanan topikal antibiyotikleri reçete edebilir. Daha ciddi durumlardaki hastalar için, doktorlar genellikle oral (ağız yoluyla alınan) antibiyotik reçete edebilirler. Gül hastalığında semptomatik papüller ve püstüller tedaviye çabuk cevap verebilir, ancak kızarıklık veya kızarma ataklarını iyileştirmek daha zordur. Son zamanlarda hastalıktan kaynaklanan kızarıklıkları azaltabilecek ilk topikal jel FDA tarafından onay almıştır.
Doktorlar gül hastalığındaki göz problemlerini genellikle reçeteli göz ilaçları ile tedavi ederler. Göz kapaklarında enfeksiyon gelişimini önlemek için kapak hijyenine dikkat etmek gerekir. Doktor, sulandırılmış bir bebek şampuanı veya göz kapağı yıkayıcıları ile nazikçe yıkama ve günde birkaç kez ılık (sıcak olmayan) kompres önerebilir.
Alternatif Tıpta, Reishi mantarı, at kestanesi, karahindiba, üzüm çekirdeği, sentella bitkisi roza hastalığında kullanılan bitkilerdir. Bu bitkilerin içinde bulunduğu ürünler piyasada mevcuttur. Bu bitkilerin doktor kontrolünde kullanılması tavsiye edilir.
Hastalık kronik özellik gösterdiğinden erken teşhis edilmelidir. Siz ne yaparsanız yapın, ne kullanırsanız kullanın, hastalık çoğu zaman 2-6 ay sürer Gül hastalığının nedeni bilinmiyor. Genetik faktörler stres parazitler bakteriler hastalığın oluşmasında etken olabileceği düşünülen şüpheli sebeplerdir. Sıcak olmayan ılık banyolar yapılması tavsiye edilir. Döküntüyü arttıracak fiziksel aktivitelerden kaçınılması önerilir.
Halis Sağlık, 10 Nisan 2016 16:30
Yorumlar (0)

Zemheri ne demek Ne zaman başlar

Karanfilin faydaları ve kullanım şekli

Dengesiz ve Kararsız Anne-Baba Tutumunun olumsuz etkileri

Kaygıyı yok eden en basit yol: 4-7-8 tekniği zihni rahatlatıyor - 5

Boğazdaki asit reflüsünden kurtulmanın doğal yolları

Sinüzit Nedir Belirtileri Nelerdir?

Yaşlılar, susadıklarını hissettiklerinde aslında uzun bir süre susuz kalmış oluyorlar!

Sirkenin bilmediğimiz faydaları

Neden bazıları daha sık ve kolay hastalanır

Hangi yaşa geldiğimizde kendimizi artık genç hissetmiyoruz

Evinin odasında üretiyor, 5 ülkeye gönderiyor

Kış aylarında açık havada spor yaparken dikkat

Düşünceler insanı hasta eder mi?

Osmanlı saray mutfağından günümüze miras, İmaret Çorbası

Gübreye alternatif ürün Antalya'da geliştirildi! Bitki gelişimini üst seviyeye çıkarıyor

Çocuklarınıza Göstereceğiniz İlginin Önemi

Akıllı saatlerdeki gizli tehlike

Negatif düşüncenin gücü: Nosebo etkisi nedir?

stres ve stres yönetimi

çocuklarda parmak emme ve yapılması gerekenler

Vücutta karıncalanma neden olur?

Kadın mimar eli değmiş yenilikçi bir cami: Zebun Nessa

Hangi pekmez neye iyi gelir?

Uykuya dalarken ani sıçrama hissi neden olur?

Konya yöresel yemeklerinden nefis papara yemeği

Oyun Oynarken İşitme Duyusunu Kaybetti, Şimdi Herkese Örnek Oluyor

Düdüklü tencere neden patlar

Hurma ceviz ikilisinin inanılmaz faydaları

0-3 yaş çocuklarda sağlıklı bir uyku düzeni için 11 öneri

İlik nakline enzim tedavisi alternatif olabilir mi?

Ne balık ne ceviz! Beyin sağlığı için bilim insanları bunu öneriyor

Türkiye obezitede kaçıncı sırada

Tetanoz aşısı hangi durumlarda yapılır?

Neden Çok Yorgunuz

Huzursuz bağırsak sendromunun nedeni stres olabilir

Seyahat Edin Sağlıklı Kalın

Bebeklerde Oluşan Pişiklere Çözümler

Sıcak havalarda kalp sağlığını korumak için 5 yöntem

Çocuklar Neden Sınırlara İhtiyaç Duyarlar?
