Çocuklar için ayakkabı seçimi nasıl olmalı
Halis Bilgi, 20 Nisan 2016 10:55
Çocukların ayak gelişiminde sorun yaşamamaları için bebeklikten itibaren ayakkabı seçiminde ailelerin dikkatli olması gerekiyor. Çocuklar ayakkabısının uymadığını net olarak söyleyemediğinden anne babaların bu konuda dikkatli olmaları gerekiyor.
Türkiye’nin ilk ‘Ayak-Ayakkabı Uyum Uzmanı’ Başak Çilingiroğlu Kurtoğlu, doğru ayakkabı seçiminin çocuğun anatomik gelişimi için büyük önem taşıdığını söyledi
Henüz emeklemeye başlamamış bebeklerin ayak yapıları hassastır, bu yüzden yalın ayak yani ayakkabısız yürümelerine izin verin. Sadece çorap ya da doğal ürünlerden yapılmış yumuşak patikler yeterli olur. Ayakkabı, sadece dış ortamda ayakları korumak için giydirilmeli.
Ayak yapıları yetişkinlerden farklı
Emeklemeye başladığındaysa etraftan gelebilecek darbelere karşı ayağı korumak gerekir. Bu evrede bebeğin ayak şeklinin bozulmaması için doğru ayakkabı seçimi son derece önemli. Bebeklerin ayak yapısı yetişkinlerden çok farklı.
Ayağın parmaklara doğru olan kısmı daha geniş, topuk kısmıysa daha dar. Parmakların rahat hareket etmesini engelleyen çoraplar, patikler ve sandaletler, ayak şeklinin bozulmasına neden olabilir. Kaba ve ağır ayakkabılarsa erken ve güzel yürümesini engeller.
İlk adım ayakkabısı
Çocuğunuz kendi başına yürümeye başladığı zaman ‘ilk adım ayakkabısı’ kullanma zamanı gelmiş demektir. İlk adım ayakkabısı yumuşak ve ayağı koruyan özellikte olmalı. Adım atarken görülen hafif içe basmalar, henüz ayak kavisi belirgin olmadığı için normal karşılanmalı.
Yanlış seçim, ayaklarda deformasyon ve tedavisi zor sağlık sorunlarına yol açabilir. Çocuğun ayak tabanındaki kavisin, yani çukurun düzgün oluşmasını, ayak adalelerinin sağlıklı gelişmesini ve yürüme-denge refleksinin doğal gelişimini engeller.
Ailelere öneriler
-Ayakkabı almadan önce çocuğunuzun ayağını ölçtürün. Sadece boyu değil, genişliği de önemli.
-Tabanın sertliğinin yaşına uygun olmasına dikkat edin. Çok sert ve ağır ayakkabılar giydirmeyin. Ayakkabının hava geçirmesine ve esnek tabanlı olmasına özen gösterin.
-İçi ve dışı deri ürünler tercih edin. Ayak nefes almalı, terleme yapmamalı.
-Hafif, esnek, yumuşak deriden yapılmış, kaydırmayan, bileği destekleyen ve rahatça giyilebilen, ayarlanabilen ürünler tercih edilmeli.
-Ayakkabı yüksek tabanlı olmamalı. Bu tip ayakkabılar düşme ve sendelemelere neden olur.
-Büyüme ve gelişmeyi engellememek için ayakkabı numaraları takip edilmeli.
Bebeğin ayak gelişimi sürekli olarak takip edilmeli, normal olmayan bir durum fark edildiğinde hekime başvurulmalıdır. Sıkı ayakkabılar bebeğin ayaklarının normal gelişimini önleyebileceğinden, ayaklar serbest halde olmalıdır. Serbest bırakılan ayak daha rahat edeceğinden gelişimi daha iyi olacak ve bebeği sağlıklı bir şekilde yürümeye hazırlayacaktır.
Ayakkabının uymadığını çocuklar net olarak söyleyemediğinden ayakkabılar sık sık kontrol edilmeli ve ayağa uymadığı fark edildiğinde değiştirilmelidir.
Halis Bilgi, 20 Nisan 2016 10:55
Yorumlar (0)