Afganistan’da çocukların çilesi bitmiyor
Halis Bilgi, 03 Mayıs 2016 14:41
Afganistan'daki çocukların yaklaşık yüzde 45'inin, anne karnından itibaren ciddi gıda yetmezliği çektiği ve bu nedenle ülkede yüksek oranda anne ve bebek ölümleri yaşandığı bildirildi.
Çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan ve bir zamanlar dünyanın en önemli ilim ve kültür merkezlerinden olan Afganistan'da, işgal ve iç savaşların getirdiği fakirlikten dolayı başta çocuklar olmak üzere ciddi sağlık, gıda ve beslenme sıkıntısı yaşanıyor.
Afganistan, ülkenin yaklaşık yüzde 90'ının tarım ve hayvancılık yapmasına rağmen, dünyadaki gıda ve beslenme eksikliği çeken ülkelerin ilk sıralarından yer alıyor. Afganistan, Birleşmiş Milletler (BM), Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), UNICEF ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ülkelerin araştırmalarına göre de "Gıda Yoksulu Ülkeler" listesinin üst basamaklarında yer alıyor.
Gıda alanında olduğu gibi sağlıkta da ülkede ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Kanalizasyon ve çevre temizliği sıkıntısının yaşandığı ülkede, hastane ve doktor eksikliği de sağlıkta büyük sorunların yaşanmasına neden oluyor.
"ANNE VE BEBEK ÖLÜMLERİ BÜYÜK SORUN"
TİKA Afganistan Kuzey Doğu Sağlık Koordinatörü Hamiduddin Yoldaş, işgal ve savaşlar nedeniyle Afganistan'da ciddi sağlık ve gıda sorunu yaşandığını söyledi.
Savaşlar nedeniyle hastanelerin yıkıldığını, doktorların ülkeyi terk ettiğini dile getiren Yoldaş, şöyle devam etti:
"Bu nedenle ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Son 10 yılda yapılan ciddi yatırımlar var ancak güvenliğin yeterli olmamasından dolayı doktorlar yurtdışına gidiyor. Ayrıca, eğitim için gidip, doktor olanların büyük kısmı ülkeye gelmiyor. Coğrafya olarak zor bir ülke burası. Yol yok. Birçok il, ilçe ve köye ulaşım çok zor. Bu nedenle sağlık hizmeti götürülemiyor. Afganistan altyapı sorunu yaşıyor. Birçok yerde kanalizasyon, elektrik yok. Bu da bulaşıcı ve enfeksiyonel hastalıkların yaşanmasına neden oluyor."
Yoldaş, sağlık problemleriyle beraber ülkede ciddi gıda ve beslenme sorunu yaşandığını anlatarak, "Annelerin iyi beslenememesinden dolayı ülkemizdeki çocukların yaklaşık yüzde 45'inde gıda ve beslenme yetersizliği görülüyor. Ayrıca, başta güvenlik olmak üzere diğer sıkıntılar nedeniyle birçok bölgeye ulaşılamadığı için aşı yapılamıyor ve çocukluk çağı hastalıkları çok sık görülüyor. Bir de uzak noktalara sağlık hizmeti gidemeyince, ülkemizde anne ve çocuk ölümleri çok sık görülüyor" dedi.
Her şeye rağmen son 10 yılda ülkede sağlık alanında önemli işler yapılmaya başlandığını aktaran Yoldaş, "Birçok sağlık kuruluşu kuruldu. Bu konuda Türkiye’nin çok büyük katkısı oldu. TİKA aracılığıyla birçok ile hastane yapıldı. Ayrıca doktorlar Türkiye’ye götürülüp, eğitiliyor ve ardından ülkemize geri geliyor. Türkiye'den de doktorlar gelip, uzak noktalara sağlık hizmeti götürüyor. İnşallah Türkiye'nin de yardımlarıyla bu sorunları çözeceğiz" şeklinde konuştu.
Halis Bilgi, 03 Mayıs 2016 14:41
Yorumlar (0)