Sağlıklı gelin kaynana ilişkisi nasıl olmalı
Halis Bilgi, 10 Mayıs 2016 13:45
Evliliklerin sağlıklı ilerleyebilmesi için ailelerin desteği büyük önem taşıyor. Özellikle kayınvalidelere bu konuda çok iş düşüyor. Peki evliliklerde kayınvalidelerin rolü ne olmalı? Eşlerin her kararında ve yaşamlarında etkili olmalı mı yoksa ihtiyaç hissedildiğinde yardıma koşarak sadece destek mi vermeli?
Kayınvalideler anaç tutumlarıyla destek vermeye ve yardım etmeye hazır olduklarını her zaman hissettirmeli ama ancak kendisine ihtiyaç duyulduğu açık ve net ifade edildiğinde, yani yardım istendiğinde yardıma koşmalı. Unutulmamalı ki, istenmeden edilen yardım, destek değil, müdahale olarak algılanır. Ailelerle ilişkilerin sevgi ve saygı çerçevesinde yürümesi için kayınvalidelerin müdahaleci olmaması, çocuğundan yana değil de evliliğin mutluluğundan yana olması, gelin ve damatların da kendi ailelerine gösterdikleri saygı ve toleransı eşlerinin ailelerine de göstermeleri çok önemli.
Kayınvalide ile birlikte oturulan evlerde hangi sıkıntılar yaşanabilir?
Günümüz koşullarında birlikte oturmak, eskisi kadar kolay kabul gören bir durum değildir. Eskilerin bir lafı vardır; “Ev üstüne ev kurulmaz” derler. Çok doğrudur. Her çiftin kendi evinde yaşaması, kendi düzenlerini kurmaları, özellikle birbirlerini daha iyi tanıyacakları evliliğin ilk yıllarında, baş başa olmaları çok daha sağlıklı. Birlikte yaşanan evlerde, gelin kendi düzenini kurmakta zorlanıyor ve bu evliliği benimseyememesine sebep olabiliyor. Erkekse, evin oğlu kimliğinden, koca kimliğine geçmekte zorlanıyor. Ayrıca çiftin yalnız olmamaları, çıkabilecek sorunları hızlı bir şekilde çözmelerine veya aralarındaki sevgiyi yaşamalarına engel olabiliyor. İster istemez göz hapsinde hissettikleri bir hayatın içinde çift zorlanıyor. Kayınvalideler ise bu birlikte yaşama durumunda çıkabilecek sorunlarda, ister istemez taraf olabiliyor.
Kayınvalidelerin çocuğa bakması doğru mudur?
Annenin çalıştığı ya da desteğe ihtiyaç duyduğu durumlarda kayınvalidelerin çocuğa bakması her zaman daha güvenli ve daha sağlıklı bir seçenektir. Sonuçta çocuğunuzu birinci dereceden yakını ve çocuğun hem fiziksel ihtiyaçlarını en iyi şekilde giderebilecek hem de sevgi vereceğinden emin olduğunuz bir büyüğünüze bırakıyorsunuz. Bu, anneler için en huzur veren yöntem olacağı kadar çocuk için de çok sağlıklı. Eğer anne çalışmak zorundaysa, kreşe başlayacağı yaşa kadar babaanne veya anneanne tarafından bakılması, en ideal çözüm.
Ancak torununa bakan büyükanne, çocuğun annesi değil büyük annesi olduğunu, çocuğun bakımında annenin kurallarının esas olduğunu asla göz ardı etmemeli.
Kuşak farkı gelin kaynana ilişkilerine nasıl yansıyor?
Aslında kuşak farkı kayınvalidelerin son derece farkında olduğu ve tolerans gösterebildikleri bir konu. Netice itibariyle kendi çocuklarıyla da aralarında kuşak farkı var. Daha ziyade göz ardı edilen, gelinlerinin başka bir aile yapısından ve kültüründen geldiği. Aile yapılarındaki farklılıklar, kuşak farkının da etkisiyle kimi zaman olumsuz ya da saygısızlık diye nitelendirilen davranışlar olarak algılanabiliyor. Ya da aynı şekilde gelin, kendi annesinde alışık olmadığı bir davranış biçimini kayınvalidesinde gördüğünde, kendisine karşı art niyetli olarak algılayabiliyor. Oysa farklı aile yapılarımız olduğunu, kendi ailemizdeki davranışların benzerlerini beklemememiz gerektiğini unutmamalıyız. Davranışları şahsımıza yönelik olarak etiketlemeden önce, karşımızdaki insanın farklılıklarını iyi analiz etmeliyiz.
Eşler, kayınvalide gelin anlaşmazlığında nasıl bir tavır sergilemeli?
Gelin kayınvalide anlaşmazlıklarında erkekler çoğu zaman iki kadının arasında kalıyor ve nasıl bir tutum sergilemeleri gerektiğini bilemedikleri için de çok fazla hata yapmaya müsait oluyorlar. Örneğin ortamı sakinleştirmek isteyen erkek, eşine annesini, annesine eşini müdafaa etmeye ve arayı yumuşatmaya çalışıyor. Bu defa her iki kadın da erkeğin taraf tuttuğunu ve etki altında kaldığını zannediyor ve erkek güvenilirliğini kaybediyor. Bunun yerine erkek öncelikle eşinin ve annesinin aralarındaki problemi , iki yetişkin olarak kendi aralarında çözmelerine mahal vermeli. Müdahale etmesi gereken durumlarda ise objektifliğini korumalı. “Annem öyle demek istememiştir” yerine “evet annem yanlış bir cümle kurmuş ama biz onu incitmeden rahatsız olduğumuzu hissettirebiliriz” gibi bir çözüm cümlesi eşine yalnız olmadığını, sıkıntısını dikkate aldığını hissettirecektir.
Kayınvalideler çocuk bakımı konusunda baskı yaptıklarında gelinlerin tutumu ne olmalı?
Öncelikle çocuğa bakan büyüğün o çocuğun annesi değil büyük annesi olduğunu unutmaması gerek. Sonuçta o zamanında görevini yaptı, çocuklarını büyüttü. Şimdi annelik yapma sırası gelinin. Büyük anne de torunun keyfini yaşayarak destek verecek. Kayınvalidelerin bilgi ve tecrübeleri elbette çok kıymetli ve duymaya çok ihtiyacımız var. Ancak, her konuda olduğu gibi çocuk bakımında da doğrular çok değişti. Örneğin, eskiden mümkün olduğu kadar erken tuvalet eğitimi verilirmiş çünkü annelerin günlük koşuşturmalarının içinde bir de bez yıkamak çok zahmetliymiş. Oysa şimdi, çocukların tuvalet eğitimi için kas gelişimlerinin hazır olduğu 2 yaş dönemimin beklenmesi gerektiğini biliyoruz. Dolayısıyla gelinler kayınvalidelerin tecrübesine saygı gösterirken, kayınvalideler de gelinlerin değerlerine ve araştırmaları sonucunda öğrendiklerine saygı göstermeliler. Ve en önemlisi annelik sırasının gelinlerde olduğunu unutmamalılar.
Çocuk üzerinde farklı otoritelerin olması hangi sorunlara yol açabilir?
Çocukla ilgilenen bütün yetişkinlerin aynı kuralları ve aynı disiplin tarzını uygulaması çocuk için en sağlıklısıdır. Çocuğun net mesajlar almasını, aklının karışmamasını ve kendisinden beklenen davranışları daha çabuk kavramasını sağlar. Ancak bu her zaman mümkün olmuyor. Büyük anneler kendi kurallarını devam ettirme konusunda ısrarcı olabiliyorlar. Bu durumda bile, çocuk için en önemli nokta anne ve babanın aynı tutum ve kararlılıkta olması. Çocuk evde farklı, büyük annenin yanında farklı kuralların olduğunu anlayacak ve o şekilde kabullenecektir.
Halis Bilgi, 10 Mayıs 2016 13:45
Yorumlar (0)