Çocuklarda özgüveni geliştirmek için ne yapmalı
Halis Bilgi, 10 Ağustos 2016 13:40
Özgüven, insan fıtratı için temel ve çok önemli bir duygusal gerekliliktir. Kendimize biçtiğimiz “öz değerimiz” oranında özümüze “güvenimiz” vardır. Yani özgüvenimiz, bir anlamda kendimizi ne kadar değerli bulduğumuzun, ne kadar değer verdiğimizin bir göstergesidir. Konu çocuklar olunca, çocuğumuzun kendine biçtiği değer ebeveynlerinin ona hissettirdiği oranda olacaktır. Hatice Kübra Tongar özgüveni gelişmiş çocuklar yetiştirme konusunda şunları öneriyor.
ÖZGÜVENLİ ÇOCUK NASIL YETİŞTİRİLİR?
Evdeki herkesin birbirine güvendiği bir ortam oluşturun
Güvenli bir ortamda yetişen çocuk, duygu ve düşüncesini, sevgisini, başarı ya da başarısızlığını, hayal kırıklıklarını aile fertleriyle rahatça paylaşabilir. Bu onun özgüveninin gelişmesini sağlar.
Onunla ilgili duygularınızda açık olun
Sevginizin onun başarı ya da başarısızlığına bağlı olmadığını, varlığının sizin için ne derece önemli olduğunu ve ne olursa olsun onu daima seveceğinizi ona hissettirin.
Çocuğunuzun gerçek kapasitesinin farkında olun
Zayıf yanlarını görmezlikten gelmeyin; dürüst olun. Ancak onları eleştirirken tüm kişiliğine yaymayın. Çocuk kendindeki eksiklik ve kusurların farkında olmalı, kabullenmelidir. Bunun yanı sıra güçlü olduğu yönleriyle de mutluluk duyabilmelidir.
Davranışlarınızla ona model olun
Onda görmek istemediğiniz davranışları ona ya da başkalarına karşı göstermeyin. Çocuklar size ya da diğerlerine sizin ona davrandığınız gibi davranacaktır. Ona şiddet kullandığınızda, şiddetin normal olduğu mesajını verirsiniz.
Çocuğunuzun yanlışlarını, onu suçlamadan ve onun tüm kişiliğini eleştirmeden tartışın
Yaptığı yanlışları, ona saldırıp eleştirmeden konuştuğunuzda bunu anlamak ve düzeltmek için çaba sarf eder. Onun tüm kişiliğine değil yaptığı hataya hitap ederek konuşun.
Ondan beklentileriniz yaşına ve seviyesine uygun olsun
Her çocuğun farklı bir kapasite ve seviyesi vardır. Çocuğunuzun neyi yapıp neyi yapamayacağının farkında olun. Başka çocukların başarabildiği şeyleri o da başarmak zorunda değildir. Bir şeyi yapamayacağını bildiğiniz halde bunu ondan bekleyip sonunda hayal kırıklığı yaratmayın. Ulaşabileceği hedefler amaçlayıp başarılı olmalarını sağlayın.
Özgüvenli olmak kibirli, kendini beğenmiş olmak değildir
Kendine güven duymak kendini beğenmiş ya da kibirli davranmak demek değildir. Özgüvenli davranış; kabul görmüş olmanın verdiği kendini rahat, iyi ve güvenli hissetme durumudur. En küçük başarısında şımaran, kibirli davranışlar gösteren çocuğun aslında kendine olan güveni ya yok ya da çok düşük demektir. Böyle bir durumda çocuğunuzun özgüven sorunu olduğunu fark edip hemen önlem alın.
Onun her şeyine değer verdiğinizi ve takdir ettiğinizi belirtin
Sadece çok özel yetenek ya da başarısında değil, küçük bile olsa yaptığı güzel ve doğru davranışları için onu taltif edin ve bunun ne kadar önemli olduğunu belirtin.
Halis Bilgi, 10 Ağustos 2016 13:40
Yorumlar (0)