Boyun ağrısını gidermek için altın öneriler
Halis Bilgi, 20 Ağustos 2016 15:23
Boyun ağrısı özellikle birçok ofis çalışanının şikayeti. Tüm gün bilgisayar karşısında çalışmak, hareketsiz bir halde aynı pozisyonda uzun süre kalmak ve günlük iş hayatındaki gerginlikler boyun ağrılarının artmasına neden olan etkenlerden.
Boyun ağrılarından kurtulmak için uygulanabilecek bir çok yöntem var. Günlük yaşamda alınabilecek bazı önlemlerle ağrı kesici kullanmaya gerek kalmadan bu ağrıların önüne geçmek mümkün. Boynun arka tarafında omuz boyunca bulunan ve dokunulduğunda ağrı hissettiğimiz hassas sinir uçlarını hafif dokunuşlarla bulduktan sonra basit masajlarla harekete geçirerek kasların gevşemesine ve ağrının hafiflemesine yardımcı olabilirsiniz. Bunu yaparken bölgeyi zeytinyağı, çörekotuyağı ve ya tatlı badem yağı (elinizin altında bunlardan hangisi bulunuyorsa) ile hafif yağladığınızda hem masaj yaparken parmaklarınız daha rahat hareket edecek, hem de bahsettiğimiz yağların ağrıları iyileştirmedeki olumlu etkisinden de yararlanmış olacaksınız.
Her gün yapılabilecek basit boyun egzersizleri de bu sıkıntılarınızı büyük oranda hafifletecektir. Burada önemli olan bir kez yapmakla kalmayıp, boynu rahatlatacak ve gün boyunca kasılmış olan boyun kaslarını harekete geçirecek bu egzersizleri her gün olmazsa dahi en azından haftada üç dört gün tekrarlamak.
Anadolu Sağlık Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı boyun ağrısını önleyebilecek önerilerde bulundu:
- Yüzüstü yatmaktan kaçının. Bu pozisyon boynunuza fazladan yük bindirmektedir. Boynunuzun doğal kıvrımını destekleyecek bir yastık seçin.
- Dişlerinizi sıkmamaya gayret edin. Bu hareket boyun kaslarınızı gerebilir.
- Olabildiğince faal olun. Düzenli fiziksel aktivite yapan bireylerin tekrar eden boyun ağrısı geliştirme olasılığı çok daha azdır.
- Zihinsel stres oranını düşürmeye çalışın. Boyun bölgesindeki gerilmeler kas zorlanmalarına neden olabilir. Dahası, olumlu bir yaklaşım takınmak boyun ağrınızla ilgili endişe etmenize veya sinirlerinizi bozmanıza engel olacaktır.
- Aracınızdaki kafa desteğini ayarlayın. Doğru ayar, başınızı ve boynunuzu daha iyi destekleyecektir.
- Telefonda konuşurken ahizeyi kafanız ve omzunuz arasında sıkıştırmaktan kaçının. Telefonda çok konuşuyorsanız kafanıza yerleştireceğiniz bir kulaklık-mikrofon tertibatı edinin.
- Ekran göz hizasına gelecek şekilde çalışma masanızı, koltuğunuzu ve bilgisayarınızı ayarlayın.
- Masabaşı işiniz varsa sık sık gerinin. Omuzlarınızı yukarı doğru kulak hizasına kadar yükselttikten sonra düşürebildiğiniz kadar düşürün. Bunu beş defa tekrar edin. Kürek kemiklerinizi birleştirin ve beş saniye süreyle öyle durduktan sonra gevşeyin. Yan boyun kaslarınızı esnetmek için oturur pozisyonda sol elinizle koltuğunuzun oturağına tutunarak güvde ve boynunuzu zıt tarafa doğru eğin. Ardından bu hareketi sağ elinizle tekrar edin.
- Uzun süreler araç kullanıyor veya bilgisayar başında çok zaman geçiriyorsanız sık sık mola verin. Boynunuza fazladan yük bindirmemek için kafanızla omurganızı düz bir çizgi halinde tutmaya gayret edin.
Halis Bilgi, 20 Ağustos 2016 15:23
Yorumlar (0)