Geleneksel tedavilerin izini sürdükleri projeyle dereceye girdiler
Halis Bilgi, 14 Haziran 2017 15:15
Balıkesir'de, bir lisenin 2 kız öğrencisi, TÜBİTAK 48. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nın finalinde "Halk Hekimliği" projesiyle "sosyoloji" alanında Türkiye üçüncülüğünü elde etti.
Balıkesir'de, bir lisenin 2 kız öğrencisi, TÜBİTAK 48. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nın finalinde "Modern Tıbbın Gelişmesiyle Birlikte Kaybolan Bir Kültürel Değer; Halk Hekimliği" projesiyle "sosyoloji" alanında Türkiye üçüncülüğünü kazandı.
Balıkesir Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesinde okuyan 11. sınıf öğrencileri Fatma Nur Davulcuoğlu ile Rabia Ay, Mayıs 2016'da Bigadiç, Sındırgı, Dursunbey ve Kepsut ilçelerinde yaşlılarla görüşerek çalışmalarına başladıkları projeyle önce TÜBİTAK 48. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda Bursa bölge birincisi oldu.
Projelerini okudukları lisede sergileyen öğrenciler, modern tıbbın gelişmesiyle, geleneksel tedavi yöntemlerinin kaybolduğunu söylüyor.
"Köylerde yaşayan yaşlı teyzeler ile görüştük"
Davulcuoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geleneksel tedavi yöntemlerini araştırmak için bitki örtüsünün son derece zengin olduğu Balıkesir'in Bigadiç, Sındırgı, Dursunbey ve Kepsut ilçelerinde yaşlılarla görüşmeler yaptıklarını söyledi.
Araştırmalar ve aldıkları cevaplar doğrultusunda projeyi hazırladıklarını anlatan Davulcuoğlu, şöyle konuştu:
"Biz projemize 'Halk Hekimliği' adını verdik. Çalışmayı yapmaktaki amacımız Balıkesir'in kırsal kesimlerinin sosyo-demografik özeliklerini araştırmak ve kullandıkları sağlık yöntemlerini tespit etmek. Bu amaçla Bigadiç, Sındırgı, Dursunbey ve Kepsut ilçelerindeki 13 köye gittik. Bu köylerde yaşayan yaşlı teyzeler ile görüştük. Onlara belirli sorular sorduk ve aldığımız yanıtları sosyo-demografik özellikleri kullandıkları bitkisel sağlık yöntemleri, hayvansal sağlık yöntemleri ve holistik tedavi olmak üzere 4 gurupta inceledik. Aldığımız sonuçlara baktığımızda, sosyo-demografik yapıda yani eğitim seviyelerinin genelde ilkokul düzeyinde olduğunu, sağlık yöntemlerinde kayıt tutmadıklarını, halk hekimliğinde el verme yöntemiyle, daha önceki büyüklerinden öğrenerek yaptıklarını ve bazı etik değerlere sahip olduklarını gözlemledik."
"Bilinçlendirme çalışmaları yapılması gerektiğini önerdik"
Projeyi hazırlayan öğrencilerden Rabia Ay ise geleneksel tedavi yöntemlerinin sürekli kuşaktan kuşağa sözlü olarak aktarıldığına dikkati çekti.
Ay, bitkisel tedavilerin hayvansal tedavilere göre daha faza kullanıldığını belirterek, "Katılımcıların bitkisel sağlık yöntemlerine baktığımızda Anadolu'da bitki çeşitlerinin çok fazla olması ve bunların eski dönemlerden bugüne deneme yanılma yoluyla hep tedavilerin yapıldığı görülüyor. Ayrıca bitkisel tedavilerin hayvansal tedavilere oranla daha fazla kullanıldığını tespit ettik." diye konuştu.
Halis Bilgi, 14 Haziran 2017 15:15
Yorumlar (0)