Sonbahar ve kış mevsiminin sevilen meyvesi

Popüler Haber, 17 Eylul 2017 20:18

Sonbahar ve kış mevsiminin sevilen  meyvesi

Lif ve vitaminler açısından zengin, soğuk mevsimlerin ısıtan meyvesi armutun faydalarını biliyor musunuz

  

Armut, gülgiller familyasında sınıflanan Pyrus cinsine ait bir ağaçtan yetişen meyvedir. Her iki yarım kürenin ılıman iklim bölgelerinde kolaylıkla yetişen bir meyvedir ve dünyanın en önemli meyve ilaçlarından birisidir. Armut ağacı yukarıya doğru genişleyen ve olgunlaştığında 13 m’ye ulaşan boyuyla elma ağacından daha uzun ve daha diktir.

Armut kış aylarının en kaliteli meyveleri arasındadır ve kış aylarının getirdiği hastalıklara karşı etkili bir koruyucudur. İnsanların severek tükettiği armut adeta bir koruyucudur ve aynı familyadan olduğu elmalar gibi armutların da birçok farklı türü mevcuttur.

Armut lif bakımından çok iyi bir kaynağa sahiptir ve aynı zamanda B2, C, E vitaminlerini, bakır ve potasyum içinde iyi bir kaynaktır. Ayrıca, suda çözünür bir fiber olan pektinin önemli bir miktarını da içermektedir. Armutta bulunan pektin aslında elmadan daha yüksektir. Pektin düşük kolesterol düzeyleri için önemli bir yardımcıdır. Bunlar genellikle lifi yüksek olan bir hipoalerjenik meyve olarak sağlık uygulayıcıları tarafından tavsiye edilmektedir.

Armut, genellikle bebeklerin tüketimi için güvenli bir meyve olarak tavsiye edilmektedir. Armut kabuğu ile birlikte yenildiğinde lif bakımından olağanüstü bir kaynak halini almaktadır. Armut, C vitamini ve E vitamini, güçlü antioksidanlar ve temel besin maddeleri açısından mükemmel bir kaynaktır. Armut, genellikle lifi yüksek ama advers reaksiyonlar üretmesi daha az olasıdır ve bir hipoalerjenik meyve olarak tavsiye edilmektedir.

Armut bol miktarda K vitaminini içerisinde barındıran bir meyvedir ve K vitamininin kanın pıhtılaşmasına yardımcı olduğu bilinmektedir. K vitamini vücuttaki proteinleri harekete geçirmek için oldukça etkin bir rol oynamaktadır ve vitamin azaldığında diş eti ve burun kanamaları artar ya da yaralandığınızda kanama ya da çürükler çok daha uzun sürer. K vitamini sağlıklı bir kemik dokusu için gerekli olduğu kadar kanı ve böbrekleri de besleyen bir maddedir. Her gün bir armut tüketerek günlük K vitamini ihtiyacınızı karşılamanız mümkündür.

Yapılan çeşitli çalışmalar armutun sağlık üzerinde güçlü ve yararlı etkileri olduğunu göstermektedir. Armut sindirimi kolaylaştırmak, kalbi korumak, diyabet riskini azalmak gibi çeşitli faydası bulunmaktadır. Bu bitkinin sağlık ve insan vücudu açısından faydaları 10 madde halinde yazımızın devamında sizler için alt başlıklar şeklinde açıklanarak düzenlenmiştir.

Armutun Faydaları Nelerdir?

Armutun faydalarına bakacak olursak aslında kış mevsiminde yarar sağlamasından anlaşılacağı gibi bu mevsimin neden olduğu sorunlara karşı koruyucu bir görev üstlenmiştir. İçerisinde bol miktarda antioksidan ve C vitamin barındırıyor olaması onun bu görevdeki yerini önemli kılmaktadır. Armutun faydalarını inceleyecek olursak:

Sindirim

Armutun lif bakımdan çok zengin bir meyve olduğu bilinmektedir ve bir orta boy armudun günlük lif ihtiyacının %20-25’ini karşıladığı bilinmektedir. Lif miktarının bu derece yüksek olması nedeniyle de sindirime oldukça fayda sağlamaktadır. Beslenmede life önem verilmesinin nedeni de sindirim sistemimize destek olarak sorunsuz ve zorluk çıkarmadan işlemesini sağlamasıdır. Sindirim sisteminin bozuk olmasından kaynaklanan kabızlık ve bu tür rahatsızlıklara da engel olmaktadır. Ayrıca lif vücutta bulunan mineral ve vitaminleri emme kapasitesini arttırmaktadır.

Serbest Radikaller

Armut yüksek miktarda C ve K vitaminlerine sahip bir meyvedir. Aynı zamanda bakır gibi besinlerden oluşan antioksidanlar serbest radikallerin zarar verdiği hücrelerimizi korumak için hareket halindedir. Bir armut C vitaminin günlük önerilen alımın % 11’ini ve bakırın günlük tavsiye edilen alım miktarının % 5’ini içermektedir.

Kalp

Armut lif açısından mükemmel bir kaynaktır ve lif kalbi korumaktadır. Yapılmış olan çalışmalar gösteriyor ki bu lifler ile birlikte kolesterol seviyesi düşülüp vücuttan atılmaktadır. Armut yemek kolesterol riskini % 50 oranında azaltmaktadır. Ayrıca armudun kalp krizi geçirme riskini ve kalp krizine bağlı ölüm oranını da epey düşürdüğü bilinmektedir.

Kanser

Armut kanserin farklı türlerinden bizi korumaktadır. Kalbe iyi gelmesine ek olarak, armuttaki lif kolonda kansere neden olan kimyasallardan arınmaya yardımcı olmaktadır ve böylelikle kolan kanseri riskini de azaltmaktadır. Çalışmalar ayrıca armut gibi lif açısından zengin meyve yemenin menopoz sonrası kadınlarda %34 oranında meme kanseri riskini azalttığını göstermiştir.

Hipoalerjenik

Armutun hipoalerjenik bir etkisinin olduğu az sayıda yapılmış olan çalışmalarla söylenmesine rağmen, doktorlar genelde yenildiğinde diğer meyvelerin alerjik yanıt üretmek için daha az olasılığı olduğunu, çünkü bir hipoalerjenik meyve olarak armutun en iyi yardımcı olduğunu söylemektedirler. Bu nedenle, armut genellikle “güvenli” olarak kabul edilir ve bebeklere verilen ilk meyvelerden birisidir.

Diyabet

Armutun lif oranı yüksek olması ve düşük glisemik indekse sahip olduğundan, diyabet hastaları için uygun olan bir yiyecektir. Kan yavaş yavaş armutta bulunan karbonhidratı (armut başına sadece yaklaşık 26 gram) emmektedir ve böylelikle kan şekerindeki ani bir artış önlemeye ve kan şekeri düzeylerini kontrol etmeye yardımcı olmaktadır. Yani kan şekerini yavaş yavaş yükseltip yavaş yavaş düşürür. Böylelikle armudun kan şekerini dengede tuttuğunu söyleyebiliriz.

Bağışıklık Sistemi

Armut tek porsiyonunda C vitaminin günlük ihtiyacının 3’te 1’ini karşılamaktadır. Askorbik asit, vitamin C, beyaz kan hücrelerinin üretimini uyararak ve vücutta bir antioksidan işlevi görerek, bağışıklık sisteminde önemli bir role sahip olduğu bilinmektedir. Ayrıca, C vitamini kemik ve kas dokusunun oluşturulması da dahil olmak üzere çeşitli enzimatik ve metabolik süreçlerin önemli bir bileşenidir.

Güçlü Kemik ve Dişler

 Kalsiyum insan beslenmesinde ayrılmaz bir parçadır ve armutun her porsiyonunda kalsiyum önemli düzeyde bulunmaktadır. Kalsiyum vücutta kemik dokusunun yaratılması için çok önemli bir elemandır. Aslında, vücudumuzdaki kalsiyumun % 99’u kemik ve dişlerde bulunur. Eğer sistemde yeterli kalsiyum varsa, çeşitli diş sorunları yanı sıra osteoporoz gibi yaşla ilişkili kemik bozukluklarını önleyebilmektedir.

Antioksidan

Armutta bulunan antioksidan bileşikleri; kanseri ve makula dejenerasyonu önlemek, vizyon geliştirmek, erken yaşlanma ihtimalini düşürmek, cilt sağlığını korumak ve aynı zamanda beynin gücünü ve işlevselliğini arttırmaktadır.

Kilo Kaybı

Çok düşük kalorili, çok düşük doymuş yağ ile birlikte yüksek lif ve etkileyici besin yoğunluğu ile armut kilo vermek için büyük bir yardımcıdır. Ayrıca bunu yaparken vücut sağlığınızı da korumaktadır.

Armutun Fazla Tüketiminin Bir Zararı Var Mıdır?

Armutun sağlık açısından inanılmaz faydalarının olduğunu yazımızda ayrıntılı olarak ele aldık. Ancak armutun sağlık açısından birçok faydasının olmasının ölçülü tüketilmemesinden kaynaklanan zararları vardır. Bu zararların sayısı oldukça azdır.

Öncelikle armutun tansiyon düşürücü etkisi bulunmaktadır ve bu yüzden düşük tansiyonlu insanların armut tüketimine dikkat etmeleri önerilmektedir. Hatta az miktarda armut tüketmeleri tavsiye edilmektedir.

Ayrıca sindirim sistemine yarar sağlayan armutun fazla tüketilmesi durumunda sindirim sorunu olan ishale de neden olmaktadır. Bu yüzden tüketim miktarı oldukça önemlidir.

Alternatif tıp dilinde “sıcak ve nemli” özelliği olan armut, soğuk mizaçlı insanlar için sonbahar ve kış mevsiminde tüketebilecekleri ideal bir meyvedir.

 

  

Popüler Haber, 17 Eylul 2017 20:18

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
0-3 yaş çocuklarda sağlıklı bir uyku düzeni için 11 öneri

0-3 yaş çocuklarda sağlıklı bir uyku düzeni için 11 öneri

İlik nakline enzim tedavisi alternatif olabilir mi?

İlik nakline enzim tedavisi alternatif olabilir mi?

Ne balık ne ceviz! Beyin sağlığı için bilim insanları bunu öneriyor

Ne balık ne ceviz! Beyin sağlığı için bilim insanları bunu öneriyor

Türkiye obezitede kaçıncı sırada

Türkiye obezitede kaçıncı sırada

Tetanoz aşısı hangi durumlarda yapılır?

Tetanoz aşısı hangi durumlarda yapılır?

Neden Çok Yorgunuz

Neden Çok Yorgunuz

Huzursuz bağırsak sendromunun nedeni stres olabilir

Huzursuz bağırsak sendromunun nedeni stres olabilir

Seyahat Edin Sağlıklı Kalın

Seyahat Edin Sağlıklı Kalın

Bebeklerde Oluşan Pişiklere Çözümler

Bebeklerde Oluşan Pişiklere Çözümler

Sıcak havalarda kalp sağlığını korumak için 5 yöntem

Sıcak havalarda kalp sağlığını korumak için 5 yöntem

Çocuklar Neden Sınırlara İhtiyaç Duyarlar?

Çocuklar Neden Sınırlara İhtiyaç Duyarlar?

Uzmanından enfeksiyon uyarısı: 'İlaca rağmen 39 derece civarında ateşler görebiliyoruz'

Uzmanından enfeksiyon uyarısı: 'İlaca rağmen 39 derece civarında ateşler görebiliyoruz'

Narın Faydaları Nelerdir

Narın Faydaları Nelerdir

Tokat mutfağından Düğü Pilavı (Dolmaiçi)

Tokat mutfağından Düğü Pilavı (Dolmaiçi)

Evlilikte “Güven” oluşunca ömür boyu aşk başlıyor

Evlilikte “Güven” oluşunca ömür boyu aşk başlıyor

Tarihi külliyede kum oyunu terapisi eğitimi ile kiltelere ulaşıyorlar

Tarihi külliyede kum oyunu terapisi eğitimi ile kiltelere ulaşıyorlar

Neden uykusuzuz?

Neden uykusuzuz?

Vazelin Nedir Nerelerde Kullanılır

Vazelin Nedir Nerelerde Kullanılır

Tavuklu Kağıt Kebabı

Tavuklu Kağıt Kebabı

Çocuklarda Öfke Nöbeti

Çocuklarda Öfke Nöbeti

Güçlü bir bağışıklık bulaşıcı hastalıklardan korur

Güçlü bir bağışıklık bulaşıcı hastalıklardan korur

Saglıklı uyku için karanlıkta uyuyun

Saglıklı uyku için karanlıkta uyuyun

Evlilikte üç önemli adım

Evlilikte üç önemli adım

Beslenmede  Yaşlılık Çağı

Beslenmede Yaşlılık Çağı

Günde 30 Dakika Egzersizin Vücuda İnanılmaz Etkisi

Günde 30 Dakika Egzersizin Vücuda İnanılmaz Etkisi

Özgül Fobi Nedir

Özgül Fobi Nedir

Tefekkür

Tefekkür

Kış depresyonuyla baş etme yolları

Kış depresyonuyla baş etme yolları

Kişisel ve Toplumsal Huzurun Teminatı: Ahde Vefa

Kişisel ve Toplumsal Huzurun Teminatı: Ahde Vefa

Saatlerin İcadı ve Tarihsel Gelişimi

Saatlerin İcadı ve Tarihsel Gelişimi

Çok üşüyorsanız  bunları okuyun

Çok üşüyorsanız bunları okuyun

Kardeş kıskançlığını önlemek için önemli ipuçları

Kardeş kıskançlığını önlemek için önemli ipuçları

Coğrafi işaretli ürünlere her geçen gün ilgi artıyor

Coğrafi işaretli ürünlere her geçen gün ilgi artıyor

Magnezyum eksikliği belirtileri

Magnezyum eksikliği belirtileri

Tuvalet eğitimi için ideal dönem: 18-36 ay arası

Tuvalet eğitimi için ideal dönem: 18-36 ay arası

Nişanlılar Arasındaki Münasebet Ne Şekilde Olmalıdır?

Nişanlılar Arasındaki Münasebet Ne Şekilde Olmalıdır?

Yangın çıkarma: Piromani hastalığı nedir? Piromani hastalığının belirtileri nelerdir?

Yangın çıkarma: Piromani hastalığı nedir? Piromani hastalığının belirtileri nelerdir?

En kolay kabak tatlısı nasıl yapılır? Canan Karatay'dan kabak tatlısı tarifi

En kolay kabak tatlısı nasıl yapılır? Canan Karatay'dan kabak tatlısı tarifi

Tanışmalarımız Tevazu Koksun!

Tanışmalarımız Tevazu Koksun!

Gerçek sebebi ortaya çıktı! Burnunuz sürekli bu haldeyse...

Gerçek sebebi ortaya çıktı! Burnunuz sürekli bu haldeyse...