Boyun Düzleşmesi
Halis Sağlık, 19 Aralık 2017 20:27
Boyun düzleşmesi, son dönemlerde özellikle genç nüfusta oldukça sık görülen bir hastalık türüdür. Bu hastalık türü yorgunluğun, stresin ve aşırı düşünmenin neden olduğu bir hastalıktır. Boyun düzleşmesi, şekli C'ye benzeyen omurga 'nın aşırı yüklenme, aşırı stres gibi nedenlerden dolayı omurga 'nın I şeklini almasıdır. İnsan vücudundaki omurgaların belli bir duruşu ve şekli vardır, bu duruş ve şekil zamanla belirli nedenlerden dolayı farklılaşarak bazı rahatsızlıklara sebep olabilir… Boyun bölgemizdeki ve bel bölgemizdeki içe doğru gerçekleşen kavis, bu anatomik doğal duruşun temelidir.
Boyun düzleşmesinin en net belirtileri arasında; kronik ağrılar ve boyun hareketlerinde zorluklar yer almaktadır. Boyuna alınan darbeler de bu hastalığın başlangıcı için uygun ortamı sağlamaktadır. Kronik ağrılar nedeniyle başvurduğunuz doktorunuz MR sayesinde sizlere sonucu net bir şekilde bildirecektir. Hastalığın adından da anlaşılacağı gibi çekilecek MR'da boynun düz bir hal aldığı görülüyorsa, hastalık başlamıştır.
Hastalığın nedenleri;
· Uzun süre öne eğik bir şekilde oturmak,
· aşırı yük kaldırmak,
· yüksek ve sert yastıklar kullanmak,
koltuk ve kanepe gibi rahatsız yerlerde başın uygun pozisyon almadan yaslanması gibi birçok etken hastalığın başlaması için uygun ortamı oluşturmaktadır.
Tedavi
Fizyoterapist kontrolünde gerçekleştirilen egzersiz programları sayesinde 2 ila 3 hafta gibi kısa bir sürede hastalığın tedavisi mümkündür. Egzersiz programı düzenli olarak gerçekleştirildiğinde hasta eski haline kavuşur ve daha rahat bir yaşam sürer, bunun yanı sıra verilen egzersiz programını düzenli ve sürekli olarak gerçekleştirmek ileri ki dönemlerde yaşanabilecek boyun fıtığı rahatsızlığını büyük ölçüde engeller. Hasta iyileştikten sonra egzersizleri bırakmamalıdır çünkü tekrarlama oranı çok yüksektir bu hastalığın ve daha ileri seviyede bir problem olarak tekrarlama riski çok yüksektir. Bu yüzden mümkünse neden olan problemler dikkate alınarak düzleşmeye engel olmak çok daha etkili bir koruyucu tedavi oluşturur.
Halis Sağlık, 19 Aralık 2017 20:27
Yorumlar (0)