Evlilik mi bekarlık mı sultanlık?
Bizim Aile, 28 Aralık 2017 14:57
"Bekârlık sultanlıktır" deyimini duymayan yoktur muhtemelen. Peki ya söylendiği gibi bekârlık gerçekten sultanlık mıdır? Yoksa insanın psikolojik tabiatına ve fıtratına en uygun hayat tarzı evlilikken bu deyimin dilden dile dolanmasının amacı evlilikten kaçmak mıdır? Bekârlık sorumluluk yüklenmekten kaçanlar için büyük bir rahatlıktır. Bekârlığın karşıtı evliliktir. Evlilik bir aile sorumluluğu getireceğinden kişi yaşamını bu sorumluluklara göre düzene sokmak zorundadır. Kendinde başkalarının sorumluluğunu taşıma gücü bulamayan, kendi başına bir hayat yaşamak isteyen kişilerin böyle bir ortama girmeleri düşünülemez. İşte böylelerinin kendilerini avutmak için ortaya attıkları bir sözdür. Ya da günümüzde maddi, manevi açıdan oldukça zorlaştırılan evliliğe güç yetiremeyen bekârların kendilerini teselli etme amacıyla söyledikleri bir sözdür de diyebiliriz.
Rasulullah (sav) bir Hadis-i Şerif'inde;
"Eşi olmayan adam miskindir." buyuruyor.
Bunun üzerine: "Ey Allah'ın Resulü! Mal bakımından zengin olsa da mı? Diye sorulduğunda Rasulullah efendimiz: "Zengin olsa da" buyuruyor.
Sonra Rasulullah(sav) devam ediyor: "Eşi olmayan kadın miskindir."
Bunun üzerine: "Ey Allah'ın Resulü! Mal bakımından zengin olsa da mı? Diye sorulduğunda Rasulullah efendimiz yine: "Zengin olsa da" buyuruyor.
Hadis-i Şerif'te gördüğümüz gibi Allah Resul'ü bekârlığı yoksulluk olarak nitelendiriyor ve bekâr olan kişi için miskindir diyor.
O halde hadisten anladığımız kadarıyla bekârlık fakirlik ise, insanın en büyük zenginliği EŞİDİR.
Rasulullah efendimiz bekârları evliliğe teşvik etmiş ve evliliği kendisini sevmenin ölçüsü olarak nitelendirmiştir. "Beni seven, sünnetime uysun. Nikâh da benim sünnetimdendir." Buyurmuştur.
Evlilik çok kıymetli bir birlikteliktir. Buna karşın kalkıp "Bekârlık sultanlıktır" demek hem hadislere hem de hakikate ters düşer. Bekâr kişi yarımdır. Ancak evlendiği zaman tamamlanır. Eşler birbirlerini tamamlayan bir bütündür. Bir elmanın iki yarısıdır.
Bekârlığın sultanlık olduğunu iddia eden kişiler ya evliliğin tadını almamış ya da evliliğinde mutluluğu yakalayamamış kişilerdir. Asıl sultanlık Mutlu ve Huzurlu bir evliliktedir. Ayrıca evlilik dinimizi iyi yaşayabilmemiz açısından da gereklidir. Yine Allah Resul'ü bir hadisinde ; "Kişi evlendiği zaman dinin yarısını korumuş olur. Geriye kalan yarısı için de Allah'a karşı gelmekten sakınsın." Buyurmuştur. Dinimiz evlenmeye bu kadar teşvik etmişken neden hala bu kadar bekâr var? Neden bekârlarımız evlilikten korkup "bekârlık sultanlıktır" diyor. Bunun altında yatan iki sebep var. Yukarıda da söylediğimiz gibi birinci sebep; Rahatlık. Evliliğin sorumluluğunu yüklenmekten kaçınan ve kendini mutlu bir birliktelikten mahrum etmeyi tercih eden kişiler için bekârlık sultanlıktır. İkinci sebep ise; maddi ve manevi yetersizlik. Günümüzde özellikle kız tarafı açısından evlilik hem maddi hem manevi açıdan o kadar zorlaştırıldı ki, gençler evliliğe korkuyla bakar oldu. Evlilik denilince akla yalnızca maddi külfetler gelmeye başladı. Ve bunu karşılamaya gücü yetmeyen bekârlar da doğal olarak evlilikten kaçıp bekârlığı sultanlık olarak görmeye başladı. Maddi yetersizlikten dolayı evlenmekten çekinen gençlere büyüklerin destek olması gerekir. Kızlarımızın eş seçiminde maddiyata çok takılı kalmaması, mutluluğun maddiyatla değil, ancak güzel ahlak ve Allah'ın rızası ile elde edildiğinin bilincinde olması gerekir.
Netice itibari ile sebep her ne olursa olsun "bekârlık sultanlık" değildir. Evlilikte rahmet ve bereket vardır. Allah'ın razı olduğu bir evlilik ve eş dünyadaki bütün hazinelere bedeldir. Hadiste de buyrulduğu gibi eşi olmayan kişi yoksuldur, asıl zenginlik evliliktedir.
Bizim Aile, 28 Aralık 2017 14:57
Yorumlar (0)