Kalp krizini tetikleyen 6 nedene dikkat!
Halis Sağlık, 04 Ocak 2018 13:46
Uzmanlar, çoğu zaman ani ve gerçekleşmedik bir şekilde gerçekleşen kalp krizini tetikleyen birçok nedene dikkat çekiyor.
Memorial Dicle Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nden Uz. Dr. Cegerğun Polat, günlük yaşamda kalp krizini tetikleyen 6 önemli neden hakkında bilgi verdi. Polat, günlük yaşamda kalp krizini tetikleyen 6 önemli nedeni şöyle sıraladı:
"Kronik stres krizlere zemin hazırlar"
Temel sağlık sorunlarından birinin stres olduğunu söyleyen Polat, "Günümüz kent yaşamının temel sağlık sorunlarından biri strestir. Ruhsal ve duygusal durumdaki dalgalanmalar, insan ilişkilerden kaynaklanan faktörler ve iş stresi günlük yaşamın nerdeyse bir parçası durumundadır. Bireysel bakımı ve alışkanlıkları etkileyen bu faktörler, kronik hastalıkların da kaynağı olabilmektedir. Kronik stres koroner damar darlıklarına zemin hazırlayabilir, ani başlayan stres de kalp krizi geçirmeye hazır kişilerde krizi tetikleyebilir." dedi.
"Pazartesi kriz için riskli gün"
Yoğun tempolu iş yaşamı olan kişilerin haftanın ilk gününde daha çok etkilendiğini belirten Polat, "Haftanın ilk iş günü olan pazartesi sabahı yaşanabilen yoğun iş stresi, kalp sağlığını olumsuz etkileyen bazı acil durumlar oluşmasında etkili olabilmektedir. Stres karşısında daha kırılgan ve hassas olan kişilerin kalp krizi geçirme riski daha yüksektir. Yoğun tempolu iş yaşamı, stresin ve riskin yüksek olduğu mesleklerdeki kişiler özellikle haftanın ilk gününden daha çok etkilenmektedir." ifadelerini kullandı.
"Trafik kalbi yorar"
Yoğun ve gürültülü trafiğin kalp krizini tetikleyebileceğini söyleyen Polat, şöyle devam etti. "Yoğun ve gürültülü trafik hem strese hem de hava kirliğine neden olarak kalp krizini tetikleyebilir. Yapılan araştırmalarda yoğun trafiğin olduğu ana cadde üstlerinde ikamet edenlerde kalp krizi riskinin daha yüksek olduğu saptanmıştır."
"Hareketsizlik krizi tetikler"
Uzun süre masabaşında vakit geçiren kişilerde kalp krizini arttığına işaret eden Polat, "Özellikle uzun süre masa başında vakit geçiren ve düzenli spor yapmayan kişilerde diyabet, obezite, yüksek kolesterol ve kalp krizi riskinin arttığı bilinmektedir. Hareketsiz yaşayan kişiler, doktor kontrolünden geçmeden aniden ağır egzersiz yaptıklarında, uzun ve yorucu seyahatlere çıktıklarında kalp krizi tetiklenebilir. Özellikle masa başında çalışan kişilerin haftanın en az beş günü 30-45 dakika kadar tempolu yürüyüş yapması bu nedenle çok önemlidir. Egzersiz için sabahın soğuk saatleri yerine akşamüstü saatleri tercih etmek, kalp sağlığı açısından daha güvenlidir." dedi.
"Aşırı heyecanlı kişiler risk atında"
Ani ve aşırı bir şekilde heyecanlanmanın kalp krizini tetiklediğini ifade eden Polat, "Ani ve aşırı bir şekilde heyecanlanma, korkma, üzülme, sinirlenme ve hayal kırıklığına uğrama gibi olumsuz duygular kalp krizine yol açabilir. İlginç bir şekilde aşırı sevinme gibi olumlu duygulanımlar, ender de olsa kalp krizini tetikleyebilir. Yine deprem, sel, savaş, göç gibi olaylardan sonra da kalp krizi riski artmaktadır." diye belirtti.
"Beslenme şekli kalp sağlığını etkiler"
Ağır ve tuzlu yemeklerin ve alkol tüketiminin kalp krizini tetikleyen nedenler arasında olduğunu vurgulayan Polat, şöyle devam etti: "Kalp krizi açısından riskli hastaların, ağır yemekler sonrası kalp krizi risklerinin 7 kat arttığı belirlenmiştir. Bunun yanında kafein içerikli içeceklerin tüketimi, kalp hızı ve tansiyonu artırarak krizine yol açabilir. Sıklıkla kahve içme alışkanlığı olmayan hastalarda, kahve içimi sonrası kalp krizi riski, düzenli olarak her gün birkaç fincan kahve içenlere göre daha yüksektir. Dolayısıyla kahve alışkanlığı olmayan kişilerin üst üste kahve içmekten kaçınmaları önemlidir."
Halis Sağlık, 04 Ocak 2018 13:46
Yorumlar (0)