Yanlış kullanılan tek doz ilaç, hasta etmeye yetiyor
Halis Sağlık, 16 Ocak 2018 04:43
İlaç kullanımına bağlı gelişen karaciğer yetmezliğinin günümüzde daha sık görülmeye başlandığını vurgulayan uzmanlar, konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri ve Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Kamil Özdil, bir hastada sivilce tedavisinde kullanılan izotretinoin etken maddeli ilacın bir hastada karaciğer yetmezliğine sebep olmasının hatırlatılması üzerine, söz konusu ilacın fazlaca yan etkiye sahip olduğunu ancak bu durumun da doza bağlı gerçekleşebileceğini dile getirdi.
Bu ilaç kullanımının gündeme gelmesi durumunda hastaya yakın takip yapılması gerektiğine dikkati çeken Özdil, "Aslında etkin dozla ilgili de kişilerin metabolizmalarında farklılık oluyor. Karaciğer enzimlerinin aktivasyon derecesi de bireysel farklılıklar gösterebiliyor. Bunun için bu tür bir ilaç kullanırken hastanın bireysel takibi çok önemli. Bireyselleştirilmiş tedavi, yakın takip ve gerekiyorsa doz ayarlaması yapılarak oradaki planlamanın düzgün şekilde yapılması gerekiyor." dedi.
"Dünyada en çok karaciğer toksisitesi yapan birinci ilaç parasetamoldur"
Doç. Dr. Özdil, ancak çok önemli bir nokta daha bulunduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Önemli bir nokta da şu ki bu durum sadece bu ilaca has bir durum değil. İçtiğimiz en klasik ağrı kesicilerden bile bu yan etki, bir doz alımında dahi görülebiliyor. Mesela dünyada en çok karaciğer toksisitesi yapan birinci ilaç parasetamoldur. Orada tabii doza bağımlılık ve alkolle birlikte kullanımı önemlidir. Mesela bazı antibiyotiklerde, ağrı kesicilerde, analjeziklerde, kemoterapik ilaçlarda, aslında birçok ilaçta karaciğer yetmezliği ve böbrek fonksiyonlarının bozulması riski var. Onun için uygun hastaya, hekim kontrolünde, gerektiği zamanda ilaç verilmeli. Zaten Sağlık Bakanlığımızın koordine ettiği bir akılcı ilaç projesi var. Gerçekten ilacı gerektiği zaman, uygun dozda ve uygun hastada kullanmak lazım. Bu hastaların iyi takip edilmesi çok önemli. Eş, dost tavsiyesiyle ilaç kullanmamak bu işin başında geliyor."
Özdil, "Çağımızın en önemli problemlerinden birisi de başımızı ilaçlardan daha çok ağrıtan bitkisel karışımlardır. Kontrolsüz, içeriği bilinmeyen, hazırlanış şekli standardize edilmeyen bitkisel karışımlar son derece ciddi karaciğer yetmezliğine yol açıyor." değerlendirmesini yaptı.
"İlaca bağlı gelişen yetmezliklerinin yüzde 75'inde karaciğer nakli gerekiyor
Marmara Üniversitesi (MÜ) Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Karaciğer Nakil Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Ender Dulundu, ilaçların karaciğer hasarının önemli bir nedeni olduğunu belirterek, 900'den fazla ilacın, toksin, ot ve bitkinin karaciğer hasarına neden olduğunun bildirildiğini kaydetti.
Dulundu, son zamanlarda uyuşturucu madde kullanımının da ciddi karaciğer yetmezliğine sebep olduğunu, bununla birlikte tezgah üstü ilaçların, vitaminlerin, hormonların, ot ve yasa dışı ilaçların da bu tabloya yol açtığını söyledi.
Tedavi için kullanılan bazı ilaçların da yetmezlik oluşturma tehlikesinin bulunduğuna dikkati çeken Dulundu, şunları kaydetti:
"Maalesef İlaç kullanımına bağlı olarak beklenmedik bir şekilde gelişen karaciğer yetmezliklerinin yaklaşık yüzde 75'inde karaciğer nakli gerekmektedir. Amerika Birleşik Devletlerinde yılda yaklaşık 2 bin akut karaciğer yetmezliği vakası görülmekte ve bunun da yarıdan fazlasında neden ilaçlardır. Bu ilaçların içinde de ağrı kesiciler başı çekmektedir. Karaciğer hasarına yol açma potansiyeline sahip ilaçların bir kısmı reçete edilen, farklı nedenlerle tedavi amaçlı kullandığımız ilaçlardır. Örnek vermek gerekirse, bazı asetaminofen, nonsteroid anti-inflamatuar ağrı kesiciler, antibiyotikler, antipsikotik ilaçlar, yüksek kolesterol tedavisinde kullanılan statinler, mantar ilaçları, antihipertansifler doğum kontrol hapları, anabolik steroidler, antidepresanlar, antikonvülsanlar (epilepsi ilaçları). Görüldüğü üzere günlük hayatımızda farklı nedenlerle sıklıkla kullanılan pek çok ilacın potansiyel olarak karaciğer yetmezliğine yol açma riski mevcuttur.
Burada önemli olan bu kadar potansiyel tehlikeleri olan ilaçları bilinçsiz ve rastgele almamak, aşırı dozdan kaçınmak, doktor önerisine uyarak zamanında ve gerektiği kadar kullanmaktır. Bazı risk faktörlerine sahip kişilerde ilaçlara bağlı karaciğer hasarı gelişme riski daha fazladır. Bu risk faktörleri de alkol kullanımı, 18 yaş ve üstü olmak, bazı genetik faktörler, obezite, hamilelik, HIV veya karaciğer hastalığına sahip olma, uyuşturucu madde bağımlılığı, aşırı miktarda ve dozda ilaç kullanımı, ilaçların alkolle birlikte alınması gibi sıralanabilir. Böyle bir durum, ilaç alımının durdurulup, varsa panzehirinin uygulanmasıyla aşılacağı gibi, karaciğer naklini gerektirecek kadar ağır bir tabloyla da sonlanabilir."
Halis Sağlık, 16 Ocak 2018 04:43
Yorumlar (0)

Zemheri ne demek Ne zaman başlar

Karanfilin faydaları ve kullanım şekli

Dengesiz ve Kararsız Anne-Baba Tutumunun olumsuz etkileri

Kaygıyı yok eden en basit yol: 4-7-8 tekniği zihni rahatlatıyor - 5

Boğazdaki asit reflüsünden kurtulmanın doğal yolları

Sinüzit Nedir Belirtileri Nelerdir?

Yaşlılar, susadıklarını hissettiklerinde aslında uzun bir süre susuz kalmış oluyorlar!

Sirkenin bilmediğimiz faydaları

Neden bazıları daha sık ve kolay hastalanır

Hangi yaşa geldiğimizde kendimizi artık genç hissetmiyoruz

Evinin odasında üretiyor, 5 ülkeye gönderiyor

Kış aylarında açık havada spor yaparken dikkat

Düşünceler insanı hasta eder mi?

Osmanlı saray mutfağından günümüze miras, İmaret Çorbası

Gübreye alternatif ürün Antalya'da geliştirildi! Bitki gelişimini üst seviyeye çıkarıyor

Çocuklarınıza Göstereceğiniz İlginin Önemi

Akıllı saatlerdeki gizli tehlike

Negatif düşüncenin gücü: Nosebo etkisi nedir?

stres ve stres yönetimi

çocuklarda parmak emme ve yapılması gerekenler

Vücutta karıncalanma neden olur?

Kadın mimar eli değmiş yenilikçi bir cami: Zebun Nessa

Hangi pekmez neye iyi gelir?

Uykuya dalarken ani sıçrama hissi neden olur?

Konya yöresel yemeklerinden nefis papara yemeği

Oyun Oynarken İşitme Duyusunu Kaybetti, Şimdi Herkese Örnek Oluyor

Düdüklü tencere neden patlar

Hurma ceviz ikilisinin inanılmaz faydaları

0-3 yaş çocuklarda sağlıklı bir uyku düzeni için 11 öneri

İlik nakline enzim tedavisi alternatif olabilir mi?

Ne balık ne ceviz! Beyin sağlığı için bilim insanları bunu öneriyor

Türkiye obezitede kaçıncı sırada

Tetanoz aşısı hangi durumlarda yapılır?

Neden Çok Yorgunuz

Huzursuz bağırsak sendromunun nedeni stres olabilir

Seyahat Edin Sağlıklı Kalın

Bebeklerde Oluşan Pişiklere Çözümler

Sıcak havalarda kalp sağlığını korumak için 5 yöntem

Çocuklar Neden Sınırlara İhtiyaç Duyarlar?
