Yaz tatili için plan yapalım mı!?
Halis Çocuk, 11 Haziran 2014 13:33
Türkiye Hastanesi’nden Uzman Psikolog Çağla Tuğba Dortluoğlu hem karne psikolojisi hem de yaz tatiliyle ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu.
Ya Çocuğumun Karnesinde Zayıf Olursa?
“Karnesinde zayıf olan çocuğa suçlayıcı bir şekilde yaklaşmamak gerekiyor.” diyen Dortluoğlu, suçlamak yerine hatasından ders alması için çocuğun teşvik edilebileceğini söyledi. Ceza vermenin çocuk ile aile arasındaki iletişimi etkileyebileceğini vurgulayan Dortluoğlu, bu durumda da çocuğun anne babasını cezalandırmak için ders çalışmamaya devam edebileceğini belirtti.
Karnesi iyi olan çocukların oyuncaklara ya da abartılı hediyelere boğulmasını da doğru bulmayan Dortluoglu, bu yaklaşım sonucunda çocukların değer bilmeyi ve sabretmeyi bilmediklerini savundu. Ödülün teşvik edici olması gerektiğini vurgulayarak örnek veren Dortluoğlu, “Mesela karnende hepsi 5 gelirse ya da zayıfın gelmezse sana bisiklet alacağım.” gibi bir teşvikle çocuğunuzu motive edebilirsiniz. Ama çocuğunuz eğer sizin şartınızı yerine getirirse mutlaka sözünüzü tutmalısınız.” ifadelerini kullandı.
Yaz Tatilinde Çocuklar Ne kadar Ders Çalışmalı?
Yaz tatilini çocuğun dinlenerek geçirmesinin önemini vurgulayan Dortluoğlu, yine de derslerden tam anlamıyla soyutlandırılmadan bir tatil planı yapılmasının doğru olacağını söyledi. Okul açıldığında çocuğun adaptasyon sıkıntısı yaşamaması için konu tekrarı yaptırılmasının faydalı olacağını ifade eden Dortluoğlu, bol bol kitap okutulmasını da önerdi.
Yaz Okuluna Göndermeli mi ?
Son yıllarda ülkemizde adeta trend haline gelen yaz okulları hakkında da konuşan Dortluoğlu, bir çok ailenin ya uzman tavsiyesine uyarak ya da çocuklarının yaz tatillerini bilgisayar ve televizyon başında geçirmemeleri için yaz okullarını tercih ettiklerini söyledi.
Yaz okullarının birçok çocuğun sporla tanıştığı ilk yer olduğunu ifade eden Dortluoğlu, çocukta dikkat eksikliği ya da hiperaktivite gibi bozukluklar varsa spora yönlendirilmesinin olumlu olacağını belirtti.
Bununla birlikte aktiviteler seçilirken çocuğun becerilerinin ve yeteneklerinin dikkate alınmasının gerektiğini belirten Dortluoğlu, yaz okulunun olduğu mekanın görülmesi ve çocuğun da mutlaka onayının alınması gerektiğinin altını çizdi.
Dortluoğlu son olarak ülkemizde sık olarak yaz tatilinde çocukların başka şehirlerdeki akrabalarının yanına gönderilmesine değindi. Bunun kesinlikle çocuğun rızası dâhilinde ve kısa süreli olması kaydıyla yapılması gerektiğini belirten Dortluoğlu, “Ülkemizde bu yöntem daha çok çocuğun karnesinde zayıf getirmesi sonucunda adeta bir ceza gibi uygulanıyor. Bu durum çocuk için çok ciddi travmatik sonuçlar doğurabilir.” dedi.
Halis Çocuk, 11 Haziran 2014 13:33
Yorumlar (0)