‘Temizleneyim’ derken cilt kanseri olmayın!
Halis Sağlık, 10 Şubat 2018 14:27
Titiz ev hanımlarının kullandığı çeşitli deterjanlar, oda kokuları ve deodorantlar, başta cilt kanseri olmak üzere birçok hastalığa yol açıyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Elif Ebru Güner, beslenme yanlışlarından hareketsizliğe, stresten sigara tiryakiliğine pek çok sebebin kanseri tetiklediğini söylüyor. Güner, “Hayatımıza yeni giren pek çok kimyasal ürün, deodorantlar, oda kokuları, cep telefonları, kablosuz internet bağlantıları, gıdalarımıza karışan tarım ilaçları, hormonlar ve antibiyotikler, kansere davetiye çıkarıyor. Ayrıca evlerimizde kullandığımız böcek öldürücüler ve deterjanlar da kansere yakalanma olasılığımızı artırıyor.” diyor.
Cilt kanserinin en önemli nedeninin aşırı güneşe maruz kalma olduğunu vurgulayan uzman, “Özellikle kadınların esmerleşmek için sıkça solaryuma girmesi ya da plajlarda güneşlenmesi cildin daha çabuk yaşlanmasına ve zaman içerisinde cilt kanserine neden oluyor.” diye konuşuyor. Vücutta asimetrik yapılı, çok renkli, 6 mm’den büyük ve çok sayıda benin oluşmasının cilt kanseri belirtileri olduğunu söyleyen Elif Ebru Güner, açık tenli, açık renk gözlü, kızıl sarı saçlı veya kolaylıkla güneş yanığı gelişebilen cilt tiplerinde riskin yüksek olduğunu kaydediyor.
SIK GÖRÜLEN ET BENLER, HORMON BOZUKLUĞU BELİRTİSİ
Cilt ile aynı renkte oluşan et benlerin ise daha çok 30-40 yaşından sonra görüldüğünü aktaran Elif Ebru Güner, “Şişmanlık, hamilelik, menopoz ve hormon hastalıkları et benlerinin çoğalmasına sebep olabilir. Et benler hastayı rahatsız ediyorsa, çok kısa bir işlem ile alınmaları mümkün. En çok boyun, koltuk altı, üst gövde ve göz çevresinde ortaya çıkar. Radyofrekans, kriyoterapi ve cerrahi olarak kolayca tedavi edilebilirler.” diyor. Et benleri çok fazla sayıda ve yaygınsa, hastada bağırsak polipleri ve hormon bozukluğunun mutlaka araştırılmasını öneren uzman dermatolog, şunlara dikkat çekiyor: “Diyabetli kişilerin boyun kenarında, kasıklarında ve koltuk altlarında gördüğümüz et benleri sürtünme ve kaşıma nedeniyle kanama, kopma yapacak olursa risk yaratır. Bunlar çok büyümeden dermatoloji hekimi tarafından alınmalı. Bu et benleri ip bağlayarak düşürmeye çalışmak, asitli ilaç sürmek doğru olmayan yaklaşımlardır.”
Halis Sağlık, 10 Şubat 2018 14:27
Yorumlar (0)