Belleğimizi nasıl güçlendiririz?
Halis Bilgi, 09 Mart 2018 14:57
İnsanın neden unutkanlığa düştüğünü açıklayan Prof. Dr. Şahiner, "Günümüzde aktif yaşamın içinde bulunan her birey iletişim ve bilgi bombardımanı altında kalıyor. Birim zamanda beynin işleyip kayıt edebildiği bilgi miktarı ise sınırlı. Bu durumda herkes önceliklerine bağlı olarak bilgi kayıt işleminde bazı öncelikler yaratıyor. Dolayısıyla önceliğimizde olmayan konuları kayıt etmekte tembelleşiyor ve yeterince iyi kayıt edemiyoruz. Bu nedenle hatırlayamadığımız her bilgi parçacığı aslında unuttuğumuz değil, kayıt etmediğimiz bilgilerden oluşuyor. Aslında bu bir hastalık belirtisi değil ama unutkanlık kimi zaman ciddi hastalıkların habercisi de olabiliyor." dedi.
Unutkanlığın nedenlerinin araştırıldığını kaydeden Şahiner, "Unutkanlık insanların hafızalarının kilitlendiği noktalardır. Hipokampus dediğimiz yakın bellek yakın zamanda gerçekleştirdiğimiz eylemleri ve aldığımız bilgileri saklamakla görevli. Devamlı aklımızda tuttuğumuz değerli anlarımız ise beynin korteks dediğimiz kabuk kısmında saklı. Bu bölüm oldukça büyük bir kapasiteye sahip. Ancak hipokampus çok iyi çalışmazsa bu bizim korteksteki bilgileri çağırmamızı da engelliyor. Dolayısıyla bu çok değerli parçayı verimli kullanmak zorundayız." ifadelerini kullandı.
Şahiner, unutmaya neden olan faktörleri de şöyle açıkladı: Damar sertliği (Ateroskleroz), yaşla beraber beynin glukoz metabolizmasının bozulması (Metabolik sendrom), depresyon, obezite, sakin ve durağan yaşam, kontrolsüz hipertansiyon, hormonal etkiler (Erken menopoz, tiroid hastalıkları), sigara ve alkol tüketimi."
Belleği güçlendirmenin mümkün olduğunu anlatan Şahiner, bunun yollarını da şöyle sıraladı. " Düzenli olarak bulmaca çözün. Yaptığınız iş haricinde okumalar yapın. Günde 1 saat yürüyüş yapın. Uykunuza ve beslenmenize dikkat edin. Toksin maddelerden uzak durun. Stresten uzak durun. Kendinize bir hobi oluşturun."
Halis Bilgi, 09 Mart 2018 14:57
Yorumlar (0)