Kurtuluşa ermek; yalandan sakınıp doğru sözlü olmak ile olur!
Popüler Haber, 11 Mart 2018 04:44
“Ey iman edenler! Allah'tan korkun ve doğru söz söyleyin.” (AHZAB SURESİ – 70. AYET)
Yalan; kişinin bildiği doğruyu saklaması, aksi olarak söz söylemesi ve o yönlü davranışlarda bulunmasıdır. Yalan söylemeyi alışkanlık haline getiren kişiler toplumda hoş karşılanmazlar. Yalan söylemek, güvensizliğe, samimiyetin ortadan kalkmasına ve yalnızlaştırmaya iter. Dinimiz, kişinin öncelikle kendisini ve karşısındakini söz ve davranışlarıyla kandırmasını ve yalan yere şahitlik yapılmasını yasaklayıp haram kılmıştır. Doğru sözlü olmak müminlerin en önemli özelliklerinden biridir. İnsan her hareketinde doğru sözlü olmalı, asla yalana tenezzül etmemelidir. Çünkü yalan hiçbir şekilde müminde bulunamaz. Mümin özü, içi-dışıyla, söz ve davranışlarıyla her zaman örnek olmalı ve doğru olmalıdır. Çünkü yalan söylemek kişinin hem bu dünyasını hem de ahiretini mahveder. Bir Hadis-i şeriflerinde Peygamberimiz (s.a.v), yalanın büyük günahlardan olduğunu söyleyerek şöyle buyurmaktadır:
Sevgili Peygamberimiz bir gün ashabına; "Bakın, büyük günahların en büyüğünü size bildireyim mi?" diye buyurdu. Oradakiler; “Ey Allah'ın Resulü, evet bildir," deyince, Efendimiz (s.a.s); "Allah'a şirk koşmak, ana babaya itaatsizlik etmek" buyurduktan sonra, yaslandığı yerden doğrulup oturdu ve "İyi belleyin, bir de yalan söylemek, yalancı şâhitlik yapmaktır" buyurdu. Bu son cümleyi sürekli tekrarladı. (Riyaz'üs-Salihin)
Yalandan sakınıp doğru sözlü olmak bizi hem dünyada hem de ahirette huzura kavuşturup hayra ulaştıracaktır. Yalandan kaçınıp doğru sözlü olanları Rabbimiz şöyle müjdelemektedir:
“Ey iman edenler! Allah'tan sakının ve doğru söz söyleyin. Böyle davranırsanız, Allah işlerinizi düzeltir ve günahlarınızı bağışlar. Kim Allah ve Resulüne itaat ederse, büyük bir kurtuluşa ermiş olur.” (Ahzab, 33/70-71)
Ancak maalesef yalan konuşmak hayatımızın her alanına dâhil olmuş ve yalan konuşmaktan rahatsız olmayan bir topluluk haline geldik. Zarar görmemek, hatalarımızı örtmek, nefsimizi memnun etmek ve insanların takdirini kazanmak için rahat yalan konuşur olduk. Biz el-Emin olan Hz. Muhammed (s.a.v)'in ümmetiyiz. Bize O'nun (s.a.v) hayatını örnek alıp ve O ‘nu model alıp yaşamak ve yaşatmak yakışır. İnsan konuşacağı bir sözün doğru olup olmadığından şüphe ederse onu söylememeli, o konuyu araştırıp doğruluğundan emin olduktan sonra söylemelidir. Hz Peygamber (s.a.v) şöyle buyuruyor:
“İbn Mes'ud (ra) anlatıyor: “Rasûlullah (s.a.v) buyurdular ki: “Sıdk insanı birr'e (Allah'ı razı edecek iyiliğe) götürür, birr de cennete götürür. Kişi, doğru söyler ve doğruyu arar da sonunda Allah'ın indinde Sıddık (doğru sözlü) diye kaydedilir. Yalan da kişiyi haddi aşmaya götürür. Haddi aşmak da ateşe götürür. Kişi yalan söyler ve yalanı araştırır da sonunda Allah'ın indinde yalancı diye kaydedilir.”
Tabi ki, yalandan uzak bir gelecek ve doğruluktan ayrılmayan bir neslin oluşması için her bir birey olarak üzerimize düşen görevler vardır. Eğitimin ilk verilmeye başlandığı ve hayatımızın büyük bir bölümünü geçirdiğimiz evlerimizde Anne-babaların yalan söylemekten kaçınıp çocuklarına rol model olmaları gerekir. Ebeveynler yalan söylemeyi engellemek için çocuklarına güzel bir üslupla öğüt ve tavsiyelerde bulunmalıdırlar.
Lokman Hekim'in oğluna şu tavsiyesi bizlere bir uyarı niteliğindedir: ‘Ey oğlum! Yalandan çok sakın! Çünkü yalan dinini bozar ve insanlar yanında mürüvvetini azaltır. Bununla hayânı, değerini ve makamını kaybedersin'.
Allah'ım! Bizi yalandan sakınıp doğru sözlü olanlardan eyle!
Popüler Haber, 11 Mart 2018 04:44
Yorumlar (0)

Zemheri ne demek Ne zaman başlar

Karanfilin faydaları ve kullanım şekli

Dengesiz ve Kararsız Anne-Baba Tutumunun olumsuz etkileri

Kaygıyı yok eden en basit yol: 4-7-8 tekniği zihni rahatlatıyor - 5

Boğazdaki asit reflüsünden kurtulmanın doğal yolları

Sinüzit Nedir Belirtileri Nelerdir?

Yaşlılar, susadıklarını hissettiklerinde aslında uzun bir süre susuz kalmış oluyorlar!

Sirkenin bilmediğimiz faydaları

Neden bazıları daha sık ve kolay hastalanır

Hangi yaşa geldiğimizde kendimizi artık genç hissetmiyoruz

Evinin odasında üretiyor, 5 ülkeye gönderiyor

Kış aylarında açık havada spor yaparken dikkat

Düşünceler insanı hasta eder mi?

Osmanlı saray mutfağından günümüze miras, İmaret Çorbası

Gübreye alternatif ürün Antalya'da geliştirildi! Bitki gelişimini üst seviyeye çıkarıyor

Çocuklarınıza Göstereceğiniz İlginin Önemi

Akıllı saatlerdeki gizli tehlike

Negatif düşüncenin gücü: Nosebo etkisi nedir?

stres ve stres yönetimi

çocuklarda parmak emme ve yapılması gerekenler

Vücutta karıncalanma neden olur?

Kadın mimar eli değmiş yenilikçi bir cami: Zebun Nessa

Hangi pekmez neye iyi gelir?

Uykuya dalarken ani sıçrama hissi neden olur?

Konya yöresel yemeklerinden nefis papara yemeği

Oyun Oynarken İşitme Duyusunu Kaybetti, Şimdi Herkese Örnek Oluyor

Düdüklü tencere neden patlar

Hurma ceviz ikilisinin inanılmaz faydaları

0-3 yaş çocuklarda sağlıklı bir uyku düzeni için 11 öneri

İlik nakline enzim tedavisi alternatif olabilir mi?

Ne balık ne ceviz! Beyin sağlığı için bilim insanları bunu öneriyor

Türkiye obezitede kaçıncı sırada

Tetanoz aşısı hangi durumlarda yapılır?

Neden Çok Yorgunuz

Huzursuz bağırsak sendromunun nedeni stres olabilir

Seyahat Edin Sağlıklı Kalın

Bebeklerde Oluşan Pişiklere Çözümler

Sıcak havalarda kalp sağlığını korumak için 5 yöntem

Çocuklar Neden Sınırlara İhtiyaç Duyarlar?
