Dikkat! Televizyon Ruh Sağlığını Bozuyor!
Popüler Haber, 14 Nisan 2018 15:00
Bütün bu olumsuzluklar insanların ruh sağlığını, düşünme biçimini, tercihlerini etkiliyor
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Osman Vırıt, “Televizyon olumlu şekilde kullanılırsa toplum için çok faydalı bir iletişim aracı olabilir ancak uygun kullanılmazsa insanın ruh sağlığını bozacak bir etken haline gelir” dedi.
Doç. Dr. Vırıt, yaptığı açıklamada, televizyonun toplum üzerinde önemli etkiye sahip olduğunu, boş zamanları değerlendirme biçiminden düşünme ve hissetme biçimine, aile içi ve toplumsal ilişkilerin şekline kaar hayatın her alanında oldukça etkili olduğunu belirtti.
Televizyonun insanın hayatını monotonlaştırdığına, duygusal ve sosyal
yaşantısını kısıtladığına dikkati çeken Vırıt, şunları kaydetti:
“İnternet hızla hayatımızda yaygınlaşmasına rağmen televizyon halen
toplumumuzda en sık kullanılan medya unsurudur.
Televizyon hayatımızın neredeyse hemen her alanına girmiş durumda. Bizim kontrolümüz dışında televizyonun hayatımızın içinde olması önemli riskleri de beraberinde getiriyor. Sizin düşüncenizi, duygusallığınızı, çocuğunuzun ruhsal durumunu etkileyebilme potansiyeline sahip bir araz, sizin kontrolünüz dışında hayatınızın içinde yer alıyor. Maalesef günümüzde televizyon kanallarında her türlü olumsuz etkiye sahip yayınlar mevcut. Şiddet, cinsellik, bilgi kirliliği, abartılı veya çarpıtılmış bilgi, bilgi vermekten ziyade insanın duygusallığına hitap eden haberler mevcut. İnsanar sürekli olarak verilen bu telkinlere maruz kalıyor. İnsanlar televizyon vasıtasıyla sunulan bir olayın veya bir bilginin sadece verilen tarafını görüyor, bütünlüğünü görebilme imkanına sahip değildir. Bütün bu olumsuzluklar insanların ruh sağlığını, düşünme biçimini, tercihlerini etkiliyor. Televizyon olumlu şekilde kullanılırsa toplum için çok faydalı bir iletişim aracı olabilir, ancak uygun kullanılmazsa insanın ruh sağlığını bozacak bir etken haline gelir.”
İnsanların televizyonu izlerken seçici olması, kendilerine faydalı olabilecek
yayınları izlemesi gerektiğini kaydeden Vırıt, Türkiye’de sorumlu medya
yayıncılığı bilincinin yerleştirilmesi gerektiğine işaret etti.
Popüler Haber, 14 Nisan 2018 15:00
Yorumlar (0)