Anne Sütü, Çocuğu Zeki Yapıyor
Halis Çocuk, 23 Nisan 2018 14:26
Anne sütü, bebeğin besin ihtiyaçlarını eksiksiz olarak gidermek ve bebeği muhtemel enfeksiyonlara karşı korumak üzere Allah'ın yaratmış olduğu benzersiz bir karışımdır. Anne sütündeki besin maddelerinin dengesi en ideal ölçülerdedir ve bebeğin henüz olgunlaşmamış vücut sistemleri için en uygun formdadır.
İçeriğindeki besin değerlerinin bebek için ideal ölçülerde olması nedeniyle "mucize karışım" olarak adlandırılabilecek anne sütü, bebeğin beyin hücrelerinin büyümesini sağlayan ve sinir sistemi gelişimini hızlandıran besinler açısından da oldukça zengindir. Günümüzün en son teknolojisi ile hazırlanan bebek mamaları dahi bu olağanüstü besinin yerini tutamamaktadır.
Anne sütünün zekâ üzerindeki tesiri artık araştırmalarda da açıkça ortaya çıktı. Bir yaşını doldurmuş bebeklerin anne sütüne çok fazla ihtiyaçları yoktur. Çünkü ilave gıdaya başlanmıştır.
1-2 yaş arasında bebeklerin anne sütüne devam etmelerinin iki faydası vardır. Birincisi anne ile bebek arasındaki duygusal ilişki devam eder, ikincisi bebeklerin zekâ puanı yükselir. Bir yaş ile 2 yaş arasında anne sütü alan bebekler içinde zeki dediğimiz çocuklar çıkmıştır.
Hâlbuki bir yaşından sonra anne sütü almayan, inek sütü yahut hazır mamalarla beslenen çocuklar içinde zekâ puanı 130, 140'ın üzerinde zeki çocuklar çıkmamıştır.
Her annenin bu konuda bilinçli olması gerekiyor. "Sütüm yetmiyor, yaramıyor" gibi endişeleri doğru değildir. Annelerin bebeklerini mutlaka en azından ilk 6 ay, faydaları saymakla bitmeyecek olan anne sütü ile beslemeleri lazım geldiği vurgulanıyor.
Annenin emzirmesini engelleyecek problemler arasında, ağır ruhî bozukluklar, kanser ilaçlarının kullanımı, aktif tbc, ağır kalp, solunum veya böbrek yetmezliği sayılabilir. Anne memesinde apse varlığı durumunda tedavi bitene kadar emzirmeye ara verilmelidir. Hepatit B enfeksiyonu taşıyan anneler koruyucu tedbirler (immünglobülin ve aşı) uygulandıktan sonra hemen emzirebilirler.
Halis Çocuk, 23 Nisan 2018 14:26
Yorumlar (0)