Alman Kanser Araştırmaları Merkezi (DKFZ) tarafından yapılan deneyler sonucunda geliştirilen bir aşı ile beyin tümörlerinden önemli bir kısmının yayılması engellenebilecek.
Nature dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, DFKZ uzmanları tarafından geliştirilen aşı önümüzdeki yıllardan itibaren glial tümör hastaları üzerinde de denenecek.
Beyin tümörleri arasında en sık görülen glial tümör, nöroglia hücrelerinde ortaya çıkıyor. Sinir hücrelerini koruyan nöroglia hücrelerindeki hatalı genlerden oluşturdukları proteinler ile kanser hücreleri bulundukları yerde yayılmaya başlıyorlar. Kanserli hücreler genellikle bağışıklık sisteminin zayıflığından faydalanarak ortaya çıkıyorlar.
Alman bilim insanlarının yaptıkları deneyde ise, yeni aşının denendiği farelerin protein tümörlerine karşı antikor tespit ettiler. Bu da, aşının glial tümörlere karşı bağışıklık oluşturduğu anlamına geliyor. Aşı sonunda, farelerin bağışıklık sisteminin tümörlere karşı koyarak, kanserin yayılmasını engellediği de tespit edildi.
Nature dergisindeki araştırmada haberinde, DKFZ uzmanlarından Michael Platten’in sinir sistemlerinde değiişime uğrayan proteinleri güçlendiren aşı sayesinde, sağlıklı hücrelere zarar vermeden tümörlerle mücadele edilebileceğini söylediği kaydedildi.
Araştırmanın yapıldığı Almanya’da yılda yaklaşık 7 bin kişi kötü huylu beyin tümörüne yakalanıyor. Bu hastaların yüzde 40’ına yakınını ise gliom tümörüne yakalananlar oluşturuyor.
Yeni aşı önümüzdeki yıldan itibaren hastalığı ilerlemiş düzeydeki bireyler üzerinde denenecek. Ancak yeni aşının sadece gliom tümörüne karşı faydası olduğu ve diğer beyin tümörü çeşitlerine karşı etkisinin olmadığı da araştırmada yer alan bilgiler arasında.
Yorumlar (0)