Vişnenin faydaları nelerdir?
Şifa Bahçesi, 25 Mayıs 2020 04:45
Tezgahlardaki yerini almaya başlayan vişne, vücut direnci için inanılmaz faydaları var. Ekşi ve tatlı arasında bir tadı olan vişne hemen hemen herkesin tüketmeyi tercih ettiği meyvedir. Belli bir dönemde bulunduğu için genellikle insanlar kurutarak, reçeli yapılarak ya da suyu çıkartılarak uzun süre tüketilmesi uzun hale getirilir. Peki Vişnenin faydaları nelerdir? Vişne suyu ve vişne sapı çayının bilinmeyenleri
Tatlıların ve içeceklerin yanı sıra içerdiği vitaminler bakımından ilaç sektöründe de kullanılan vişnenin 270 çeşidi vardır. Ancak sağlık açısından 4 çeşidi tüketilir. Aynı zamanda mayhoş bir tada sahiptir. Vişne iltihaplanmayı azaltmada ve iltihaptan kurtulmada en etkili doğal besindir. Uzmanlar vişne meyvesinin sapının da sağlığa birçok faydası olduğunu belirtiyor. Yapılan araştırmalarda düzenli tüketilen kurutulmuş vişne sapı çayı, vücudun hastalıklara karşı direncinin arttırdığı gözlemlenmiştir. Gül ailesine ait olan vişne, kiraz meyvesi ile sürekli karıştırılır. Ancak kiraz vişneye göre daha büyük ve olgundur. Yüzeyinde benekler olan daha parlak ve kırmızıdan çok pembemsi bir rengi vardır. İlkbaharın ilk ayı ile çiçek açan vişne, Mayıs ayında meyve vermeye başlar. Anavatanı Anadolu ev Balkan olan vişne, A vitamini bakımından oldukça zengindir.
VİŞNENİN FAYDALARI NELERDİR?
– Güçlü bir antioksidan olan vişne vücutta biriken serbest radikalleri atar. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirerek özellikle mevsim geçişlerinde yaşanan hastalıklara karşı vücudun direncini artırır.
– Böbrek üstü bezlerinin çalışmasını sağlar. Bu sayede vücuttaki sıvı oranını artırarak organların işleyişini destekler. Vücut içi sıvının fazla olması sadece organların fonksiyonları için değil aynı zamanda cilt içinde oldukça gereklidir. Ciltteki kırışıklık ve yaşlanma karşıtı hücreleri sayısını azaltır.
– İçerdiği yüksek A vitamini hem göz hem beyin sağlığı için vazgeçilmezdir. Göz içerisindeki sıvı ve vitamin oranı azalınca görme kaybına neden olan ciddi hastalıklar ortaya çıkar. Bunun için hem sıvının hm vitaminlerin yüksek olması gerekir. Ayrıca sinir hücrelerinin de vücuttaki dolaşımı için gerekli olan A vitamini beyinde oluşma ihtimali olan unutkanlık ya da beyin kanaması gibi aniden ortaya çıkan hastalıkların riskini azaltır.
– Damar daralması ve tıkanıklığı ciddi hastalıkların yaşanmasına zemin hazırlar. Ancak vişne damar içini temizleyerek tıkanıklığı ve damar duvarını güçlendirerek daralmasını önler. Böylece kalp hastalıklarının yaşanma olasılığı düşer.
– Aç karna bir bardak tüketilen vişne suyu mide asidini dengeler, sindirimi kolaylaştırır, bağırsak florasının çoğalmasını engeller, vücut enerjisini artırır ve gün içerisinde kişinin uzun süre tok kalmasını sağlar. Aynı zamanda vişne içeriğindeki maddeler sayesinde kan yapıcı özelliği de vardır.
VİŞNE SUYU VE VİŞNE SAPI ÇAYININ BİLİNMEYENLERİ..
– Potasyum bakımından zengin olan vişne sapından yapılan çaydan günde bir bardak tüketilmek böbrek ve mesaneyi temizler. Böylece böbreklerde yaşanma ihtimali olan hastalıklar önlemiş olur.
– Günümüzde hemen hemen herkesin şikayet ettiği vitamin ve kansızlığı gidererek, bağışıklığı güçlendirir. Bağışıklığı güçlenen kişilerin kansere yakalanma riski azalır.
– Antioksidan özelliği sayesinde idrar yoluyla, yemek borusu ve midedeki yemek atıklarının neden olduğu zararlı toksinleri vücuttan atar.
– Her gece yatmadan tüketilen bir çay bardağı vişne sapı rahat bir uyku çekmenizi sağlarken, uyku sırasında ciltte deforme olmuş hücreleri de yeniler.
– Üst solunum yolları hastalıkları sebebiyle tüketildiğinde terleme etkisi yaparak hem boğazdaki iltihabı temizler hem de zararlı toksinlerin balgam yoluyla kolayca atılmasını sağlar.
– Yağlı ve karbonhidratlı yiyeceklerin neden olduğu kabızlık, şişkinlik ve mide ağrıları gibi rahatsızlıkları giderir.
– İçerdiği kalsiyum vitaminin yanı sıra mayhoş tadıyla sinir hücrelerini yatıştırarak; depresyon ve stres gibi psikolojik rahatsızlıklara yakalanma riskini azaltır.
HAZIRLANIŞI
Kurutulmuş 1 tutam vişne sapını 3 su bardağı su ile 15-20 dakika boyunca kaynatın. Rahatsızlığınıza göre günde bir, en fazla iki bardak tüketin. Aynı zamanda topuk çatlaması rahatsızlığı olan kişiler, hazırladıkları suyu bir kovaya dökerek ayaklarını 20 dakika içinde bekletmelerinde fayda var.
VİŞNENİN ZARAR VAR MIDIR?
İçindeki asit oranı yüksek olduğundan aşırı tüketildiğinde mide yanmasına neden olur. Bu da gaz sıkışmasına zemin hazırlar. Aynı zamanda vücuttaki asit oranını da yükseltir. Mide yanması ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. Bunlardan en tehlikelisi ishaldir. Çünkü aşırı ishal vücudun sıvı kaybına yol açar.
Şifa Bahçesi, 25 Mayıs 2020 04:45
Yorumlar (0)

Zemheri ne demek Ne zaman başlar

Karanfilin faydaları ve kullanım şekli

Dengesiz ve Kararsız Anne-Baba Tutumunun olumsuz etkileri

Kaygıyı yok eden en basit yol: 4-7-8 tekniği zihni rahatlatıyor - 5

Boğazdaki asit reflüsünden kurtulmanın doğal yolları

Sinüzit Nedir Belirtileri Nelerdir?

Yaşlılar, susadıklarını hissettiklerinde aslında uzun bir süre susuz kalmış oluyorlar!

Sirkenin bilmediğimiz faydaları

Neden bazıları daha sık ve kolay hastalanır

Hangi yaşa geldiğimizde kendimizi artık genç hissetmiyoruz

Evinin odasında üretiyor, 5 ülkeye gönderiyor

Kış aylarında açık havada spor yaparken dikkat

Düşünceler insanı hasta eder mi?

Osmanlı saray mutfağından günümüze miras, İmaret Çorbası

Gübreye alternatif ürün Antalya'da geliştirildi! Bitki gelişimini üst seviyeye çıkarıyor

Çocuklarınıza Göstereceğiniz İlginin Önemi

Akıllı saatlerdeki gizli tehlike

Negatif düşüncenin gücü: Nosebo etkisi nedir?

stres ve stres yönetimi

çocuklarda parmak emme ve yapılması gerekenler

Vücutta karıncalanma neden olur?

Kadın mimar eli değmiş yenilikçi bir cami: Zebun Nessa

Hangi pekmez neye iyi gelir?

Uykuya dalarken ani sıçrama hissi neden olur?

Konya yöresel yemeklerinden nefis papara yemeği

Oyun Oynarken İşitme Duyusunu Kaybetti, Şimdi Herkese Örnek Oluyor

Düdüklü tencere neden patlar

Hurma ceviz ikilisinin inanılmaz faydaları

0-3 yaş çocuklarda sağlıklı bir uyku düzeni için 11 öneri

İlik nakline enzim tedavisi alternatif olabilir mi?

Ne balık ne ceviz! Beyin sağlığı için bilim insanları bunu öneriyor

Türkiye obezitede kaçıncı sırada

Tetanoz aşısı hangi durumlarda yapılır?

Neden Çok Yorgunuz

Huzursuz bağırsak sendromunun nedeni stres olabilir

Seyahat Edin Sağlıklı Kalın

Bebeklerde Oluşan Pişiklere Çözümler

Sıcak havalarda kalp sağlığını korumak için 5 yöntem

Çocuklar Neden Sınırlara İhtiyaç Duyarlar?
