Ödem kabusa dönüşmesin, hiç de zor değil! İşte 10 adımda ödem atmanın yolları
Halis Bilgi, 10 Temmuz 2020 14:48
Ödem pek çoğumuzun hayatının en büyük kabuslarından biri. Şiş eller, şiş ayaklar, balon gibi olma hissinin yarattığı psikolojik zorluk sosyal hayatlarımızın da sınırlarını zorluyor. Ancak endişelenmeyin, çaresi var. Kovid-19 nedeniyle evlerde daha fazla vakit geçirdiğimiz şu günlerde ödem şikayetleri hareketsiz yaşam nedeniyle daha çok arttı. Peki ödemden nasıl kurtulabiliriz? Kolayca ödem atmak mümkün müdür? Ödem atıcı olarak çay, su, sebze, meyve veya ne tür besinler tüketmeliyiz? Ödem attırıcı besinler nelerdir? Acıbadem Maslak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan ödemlere karşı 10 etkili öneriyi anlattı, önemli uyarılarda bulundu. Bu liste şifa niyetinde...
Covid-19 nedeniyle evde hareketsiz bir yaşam sürmemiz, kilo almamıza neden oldu. Birçoğumuz son dönemlerde ödemden de şikayet eder olduk. Endişe yok, çaresi var... Acıbadem Maslak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan ödemlere karşı 10 etkili öneriyi anlattı, önemli uyarılarda bulundu.
Dokularda aşırı sıvı birikmesi sonucu genellikle bacak, ayak, göbek çevresi, kollar ile ellerde şişlik oluştursa da, tüm vücutta gelişebiliyor… Sıcak havanın etkisiyle damarlar genişliyor ve kan akışı yavaşlıyor. Bu durum da özellikle bacaklarda yerçekiminin de etkisiyle şişlikler oluşturuyor, sonrasında vücuda yayılıyor. Bu nedenle çoğumuzun canını sıkan 'ödem' yaz mevsiminde daha sık görülüyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan ödemlere karşı 10 etkili öneriyi anlattı, önemli uyarılarda bulundu.
Su tüketiminiz azalırsa vücudunuz ödem yapar. Vücutta yeteri kadar sıvı olmadığında beynimiz bunu algılıyor ve 'yeterli sıvı yok, olanı tut' komutuyla dokularda sıvıyı biriktiriyor. Düzenli olarak su tüketin. Çay ve kahve gibi sıvılar ise su yerine geçmiyor, aksine vücuttan sıvıyı dışarı atıyor.
Maydanoz, içeriğindeki bol lif ve C vitamini sayesinde hem bağırsak sağlığı hem ödemin vücuttan atılmasında akla ilk gelen besinlerden. Her sabah bir avuç maydanoz tüketiminin ödemin atılmasında son derece fayda sağladığı kanıtlandı. .
Ananas içerdiği bromalin maddesiyle ödemi vücuttan atmayı sağlayan çok faydalı bir meyvedir. Her gün 2 ince dilim ananas tüketebilirsiniz.
Yaz mevsiminde en sevilen meyvelerinden olan kirazın saplarını sakın atmayın. Kirazın saplarını kaynatıp çay olarak için. Bu çay şişkinlik problemine çok iyi geliyor.
Salatalık sıvı içeriği yüksek bir besin olduğu için ödemi vücuttan daha kolay atmanızı sağlıyor. Tabi üzerine tuz dökmeden tüketmeniz önemli.
Eğer mide probleminiz yoksa sabah bir bardak suyun içine yarım limon sıkıp içmeniz ödemi atar, bağırsakları çalıştırır.
Tuz tüketimi kalp ve damar sağlığımızı olumsuz etkiler, ödem de yapar. Dünya Sağlık Örgütü; günlük tuz tüketiminin 5 gramın altında olması gerektiğine dikkat çekiyor. Dolayısıyla yemeğin tadına bakmadan tuz atmayın, turşu tüketiminde aşırıya kaçmayın, tuzlu peynirden uzak durun ve maden suyunu günde 1-2 şişeden daha fazla içmeyin.
Fazla miktarda karbonhidrat tüketimi vücutta su tutuyor ve sonrasında yağ miktarının artmasına sebep oluyor. Vücudunuzdaki ödemi kolay atabilmek için şekerli, unlu ve içeriğinde bolca tuz barındırması nedeniyle paketli gıdaları tüketmemeye veya bunları azaltmaya özen gösterin.
C vitamininden oldukça zengin olan kivi içerisinde bulunan pektin sayesinde vücuttan toksinleri uzaklaştırarak ödemin atılmasına katkı sağlıyor. Her gün 1 adet kivi tüketmenizde fayda var.
Yeşil çayda bulunan ve güçlü bir antioksidan olan kateşin pek çok faydasının yanı sıra vücutta ödemi atmaya da yardımcı oluyor. Her gün 2 fincan yeşil çay içebilirsiniz. Ancak tansiyon probleminiz varsa veya hamileyseniz mutlaka hekim kontrolünde tüketmelisiniz.
Halis Bilgi, 10 Temmuz 2020 14:48
Yorumlar (0)