Balgam neden olur? Balgam hangi hastalıkların habercisidir? Balgam atmanın doğal yolları...
Halis Sağlık, 01 Ağustos 2020 13:55
Üst solunum yolları hastalıklarının tetiklemesiyle burun ya da boğazda yaşanan balgam, ciddi sağlık sorunlarının da habercisi olabilir. Katı ve sarımsı renge sahip olan balgam akıntısı, yüksek oranda enfeksiyon virüsleri sonrası görülür. Balgamla beraber öksürük ve hapşırma gibi durumlarda yaşanır. Peki Balgam neden olur? Balgam atmanın doğal yolları...
Alt solunum yolları borularından akciğere kadar olan kısımda biriken mukus türüne balgam denir. Bu mukus solunum yolları nemli tutarak rahat bir nefes almamızı sağlar. Ancak virüs ve enfeksiyonlar yüzünden bu salınım artar ve boruların tıkanmasına neden olur. Aslında normal bir insanda her gün düzenli olarak bu balgam üretilir. Biriken virüs ve bakterileri atar. Belirli etkenler nedeniyle arttığında ise ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabildiği gibi sağlık sorunlarının yaşanmasına da neden olabilir. Bazı gıdalar, sigara, kirli ve kuru hava balgam seviyesini artıran etkenlerden başlıcalarıdır. Boğaz ya da sinüslerde biriktiğinde balgam çok ciddi bir sağlık sorunu olmaz. Evde yapılabilecek doğal yollarla da bundan kurtulunabilir. Ancak akciğerlerde artan balgam uzman bir doktor tarafından tavsiye edilen ilaçlarla tedavi edilmelidir.
HANGİ HASTALIKLAR BALGAMA NEDEN OLUR?
- Kronik astım hastalarının solunum yolları havaya karşı hassastır. Rutubetli ortam, hava kirliliği ve alerjik durumlar solunumla iltihaplanma olasılığı artar. Bu da balgama yol açar.
- Kistik fibroz akciğer zarındaki mutasyona uğramış bir genin hızla balgam artışına neden olamasıyla yaşanan bir hastalıktır. Balgam artışına neden olan yaygın hastalıklardan biridir.
- Düzenli atmayan kalp vücut içinde oksijensizliğe yol açabilir. Oksijensizlik de vücuttaki enfeksiyonlu virüsleri artırır. Virüsler ilk olarak akciğer ve solunum yollarından biriktiğinden balgama yol açar.
- Vücudun herhangi bir bölgesinde oluşan kan pıhtılaşması yani birikmesi pulmoner emboliye neden olabilir. Bu hastalık akciğerlerdeki pulmoner damarlarının hızla tıkanmasına akabinde de sağlıklı çalışmasını engeller. Akciğer zarında iltihap oluşumuna zemin hazırlar.
- Akciğer hücrelerinin yoğun hasar alması ve tümörlü hücrelerin oluşumu ile yaşanan akciğer kanseri de mukus salınımını artırır.
- Üst solunum yolları nedeniyle tıkanan bronşlarda iltihap birikmesi de balgam oluşumuna zemin hazırlar.
- Zatürre akciğer dokusuna hasar veren ciddi hastalıklardan biridir. Bu nedenle de balgam oluşumuna neden olur.
- Bunların yanı sıra tüberküloz ve KOAH gibi hastalıklarda bronşlarda iltihap birikimine yol açar.
BALGAM BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kuru öksürükte bile boğazda sıvı bir akıntının gelmedi
Boğaz ve göğüste şiddetli ağrı
Nefes almakta ya da yutkunmakta zorlanma
Nefes alırken akciğerlerin yanması ve hırıltılı bir ses
Konuşma sırasında sürekli olarak yutkunma ihtiyacı
Seste boğukluk ya da tizlik oluşması
BALGAM ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Sigara kullananlarda genellikle köpüklü balgam gelir.
En sık görülen iltihaplı balgamdır. Genellikle üst solunum yolları hastalıkları sonrası görülür.
İleri hastalıklarla ortaya çıkan balgam türü ise yapışkanlıdır.
İnce balgam hafif geçen grip nezle gibi sağlık sorunlarıyla görülür.
Kalın balgam ise kuru ve kirli havanın neden olduğu balgamdır.
Balgamın rengi açık ise alerjik durumlar nedeniyle yaşandığına işarettir. Ancak yeşil ya da koyu renkteki balgamda ise vücutta yüksek oranda enfeksiyon bulunduğunun göstergesidir. Akciğer kanser, tüberküloz ve pulmoner emboli hastalıklarında balgamın rengi genellikle pembe ya da kırmızı olur.
BALGAM ATMANIN DOĞAL YOLLARI...
Ciddi hastalıklar sonucu görülen balgam için bir uzmana danışmak gerekir. Ancak üst solunum yolları hastalıklarıyla görülen şiddeti az olan balgam için evde birkaç doğal yöntem uygulanabilir.
TUZLU SU GARGARASI
Tuz madde olarak virüslere karşı güçlü bir etkendir. Çözücü özelliği sayesinde kısa sürede iltihabı vücuttan alabilir. Alternatif tıp uzmanları bu yüzden ılık bir bardak suyun içine bir yemek kaşığı tuz ekleyerek gargara yapılmasını tavsiye eder. Bu gargara boğazda biriken virüslerin ve balgamın atılmasında yardımcı olur.
YAĞLAR
Çay ağacı, nane, fesleğen ve okaliptüs gibi yağlar Cilt yüzeyine uygulandığında göğüs ve boğazların yumuşamasına burada biriken enfeksiyonların kolayca atılmasını sağlar. Masajla sürülüp üzerine ısıtılmış tülbent ya da havlu koyun bir süre böyle bekleyin. Günde 3-4 defa tekrarlayabilirsiniz.
Bol bol su içmek ve bulunan ortamdaki havayı sürekli nemli tutmak gerekir.Bunun yanı sıra kaynayan suya nane yağı damlatın ve bu suyu solumaya çalışın.
Çözücü bir diğer etkiye sahip olan limonda balgamı kısa sürede söker. Bal ve karabiber karışımı ya da pekmez karabiber karışımı boğazlardaki enfeksiyonların azalmasına ve bu bölgenin nemli kalmasını sağlar. Güçlü bir antibakteriyel olan bal buradaki hücrelerinde kolayca yenilenmesini sağlar.
Halis Sağlık, 01 Ağustos 2020 13:55
Yorumlar (0)