Parmak çıtlatmanın zararları nelerdir? Parmak çıtlatma nasıl bırakılır?
Halis Bilgi, 13 Eylul 2020 14:37
Parmak çıtlatma, halk arasında çok yaygın görülen bir alışkanlıktır. Gün içinde hemen hemen herkesin 2-3 kez yaptığı parmak çıtlatma, daha çok stres ve gerginlikten yapılmaktadır. Ancak her ne sebeple yapılırsa yapılsın eklemleri deforme ettiğinden kemik sağlığını olumsuz etkilemektedir. Peki herkesin alışkanlık haline getirdiği parmak çıtlatmanın zararları nelerdir?
Parmak çıtlatmak, çoğu insanın rahatlamak için yaptığı bir alışkanlıktır. Ancak eklemlerin zarar görmesine neden olan bu alışkanlık zaman içinde kemiği koruyan kıkırdağın deforme olmasına neden olmaktadır. Kişiler parmak çıtlatmaya genel olarak rahatlama ve gerginliği azaltma olarak başvururlar. Parmaklarlar başta olmak üzere farklı eklem yerlerini çekerek, iterek ve bastırarak çıtlatırlar. Her ne şekilde yapılırsa yapılsın hepsinin kemik ve kıkırdak yapısına zarar verdiği doktorlar tarafından belirtilmektedir. Parmak çıtlatma işleminden yaklaşık 20 dakikada eklem arasında bulunan sıvılar toplanır ve eski haline döner. Bu alışkanlık ne kadar sık yapılırsa kemiklere o kadar çok zarar vermektedir.
PARMAK ÇITLATMANIN ZARARLARI
Parmak çıtlatma, kütletme veya eklem çıtlatmak, nasıl ifade edilirse ve nasıl yapılırsa yapılsın çok zararlı bir alışkanlıktır. Kişiler daha çok gerildiklerinde ve tedirgin olduklarında yapsalar da gün içinde birçok kişi 3-5 defa parmaklarını çıtlatarak eklemlerine zarar vermektedir. Bazı bilim insanları da tam tersini savunarak eklemlere hiçbir zararın olmadığı tezini sunmaktadır. Ancak parmak çıtlatmanın kasları zayıflattığı bilinen bir gerçek olduğundan çıtlatılmaması gerekmektedir. Parmak çıtlatma alışkanlığı olan kişilerde görülebilecek olası eklem rahatsızlıkları:
- Zaman
içinde kemikleri koruyan kıkırdakların yıpranmasına bağlı olarak kemiklerin
zarar görmesine neden olur.
- Yaygın bilinen bir diğer zarar ise deforme olan kıkırdak
dokusunun yıpranması ile ortaya çıkan el titremesi
- Kasların zayıflamasına ve kemiklerin güçsüzleşmesine neden olur.
- Eklem kapsüllerinin zarar görmesiyle sürekli olarak çıtlatılan
bölgede bir süre sonra şekil bozuklukları görülmeye başlar. Parmakların
yamulmasına neden olur.
PARMAK ÇITLATMANIN PSİKOLOJİK NEDENLERİ
Parmak çıtlatma, alışkanlıklar dışında psikolojik nedenlerden de görülebilir. Kişinin gergin ve tedirgin olması sebebiyle görülmektedir. Bu gibi nedenlerle ortaya çıkan parmak çıtlatması, zaman içinde alışkanlığa dönüşerek kişinin eklemlerine zarar verecek boyutlara ulaşmaktadır.
PARMAK ÇITLATMA ALIŞKANLIĞI NASIL BIRAKILIR?
İlk olarak neyden kaynaklı olduğu tespit edilir ona göre davranmaya başlanılması gerekmektedir. Eğer kişi stres altındaysa ve bundan dolayı parmak kütletme alışkanlığı doğuyorsa daha farklı ve rahatlatıcı yöntemlere başvurarak çıtlatma alışkanlığından kurtulmayı deneyebilir. Gerginliğe ve strese bağlı yapılan parmak çıtlatma alışkanlığına karşı temize ve nefes alınması önerilebilir. Ancak, alışkanlıklardan kaynaklı görülen parmak çıtlatması kişinin parmağına yöneldiğinde elinin altında yumuşar lastik ve stres topuyla da parmak çıtlatmadan kurtulunur.
Halis Bilgi, 13 Eylul 2020 14:37
Yorumlar (0)