Geniz eti nedir?
Halis Bilgi, 12 Temmuz 2014 14:49
İki yaşından itibaren her çocukta bulunan, 10-12 yaşından itibaren de kendiliğinden ortadan kalkan geniz eti, küçük dilin arka-üst tarafında bulunan bir lenf dokusundan ibaret. Çocukluk döneminde burun tıkanıklığının en önemli nedeni, büyümüş geniz etinden kaynaklanıyor. Bu et büyük olan çocuk uykuya daldığında küçük dil gevşeyip arkaya düşüyor ve bu bölge kapanıyor. Çocuğun burnuna hava gitmesi engellendiği için ağız açık uyuma, horlama, uykuda nefes durması ve gece altını ıslatma sorunu görülebiliyor. KBB ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Uğur Çınar, gece altını ıslatma sorunuyla bağlantısının bilimsel araştırmalarla gösterildiğine işaret ederek, “Bu, altını ıslatan her çocukta bu et vardır anlamına gelmiyor. Ancak büyük geniz eti olan ve beraberinde altını ıslatma sorunu yaşayan çocuklarda, alınması uykuyu düzeltiyor ve çoğu zaman gece altını ıslatma sorunu da buna bağlı olarak kesiliyor” diyor.
Büyüyen geniz eti, büyüyen bademcik ve vücutta bulunan büyüyen lenf düğümleri sadece dokularının içlerinin temizlenmesi ve dokularının kısmen yenilenmesiyle küçülme belirgin ölçüde görülebilir. Hücreleri temizleyici ve yenileyici bitkisel karışıma devam edildiğinde geniz yolundaki etin büyümesi durur ve her günde en az %1 oranında küçülür. ilk bir haftada hissedilebilir. Bitkisel ürün ruhsat alınıp üretildiğinde bir yılda en fazla 100 kişiye yetebilecek hammadde bulunabileceği için ekonomik olarak da işletme masraflarını karşılayamayacağı görülmektedir. Şayet ruhsat alınıp hizmete sunulduğunda bu bitkisel ürünün şu özellikleri olacaktır; Vücudun savunma sistemini kan yapım metabolizmalarını ve hormonal sistem bozukluklarını düzeltecektir. Özellikle hipofiz ve hipotalamus kaynaklı tümörlerin tedavisinde önemli başarılar sağlayacaktır.
Geniz Eti ve Burun tıkanıklığı
Çocuklarda genellikle tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle büyür ve burun tıkanıklığı sebebi olur. Burun solunumunu engelleyecek boyuta geldiğinde, burun işlevlerinin de bozulmasına yol açar. Bir başka deyişle burnun temizlenme mekanizması etkilenince, içeride alerjenlerin ve birikintilerin kalış süreleri uzar. Çocuğun öncesinde alerjik nezlesi olsun veya olmasın, mukozanın değişen derecelerde gösterdiği alerjik yanıt artışı nedeniyle burun dokuları şişer. Yarattığı tıkanıklığa ek olarak, bu şekilde gelişen mukoza şişmesi de burun tıkanıklığı biraz daha arttırmış olur. Bundan sonra burun işlevleri daha fazla bozulur, alerjenlerin kalış süreleri daha fazla uzar ve bu şekilde burun adeta kısır döngüye girmiş olur. Bu şekilde burun tamamen tıkandığında geniz etinin küçülmesi de zorlaşır. Alındığında bazı çocuklar bu kısır döngüyü atlatırlarken, bazıları atlatamazlar. Bu durumu önlemek için burun tıkanıklığına yol açan diğer sorunların da belirlenerek tedavi edilmeye çalışılması gerekir.
Geniz Eti Tedavisi ve Ameliyatı
Ameliyatlı tedavi: KBB uzmanı Cerrah hava yolunun kapalılık oranının artması durumunda ameliyata karar vermesi ve anne babanın veya hasta velisinin uygun bulması durumunda başvurulan bir yöntemdir. Ameliyat mecburi kalınan bir yöntem olarak görülmektedir. Ameliyat büyüyen etin tedavi etmez sadece küçültür. Hava yolunu açar bir çözüm sunar.Ameliyat hava yolunu açan bir tedavi metodudur. Tekrar büyümesi bu etin büyüyen kısmını kesi yapıldığında ancak mümkündür. Geniz etinin sadece hava yolunu kapatan kısmının kesilmesi bu en doğru ameliyat biçimidir. Fakat yine de büyür. Bilinen ve alışılmış bir yöntemdir.
Ameliyat Komplikasyonları: Geniz eti ve bademcik KBB hekimi tarafından başarıyla yapılabilecek bir ameliyattır. Korkutucu durumlar daha çok doğru konulmayan tanı, dikkatsiz ön araştırma ve uygun olmayan ameliyathane şartlarıyla gelişmektedir. Ancak tüm şartlar sağlansa bile kanama gibi bazı olumsuzluklar az olsa bile görülmektedir. Ameliyat sonrası hastanın kaybedilmesi iyi şartların sağlanması halinde ihmal edilecek kadar çok düşük bir düzeyde olsa bile dikkate alınır ve hasta yakınlarına hatırlatılmaktadır.Kanamaların durdurulamaması ihtimaline karşı doktorlar gereken bütün hassasiyetlerini ve tedbirlerini alsalar bile ameliyat bölgesinin kanama kontrolü çok zordur.
Halis Bilgi, 12 Temmuz 2014 14:49
Yorumlar (0)