Ebeveynlerin, çocukları birbirine karşı getirmemesi gerekir
Halis Çocuk, 23 Ağustos 2014 04:45
Çocuklarını bakıcıya emanet etmek istemeyen ebeveynler, çareyi kendi anne ve babasından yardım almakla buluyor. Ancak, torunlarına karşı daha hassas olan aile büyükleri, ebeveynlerin koyduğu kuralları uygulamada taviz verebiliyor. Uzmanlar ise bu konuda bakıcıya söylenen tembihlerin nezaket içerisinde aile büyükleri için de yapılabileceği önerisinde bulunuyor.
Her anne-baba çocuğunu kendi yetiştirmek istese de çalışmak zorunda olan ebeveynler, çocuklarını başkalarına emanet etmek durumunda kalıyor. Bakıcıların yanı sıra aile büyükleri yakınında olan ebeveynler çocuklarını öncelikli olarak onlara emanet ediyor. Bu durum da bazı sıkıntılara yol açabiliyor. Büyükanne ve büyükbabalar, genellikle kendi çocuklarına uyguladığı kuralları, sınırları torunlarına karşı uygulamaktan kaçınıyor. Emanetlere gözü gibi bakan aile büyükleri, çocuklara sınırlamalar koymayarak onların daha serbest yetişmesine neden oluyor. Aile danışmanı Efkan Yeşildağ, aileler çocuklarını bakıcıya teslim ettiğinde nasıl tek tek ihtiyaçları ve düzenlerini anlatıyorsa aynı şekilde annenin, eşiyle birlikte kendi aile büyüklerine nezaket içerisinde bu bilgileri anlatması gerektiğini vurguluyor. Çocukların hangi kurallara göre yetiştirilmesi isteniyorsa o şekilde bir düzen sağlanması gerektiğini ifade eden danışman Yeşildağ, “Anne, çocuğunu emanet ederken, ‘Ben çocuğuma şunu şunu yasakladım. Mesela çok şeker tüketmesi sağlıklı değil. O nedenle her istediği zaman değil de günde iki defa şeker vermek yeterli. Akşam geldiğimde de bir tane de ben veririm.’ gibi cümlelerle kibarca izah etmeli.” diyor. Aksi durumda ise aileler arası çocuk yetiştirme konusunda eleştirilere yol açılabileceğini aktarıyor.
Bir çocuğun yetiştirilmesinde birinci derecede o çocuğun anne ve babasının sorumlu olduğunu söyleyen Fatih Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Aile Danışmanı Efkan Yeşildağ, “Günümüz koşullarında anne de baba da çalışıyor. Dolayısıyla ebeveynler çocuklarını ya bakıcıya bırakacak ya da kendilerini yetiştiren anne veya babasına bırakacak.” diyor. Kreşler, bakıcılar ya da okulöncesi eğitimi veren yerlerin çocukların, sadece fiziksel ihtiyaçlarını karşıladığını belirten Yeşildağ, anneanne ya da babaannenin çocukların duygusal ihtiyaçlarını da karşıladığını vurguluyor. Çocukların, nene ve dedeye bırakılmasının bazı sıkıntıları da oluşturabileceğini aktaran aile danışmanı, “Çocuğun yetiştirilmesinde birinci derece anne ve baba sorumlu. Nene ve dedeler, destek olmakla görevli olduklarını unutmamalı. Anne ve babanın çocuk üzerindeki otoritesini ve yaptırım gücünü engelleyecek bir tavırdan kaçınmalı.” diye belirtiyor. Büyükanne ve büyükbabaların da genelde torunlarına karşı daha duygusal davranarak herhangi bir kural ya da sınırlandırma yapmadıklarına değinen Yeşildağ, bu davranışlarının altında ‘Aman üzülmesin, aman ağlamasın’ düşüncesiyle birlikte ‘Torunum benim yanımda rahatsız olursa annesi babası bir daha bize bırakmaz, biz de onu göremeyiz.’ endişesinin de yattığını dile getiriyor.
Eşler arasında da problemler yaşanabileceğini ifade eden Yeşildağ, sıkıntıların yaşanmaması ya da problemin büyümemesi için şu tavsiyelerde bulunuyor: “Evde çocuğa kimin annesi bakıyorsa o kişi annesine, kural ve sınırları nezaketle ifade etmeli, yoksa damadı ya da gelini söylediği zaman bu sefer kendisini istemiyor, kendisine baskı yapıyor gibi yanlış anlaşılmalar oluyor. İnsan, evladını yanlış anlamaz. Hanımefendinin annesini ve babasının müdahalesiyle alakalı bir sınır aşımı varsa aşırı müdahale varsa bunu beyefendi düzeltmemeli. Hanımefendinin de buna fırsat vermemesi lazım. Siz kayınvalidenize, kayınpederinize sınır çizmeye, laf söylemeye çalıştığınız zaman hemen misillemesini eşinizden kendi anne ve babanıza karşı görürsünüz. Ebeveynler ortak doğrular üzerinde birleşmeli ve çocuğa karşı ortak bir tavır sergilemeli. Bunun için de aile toplantıları yapılmalı.”
Halis Çocuk, 23 Ağustos 2014 04:45
Yorumlar (0)

Zemheri ne demek Ne zaman başlar

Karanfilin faydaları ve kullanım şekli

Dengesiz ve Kararsız Anne-Baba Tutumunun olumsuz etkileri

Kaygıyı yok eden en basit yol: 4-7-8 tekniği zihni rahatlatıyor - 5

Boğazdaki asit reflüsünden kurtulmanın doğal yolları

Sinüzit Nedir Belirtileri Nelerdir?

Yaşlılar, susadıklarını hissettiklerinde aslında uzun bir süre susuz kalmış oluyorlar!

Sirkenin bilmediğimiz faydaları

Neden bazıları daha sık ve kolay hastalanır

Hangi yaşa geldiğimizde kendimizi artık genç hissetmiyoruz

Evinin odasında üretiyor, 5 ülkeye gönderiyor

Kış aylarında açık havada spor yaparken dikkat

Düşünceler insanı hasta eder mi?

Osmanlı saray mutfağından günümüze miras, İmaret Çorbası

Gübreye alternatif ürün Antalya'da geliştirildi! Bitki gelişimini üst seviyeye çıkarıyor

Çocuklarınıza Göstereceğiniz İlginin Önemi

Akıllı saatlerdeki gizli tehlike

Negatif düşüncenin gücü: Nosebo etkisi nedir?

stres ve stres yönetimi

çocuklarda parmak emme ve yapılması gerekenler

Vücutta karıncalanma neden olur?

Kadın mimar eli değmiş yenilikçi bir cami: Zebun Nessa

Hangi pekmez neye iyi gelir?

Uykuya dalarken ani sıçrama hissi neden olur?

Konya yöresel yemeklerinden nefis papara yemeği

Oyun Oynarken İşitme Duyusunu Kaybetti, Şimdi Herkese Örnek Oluyor

Düdüklü tencere neden patlar

Hurma ceviz ikilisinin inanılmaz faydaları

0-3 yaş çocuklarda sağlıklı bir uyku düzeni için 11 öneri

İlik nakline enzim tedavisi alternatif olabilir mi?

Ne balık ne ceviz! Beyin sağlığı için bilim insanları bunu öneriyor

Türkiye obezitede kaçıncı sırada

Tetanoz aşısı hangi durumlarda yapılır?

Neden Çok Yorgunuz

Huzursuz bağırsak sendromunun nedeni stres olabilir

Seyahat Edin Sağlıklı Kalın

Bebeklerde Oluşan Pişiklere Çözümler

Sıcak havalarda kalp sağlığını korumak için 5 yöntem

Çocuklar Neden Sınırlara İhtiyaç Duyarlar?
