Anne kucağı ne kadar önemli
Halis Bilgi, 13 Mayıs 2014 20:11
Current Biology Dergisi’nin 2013 Mayıs sayısında yayınlanan bir araştırma anne kucağının çocuk için doğal bir sakinleştirici işlevine sahip olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmaya göre bebekler anneleri kendilerini kucağına aldığında hemen otomatik olarak sakinleşiyor ve gevşiyor.
Araştırmayı yapan uzmanlar bunun sadece insanlar için değil, örneğin fareler için de geçerli olduğunu belirtiyor. Bebekler ne kadar çok anneleri tarafından kucağa alınır ve taşınırlarsa kendilerini o kadar rahatlamış ve gevşemiş hissediyorlar. Ayrıca bunun anne-çocuk etkileşimi açısından da önemli olduğu belirtiliyor. Uzmanlar, çocuklarının rahatladığını ve gevşediğini gören annelerinin bunu bir yük olarak algılamadıklarını belirtiyor. Bu, onları da rahatlatıyor.
Araştırmayı yapan Kuroda ve ekibi çocuğun anne tarafından kucağa alınır alınmaz kalp atışlarının yavaşladığını ve gevşediğini tespit etmişler. Beynin özel bölümlerinin ve parasempatik sinir sisteminin kucağa alınma ve rahatlamayla ilişkili olduğunu ifade eden araştırma ekibi, çocuğun kucaktan bırakılmasıyla ağlamaya başlamasının motor bir tepki olduğunu belirterek, bunun, anneler tarafından yanlış yorumlanmaması gerektiğini ifade ediyorlar. Yani, çocuğun bunu özellikle yapmıyor, anne kucağının huzur verici etkisini biyolojik olarak yeniden istiyor.
Halis Bilgi, 13 Mayıs 2014 20:11
Yorumlar (0)