Madde bağımlığında ayrımcılık!!
Şifa Bahçesi, 06 Ekim 2014 04:59
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Şanlıurfa Şube Başkanı Muharrem Çelik, Doğu’da birçok ailenin çocuklarının madde bağımlısı olduğunu sakladığını söyledi. Özellikle Urfa’da bu vakaların çok fazla yaşandığını aktaran Çelik, kız çocuklarının tedaviden mahrum bırakıldığını, bağımlı erkek çocuklarının ise aileleri tarafından apar topar evlendirildiklerini ifade etti.
Gençlerin geleceğini karartan en büyük tehlike madde bağımlılığı. Türkiye’nin birçok yerinde olduğu gibi doğuda da gençler bu illetin pençesinde. Özellikle kız çocukları bağımlı olan birçok aile, bu durumu gizleyerek, tedavi ettirmiyor. Erkek çocuklar ise bağımlılığı saklanarak apar topar evlendiriliyor.
Şanlıurfa’da 3 yıldır uyuşturucu bağımlılığına karşı mücadele veren Türkiye Yeşilay Cemiyeti Şanlıurfa Şube Başkanı Muharrem Çelik, doğuda birçok ailenin çocuklarının madde bağımlısı olduğunu sakladığını söylüyor. Özellikle Şanlıurfa’da bu vakaların çok fazla yaşandığını aktaran Çelik, uyuşturucu ile ilgili çarpıcı bilgiler verdi. Madde bağımlısı kız çocuklarının tedaviden mahrum bırakıldığını söyleyen Çelik, bağımlı erkek çocuklarını da aileleri tarafından apar topar evlendirildiklerini ifade ediyor. Şanlıurfa’da ailelerin bağımlılığı utanç kaynağı olarak gördüğünü kaydeden Muharrem Çelik, tedavi ettirmek yerine gizlemeyi tercih ettiklerini belirtiyor. Çelik, bu sorunu çözmek için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın bilgilendirme ve destek merkezleri kurması gerektiğini vurguluyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) desteğiyle Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nin ortaklaşa düzenlediği Uluslararası Uyuşturucu Politikaları ve Halk Sağlığı Sempozyumu’na katılan Muharrem Çelik, Şanlıurfa’da bir rehabilitasyon merkezinde tiyatro dersleri veriyor. Doğu illerindeki bağımlılıkla ilgili sorunları yakından takip ediyor. Çalıştığı süre içinde bağımlılık tedavisi amacıyla faaliyet gösteren rehabilitasyon merkezlerinde kız çocuklarıyla karşılaşmadığını belirten Çelik, bunun sebebinin ailelerin kaygıları olduğunu söylüyor. Ailenin çocuğun bağımlı olduğunu saklamayı, tedaviye tercih ettiğini belirten Çelik, “Siverek’te çocuklara yönelik bir merkez var, Viranşehir’de de var. Fakat benim çalıştığım dâhil bu üç noktada da kız çocuklar tedavi edilmiyor. Çünkü aileler ne yapacağını bilmiyor. Aileler saklıyor, utanıyorlar. ‘Kimse bilmesin, evlenemezler, alan olmaz’ diye düşünüyorlar.” diyor. Bu sebeplerle bağımlılığı olanlara gerçek anlamda ulaşılamadığını belirten Çelik, kız çocukların tedaviden geri kaldığı uyarısında bulunuyor. Ailelerin erkek çocuklara karşı da yanlış tutum sergilediğini anlatan Çelik, “Erkeğin bağımlılığı ailesi tarafından öğrenildiğinde evlendiriliyor. Böyle bir evliliğe haberi olmaksızın itilen kızlar da ya ciddi sıkıntılar yaşayıp boşanıyor ya da onlar da bağımlı olmaya başlıyor.” ifadelerini kullanıyor. Çelik ailelerin böyle davranarak sorunu sorunla kapatmaya çalıştıklarını dile getiriyor.
Aile sorunu çözmek için tedaviye başvurmalı
Çocukların ebeveynlere birer emanet olduğunu hatırlatan Muharrem Çelik, “Aile önce sorunu kabullenmeli. Sonra da çözmek için tedaviye başvurmalı.” şeklinde konuşuyor. Çelik, bu problemlerin çözülebilmesi için uyuşturucu ile ilgili aile bilgilendirme ve destek merkezleri kurulması gerektiğine dikkat çekiyor. Bir süredir ailelere yönelik çalışmalara başladıklarını belirten Çelik, şunları söylüyor: “Aileler madde bağımlılığı konusunda bilinçsiz. 3 yıldır Şanlıurfa’da toplumsal bilinçlendirme yapıyoruz. Önce yönetimi, sonra sivil toplum örgütlerini konuya dair bilgilendirdik. Bir süredir de ailelere yönelik çalışıyoruz. Sosyal politikalar bünyesinde aileleri bilinçlendirmek için merkezler oluşturulması lazım. Bunun hastalık süreci olduğu, bu süreç içerisinde çocuğa karşı ailenin nasıl bir tutum sergilemesi gerektiği anlatılmalı. Ailenin bunu saklamayıp sorunu kabullenmesi sonra da sorunu çözmek için tedaviye başvurması lazım.”
Şifa Bahçesi, 06 Ekim 2014 04:59
Yorumlar (0)

Zemheri ne demek Ne zaman başlar

Karanfilin faydaları ve kullanım şekli

Dengesiz ve Kararsız Anne-Baba Tutumunun olumsuz etkileri

Kaygıyı yok eden en basit yol: 4-7-8 tekniği zihni rahatlatıyor - 5

Boğazdaki asit reflüsünden kurtulmanın doğal yolları

Sinüzit Nedir Belirtileri Nelerdir?

Yaşlılar, susadıklarını hissettiklerinde aslında uzun bir süre susuz kalmış oluyorlar!

Sirkenin bilmediğimiz faydaları

Neden bazıları daha sık ve kolay hastalanır

Hangi yaşa geldiğimizde kendimizi artık genç hissetmiyoruz

Evinin odasında üretiyor, 5 ülkeye gönderiyor

Kış aylarında açık havada spor yaparken dikkat

Düşünceler insanı hasta eder mi?

Osmanlı saray mutfağından günümüze miras, İmaret Çorbası

Gübreye alternatif ürün Antalya'da geliştirildi! Bitki gelişimini üst seviyeye çıkarıyor

Çocuklarınıza Göstereceğiniz İlginin Önemi

Akıllı saatlerdeki gizli tehlike

Negatif düşüncenin gücü: Nosebo etkisi nedir?

stres ve stres yönetimi

çocuklarda parmak emme ve yapılması gerekenler

Vücutta karıncalanma neden olur?

Kadın mimar eli değmiş yenilikçi bir cami: Zebun Nessa

Hangi pekmez neye iyi gelir?

Uykuya dalarken ani sıçrama hissi neden olur?

Konya yöresel yemeklerinden nefis papara yemeği

Oyun Oynarken İşitme Duyusunu Kaybetti, Şimdi Herkese Örnek Oluyor

Düdüklü tencere neden patlar

Hurma ceviz ikilisinin inanılmaz faydaları

0-3 yaş çocuklarda sağlıklı bir uyku düzeni için 11 öneri

İlik nakline enzim tedavisi alternatif olabilir mi?

Ne balık ne ceviz! Beyin sağlığı için bilim insanları bunu öneriyor

Türkiye obezitede kaçıncı sırada

Tetanoz aşısı hangi durumlarda yapılır?

Neden Çok Yorgunuz

Huzursuz bağırsak sendromunun nedeni stres olabilir

Seyahat Edin Sağlıklı Kalın

Bebeklerde Oluşan Pişiklere Çözümler

Sıcak havalarda kalp sağlığını korumak için 5 yöntem

Çocuklar Neden Sınırlara İhtiyaç Duyarlar?
