Obeze çocuklara dikket
Halis Çocuk, 16 Mayıs 2014 13:32
Obezite yetişkinlikte olduğu kadar çocukluk döneminin de önemli sağlık sorunlarından biri. Yapılan araştırmalara göre, ergenlik çağında obez olan kişilerin yüzde 80'i yetişkinlik döneminde de obezite hastalığı ile mücadele ediyor. Bunun yanında yetişkin her 10 obezden 3'ü mutlaka çocukluk döneminde de bu sorunu yaşamış oluyor.
Günümüzde obezite görülme sıklığının her yaşta artış gösterdiğine dikkat çeken Acıbadem Bursa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Öztürk, Bunun en önemli nedeni beslenme alışkanlıklarının değişmesi ve çocukların sokak oyunlarını unutarak TV, bilgisayar gibi hobilere yönelmesi. dedi.
ATIŞTIRMALIKLAR ÇOCUKLARA KİLO ALDIRIYOR
Dr. Bülent Öztürk, günümüzde modern çağın getirdiği 'atıştırmalık' beslenme alışkanlıkları ve hareket etmeden yapılabilen hobilerin çocukların hızla kilo almasına neden olduğunu ifade etti. Sokakta oynamayı unutan çocukların daha kolay kilo aldığını vurgulayan Dr. Öztürk, Sağlıklı yaşamın birincil koşullarından biri fiziksel aktivite. Ancak günümüzde çocuklar enerji harcayacakları aktiviteler yapmıyor. Kalorili gıdalarla aldığı kaloriyi yakalayan bu çocukların obezite sorunu ile baş başa kalması ise kaçınılmaz diyor. Çocukluk dönemindeki obezlerin 35'i, ergenlik dönemindeki obezlerin de yüzde 80'i yetişkinlik döneminde obezite hastası oluyor. Bununla birlikte her 10 erişkin obezden 3'ü çocukluk döneminde de bu sorunu yaşamış oluyor. uyarısı yaptı.
ANNE BABA ŞİŞMANSA ÇOCUKLARDA YÜZDE 80 ŞİŞMAN OLUYOR
Aşırı yeme ve yada bir hastalık nedeniyle çocukların kilo alabildiğini ifade eden Dr. Öztürk, obezitenin nedenlerini şöyle sıraladı: Anne ve babanın her ikisi birden şişman ise çocuklarda obezite görülme ihtimali yüzde 80'dir. Kentlerde yaşayan çocuklarda TV ya da bilgisayar gibi hareketsiz hobilerin gelişmesiyle fiziksel aktivitenin kısıtlanması genel bir sorun. Bu aktiviteler çocukların hareket etmesini ve enerji tüketimini azaltıyor. Obez çocuk her zaman yaşıtlarına göre daha fazla yiyen çocuk değil, az enerji harcayan çocuktur. Beslenmenin sıklığının azalması, 1 veya 2 öğün yemek yeme ve yiyeceklerin yüksek kalori içermesi, karbonhidrat ve yağdan zengin olması kilo alma riskini artırıyor. Şeker hastalığı, tiroid bezi hastalıkları, böbrek üstü bezi hastalıkları gibi bazı hormonal nedenler de obeziteye neden olabiliyor. Bu nedenle obez olan her çocuğun mutlaka bir çocuk hormon hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekiyor.
OBEZ ÇOCUK HER FİZİKSEL HEM RUHSAL OLARAK ETKİLENİYOR
Çocuklarda obezitenin bir çok sağlık sorununa yol açtığına dikkat çeken Öztürk, şöyle devam etti: Bu sorunlar anlık olarak hayatı olumsuz etkilemesinin yanında çocuğun erişkinlikteki sağlığı açısından da risk faktörü oluşturuyor. Obezite çocuk ve ergende çeşitli organ ve sistemleri etkiliyor. Yapılan çalışmalarda obez çocukların yüzde 10-30'unda hipertansiyon görülüyor. Obez çocuk ve gençlerde ağırlık artışına bağlı olarak; eklemlere aşırı yük binmesi nedeni ile çeşitli ortopedik bozukluklar da ortaya çıkabiliyor. Aşırı kilo çocuklarda solunum fonksiyonlarını bozarak ve kalbe binen yükü artırarak hareket yeteneğini azaltıyor. Bu azalmaya bağlı ortaya çıkan hareketsizlik enerji tüketimini daha da azaltarak bir kısır döngü oluşturuyor. Ciddi obezitesi olanlarda uyku sırasında solunum durması görülebiliyor ve ciddi sorunlara yol açabiliyor. Obezite bazı psikolojik bozuklukların ortaya çıkmasına da neden oluyor. Bu çocuklar sosyal ilişkilerden çekinerek daha içe kapalı bir hale gelebiliyor.
Dr. Öztürk, obezite tedavisinin diyetisyen, hekim ve hasta işbirliği içinde yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Halis Çocuk, 16 Mayıs 2014 13:32
Yorumlar (0)